Русия може да започне да доставя газ в ЕС без договор с Киев

Европа

Русия може да започне да доставя газ в ЕС без договор с Киев

13435
на 17.09.2019
Русия може да започне да доставя газ в ЕС без договор с Киев
Автор:   ПИК

Брюксел може да предложи на Москва да доставя руски газ в Европа през 2020 година без да сключва нов договор за транзит с Киев. Това съобщи пред РБК източник, близък до тристранните газови преговори, които се очаква да продължат на 19 септември, съобщава „Фокус”.

препоръчано

Може да става въпрос за отдаване под наем на „Газпром“ на мощности в украинската газотранспортна мрежа за краткосрочен и средносрочен период.

По-рано за това говори източник на ТАСС от европейския енергиен сектор. Той поясни, че Киев, като член на Европейската енергийна общност, е поел отговорност да приложи в своето законодателство европейските енергийни норми. По неговите думи, това би означавало, че операторът на газопреносната мрежа на Украйна дори при липса на договор ще бъде задължен да предлага на търг своите транзитни мощности. „Газпром“ може да ги купи, за да осъществява краткосрочни и средносрочни доставки.

Според информацията на източник на РБК от руска газова компания, „Газпром“ е готов за такъв сценарий, но всичко зависи от цените на такова резервиране.

Сподели:
Бомба x
Пърси ни зарадва със зрелищна панорамна снимка на Марс (ВИДЕО) Пърси ни зарадва със зрелищна панорамна снимка на Марс (ВИДЕО)
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите решиха - здравният министър ще осъществява контрол върху НЗОК, одобриха и доклада на КПКОНПИ за 2020 г. (ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Депутатите решиха - здравният министър ще осъществява контрол върху НЗОК, одобриха и доклада на КПКОНПИ за 2020 г. (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 307
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това