Румънската гимназия пред закриване заради калпава директорка

Региони

Румънската гимназия пред закриване заради калпава директорка

18494
преди 7 часа
Румънската гимназия пред закриване заради калпава директорка
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Единствената гимназия в България, създадена с цел да осъществява подготовка по румънски език - ПГИИРЕ “Михай Еминеску”, може да бъде закрита. Това ще стане, ако се допусне поредното шесто преместване на училището за 25-те години от неговото основаване. 

препоръчано

Тъй като то е държавно, но без собствена сграда, се налага да ползва територия на общинските училища в столицата. Последните 10 години се помещава на последния етаж на 29 СУ “Кузман Шапкарев”, до метростанция “Лъвов мост” в район “Сердика“. Договорът му изтича през ранната пролет на 2025 г. Така посредата на учебната година над 200 гимназисти и техните учители трябва да се изнесат, пише "Труд“.

Предложението на МОН, което още не е окончателно, е гимназията да се настани в неугледно здание в индустриална зона в покрайнините на града в кв. “Свобода”.

Ученици и родители разпространяват афиш за протестите си със снимки на стаите, в които ще ги преместят.

Утре в 12 часа родителите ще търсят обяснение от директора Виолета Йосифова, която по думите им, е съгласна на преместването, но не отговаря на медиите.

“Става дума за необитаема част от сграда, в изключително лошо състояние. Времето за пристигане от централната част на София до там е около 2 часа с градски транспорт”, коментираха възмутени родители.

Канета Николова заяви, че синът є ще трябва да излиза от вкъщи най-късно в 5:30 часа сутрин и да смени 3 превозни средства, за да е навреме за първия час. На връщане, когато транспортът е по-разреден, ще се прибира над 2 часа. Същото е и с преобладаващата част от гимназистите, които въпреки нежеланието си, ще потърсят друго училище. Заради същите условия поне 80% от учителите ще напуснат веднага, категорични са педагози. Те твърдят, че без учители и ученици, гимназията ще бъде закрита.

В събота родители и ученици протестираха пред Румънското посолство и поискаха съдействие. От там получиха уверение за подкрепа, тъй като румънската гимназия е създадена с Международна спогодба за откриването на българското училище “Христо Ботев” в централната част на Букурещ.

Утре сутрин родителите са на протест в двора на училището, пред камерите на националните медии.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Протестите преди 4 години започнаха в деня, в който ГЕРБ вкара България в чакалнята на Еврозоната. Другите партии не искат да има правителство. Ако дойдат пак избори, кампания няма да правя (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Протестите преди 4 години започнаха в деня, в който ГЕРБ вкара България в чакалнята на Еврозоната. Другите партии не искат да има правителство. Ако дойдат пак избори, кампания няма да правя (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК