Румъния продължава ваксинацията с "АстраЗенека" за всички възрастови групи, Македония я спира за хора под 60

Балкани

Румъния продължава ваксинацията с "АстраЗенека" за всички възрастови групи, Македония я спира за хора под 60

2781
на 08.04.2021
Румъния продължава ваксинацията с АстраЗенека за всички възрастови групи, Македония я спира за хора под 60
Автор:   ПИК

Координаторът на ваксинационната кампания в Румъния д-р Валериу Георгица заяви днес, че "е много важно Румъния да продължи ваксинацията срещу COVID-19 с всички продукти" и добави, че използването на ваксината на AstraZeneca ще продължи, предаде Аджерпрес.

препоръчано

"Продължава ваксинацията с ваксината на AstraZeneca за всички възрастови групи. Като се има предвид епидемиологичният контекст в Румъния е много важно да продължим ваксинацията срещу COVID-19 с всички продукти и при най-високи параметри", посочи той.

Кооринаторът на ваксинационната кампания изтъкна, че "ползите от ваксинацията са много по-големи от рисковете".

По-рано тази седмица Георгица съобщи, че над 207 000 румънци са анулирали планирана ваксинация с AstraZeneca след появилите се дискусии за възможна връзка между ваксината на британско-шведската компания и сериозни случаи на тромбоза.

Европейската агенция по лекарствата потвърди съществуването на връзка между ваксината и образуването на кръвни съсиреци.

Георгица посочи днес, че епидемилиологичната ситуация в Румъния е обезпокоителна и че "на 100 диагностицирани лица 2,5 души умират", съобщи телевизия Диджи24.

В същото време здравният министър на Република Северна Македония Венко Филипче съобщи днес, че ваксината на AstraZeneca няма да се прилага на хора под 60 години, предаде агенция МИА.

Министърът припомни, че в своето становище за безопасността на ваксината на AstraZeneca Европейската агенция по лекарствата е дала две препоръки - първо, страничните ефекти от ваксината да бъдат включени в инструкциите за употреба, и второ, че всяка страна трябва сама да вземе решение как да я използва. Решението е било взето с оглед на риска от странични явления, които се проявяват главно при млади хора.

Филипче каза, че няма други препоръки за тези, които вече са имунизирани с ваксината на AstraZeneca в Сърбия, освен да се обадят на лекар, ако имат някакви симптоми. Здравните власти ще решат допълнително дали те ще бъдат имунизирани с втора доза AstraZeneca , или с друга ваксина, съобщава БТА.

Сподели:
Бомба x
СЕНЗАЦИОННО: Пентагонът потвърди за видео с НЛО СЕНЗАЦИОННО: Пентагонът потвърди за видео с НЛО
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ за лъжата с мажоритарния вот: Защо вярвате на Трифонов, след като той излъга своите избиратели? (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ГЕРБ за лъжата с мажоритарния вот: Защо вярвате на Трифонов, след като той излъга своите избиратели? (ВИДЕО)
ново
Днес: 170
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това