Румъния вдигна два изтребителя F-16 заради подозрителни въздушни обекти

Европа

Румъния вдигна два изтребителя F-16 заради подозрителни въздушни обекти

10295
преди 4 часа
Румъния вдигна два изтребителя F-16 заради подозрителни въздушни обекти
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Два подозрителни въздушни обекта бяха засечени снощи в близост до румънско-украинската граница, което накара Министерството на отбраната на Румъния да вдигне във въздуха два изтребителя F-16 на румънските военновъздушни сили, предадоха ДПА и Аджерпрес.

препоръчано

Министерството на националната отбрана съобщи, че около 20:45 ч. в сряда радиолокационното наблюдение на румънската армия е идентифицирало въздушна цел в района на ръкава на река Дунав Килия, в близост до селището Килия Веке в окръг Тулча. Местните жители са били известени чрез съобщение през системата Ро-Алърт (Ro-Alert).

За да наблюдават ситуацията, два самолета F-16 на румънските военновъздушни сили са излезели от 86-та военновъздушна база Борча, информира министерството.

„Радарите постоянно следяха целта, която се движеше към община Тулча, а радарният сигнал беше изгубен около 21:00 ч., на 12 км североизточно от посоченото населено място“, се казва в съобщението на министерството.

Около 21:20 ч. системите за радиолокационно наблюдение отново са показали сигнал за въздушна цел в район на 2 км северозападно от езерото Разим.

Според министерството на отбраната тази цел е била различна от първата и се е движела по траектория към селището Михай Витязу в окръг Констанца, а след това към Журиловка в окръг Тулча, където около 21:40 ч. е изчезнала от радарите, на 9 км северозападно от Журиловка.
Изтребителите не са имали визуален контакт с въздушните цели в нито една точка от траекториите, индикирани от радиолокационната система, уточнява Министерството на отбраната.

Въздушната тревога е била отменена в 22:16 ч., а изтребителите F-16 са се върнали в базата.

От наличните данни към този момент няма индикации за паднали обекти на територията на страната. Днес сутринта ще бъдат проведени разследвания в двата района, в които са загубени радарните сигнали.

Министерството на отбраната на Румъния е информирало съюзническите структури за ситуацията в реално време и е поддържало постоянна връзка с тях. 

От началото на войната на Русия в Украйна през февруари 2022 г. бяха регистрирани няколко случая на нарушения на въздушното пространство на Румъния, която е членка на НАТО, от руски дронове, които атакуват цели в Украйна. Няколко пъти на румънска територия паднаха и отломки от дронове.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 октомври - Близнаците да не харчат без причина, Водолеите да не подписват финансови договори, защото може да си навредят САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 октомври - Близнаците да не харчат без причина, Водолеите да не подписват финансови договори, защото може да си навредят
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Социологът от Галъп Петко Петков с ЕКСПЕРТНА ПРОГНОЗА два дни преди вота: ДПС-Ново начало, БСП и АПС са с изравнени възможности! В неделя вечер може да имаме политически хелоуин, ако... САМО В ПИК TV! Социологът от "Галъп" Петко Петков с ЕКСПЕРТНА ПРОГНОЗА два дни преди вота: ДПС-Ново начало, БСП и АПС са с изравнени възможности! В неделя вечер може да имаме политически хелоуин, ако...
ново
Днес: 77
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК