Румъния дава 10 000 евро при покупка на електромобил, България - нула

Балкани

Румъния дава 10 000 евро при покупка на електромобил, България - нула

5128
на 14.06.2021
Румъния дава 10 000 евро при покупка на електромобил, България - нула
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Бъдещето на автомобилите е пряко свързано с електрическото им задвижване. Докато Европа и светът продължават да стимулират този сегмент, у нас все още изоставаме - сериозно затруднение заради липсата на държавни субсидии.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

В България вече може спокойно да се направи едно пътуване с електрически автомобил. Към началото на юни в страната има изградени над 220 зарядни станции, като само 19 от тях са в Пловдив и региона.

Според експертите има поне още 100, които са в различни частни обекти, като офиси на фирми или производствени бази на големи компании, пише "Марица".

Големият проблем в България обаче остава липсата на субсидии за физическите лица, които искат да закупят електромобил. Проучване на Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА) показва, че само пет от всички страни в Европейския съюз не предлагат субсидии при закупуване на електрическо превозно средство. България е част от този списък, което според всички експерти значително спъва пазара и практически елиминира всякакви икономически ползи, които в другите страни членки са сериозен стимул. 

В Румъния например властите отпускат 10 хил. евро помощ при покупка на чист електромобил и 4250 евро помощ за пълен хибрид. Това е довело до скок на продажбите в страната с над 280% само през миналата година.

Гръцкото правителство пък връща на купувача до 5500 евро от покупната цена за електромобил, а за таксиметровите превозвачи на ток субсидията е до 8000 евро, плюс 2500 евро за бракувано старо превозно средство.

Така се оказва, че при един и същи електромобил с цена около 30 хил. евро - и в България, и в Румъния, за 4 години водачът в нашата страна ще спести около 4 хил. евро, докато в северната ни съседка тази икономия ще бъде значително по-сериозна - над 13 хил. евро. Така у нас автомобилът ще спести около 15% от цената на купувача си, а в Румъния - малко над 40 на сто. 

 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
Изловиха Асен Василев в голяма лъжа за агенция Митници (ВИДЕО) Изловиха Асен Василев в голяма лъжа за агенция "Митници" (ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК