Румяна Коларова разкри: Медведев идва с доктрината на Путин за ерозия на ЕС

Политика

Румяна Коларова разкри: Медведев идва с доктрината на Путин за ерозия на ЕС

55211
на 04.03.2019
Румяна Коларова разкри: Медведев идва с доктрината на Путин за ерозия на ЕС
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Как България балансира в отношенията Изток-Запад и успяват ли нашите държавници да защитят националния интерес при визита от ранга на шефа на НАТО Йенс Столтенберг миналата седмица и настоящата на руския премиер Дмитрий Медведев? Тези и други въпроси коментира пред БНР доц. Румяна Коларова, политолог от СУ.

препоръчано

„На първо място трябва да кажем, че позицията и ролята на България едва ли е да балансира между Изтока и Запада“, заяви доц. Коларова и подчерта, че „България е част от Запада - НАТО и ЕС“. „Въпросът за евентуална заплаха от Русия е ключова, както за ЕС, така и за НАТО“, допълни тя.

„Що се отнася до визитата на руския премиер у нас, тя е свързана със съдбоносни за правителството на Бойко Борисов проекти, като един от тях е „Турски поток“, каза Румяна Коларова.

Уточнявайки какво има предвид под заплахи от Русия, политоложката посочи, че „многократно е заявявано, че в руски интерес е да не съществува голям и силен Европейски съюз“.

Според Коларова разпадането на ЕС и търсенето на ерозия на европейската интеграция е в политическата доктрина и политическата програма на президента Владимир Путин. Което пък е противно на интересите на България и правителството ѝ.

„Най-тесни връзки с Русия имат евроскептичните и направо антиевропейските партии, които са антисистемни партии“, коментира доц. Коларова, която изрази категорично несъгласие с тезата, че Русия се нуждае от силен ЕС. „Позицията на президента Румен Радев се отклонява не само от тази на правителството, но и от тези останалите централно и източноевропейски държави“, каза тя.

„Надявам се при тази визита на Медведев да не се повтарят унизителните изпълнения, които президентът Радев имаше миналата година на срещата си с руския патриарх“ посочи още доц. Коларова. Според нея водеща тема за визитата на Дмитрий Медведев ще бъде АЕЦ „Белене“, а не „Турски поток“.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с хороскоп за неделя - Раците да не взимат прибързани решения, Везните да не пътуват САМО В ПИК! Алена с хороскоп за неделя - Раците да не взимат прибързани решения, Везните да не пътуват
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Атанас Зафиров с първи думи, след като пое БСП от Нинова (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Атанас Зафиров с първи думи, след като пое БСП от Нинова (ВИДЕО)
ново
Днес: 23
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК