Румъния ще наложи 30-дневна забрана за внос на украинско зърно

Балкани

Румъния ще наложи 30-дневна забрана за внос на украинско зърно

5961
на 18.09.2023
Румъния ще наложи 30-дневна забрана за внос на украинско зърно
Автор:   ПИК

Румънският премиер Марчел Чолаку заяви, че правителството му ще наложи 30-дневна забрана за внос на украинско зърно, ако бъде направен опит за такъв, преди да е договорена с Киев система за лицензиране.

препоръчано

А Украйна е подала оплаквания в Световната търговска организация срещу Полша, Словакия и Унгария заради забраните им за внос на украинско зърно.

Киев, по думите на вицепремиерката Юлия Свириденко, цели да докаже, че индивидуалните забрани от Варшава, Братислава и Будапеща са в нарушение на търговските правила в Европейския съюз.

Такова мнение изказаха днес министрите на земеделието на Германия, Испания и Франция в Брюксел, където се проведе Съвет на ЕС по земеделие и рибарство.

По-рано днес стана ясно, че Украйна смята да заведе арбитражно дело срещу Полша, Унгария и Словакия в Световната търговска организация заради наложената от тях забрана на национално ниво за внос на украински земеделски стоки. 

Заместник-министърът на икономиката на Украйна Тарас Качка изрази тази позиция пред изданието "Политико",  като заяви, че Киев е готов да гарантира, че украинските стоки няма да "предизвикат цунами" в съседните страни, както и да въведе система за лицензиран износ на зърнени култури. Качка добави, че страната му може да наложи съответни мерки върху вноса на плодове и зеленчуци от Полша.

Варшава, Будапеща и Братислава запазиха забраната за внос на украинска земеделска продукция, след като Европейската комисия не удължи действието на временните ограничения, допуснати за пет страни, сред които и България. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Овните да не дават заеми на родата, признание и успех за Девите ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Овните да не дават заеми на родата, признание и успех за Девите
ПИК TV x
НАПРЕЖЕНИЕ В ПИК TV! Бунт в парламента! БСП и ИТН прекратиха заседанието - социалистите обвиниха уйдурмата в опит за кражба на 5 млрд. лв. (ОБНОВЕНА) НАПРЕЖЕНИЕ В ПИК TV! Бунт в парламента! БСП и ИТН прекратиха заседанието - социалистите обвиниха уйдурмата в опит за кражба на 5 млрд. лв. (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК