Руската рубла тръгна към историческото си дъно

Европа

Руската рубла тръгна към историческото си дъно

15599
на 09.04.2023
Руската рубла тръгна към историческото си дъно
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Руската рубла се обезцени до най-ниската стойност от една година. Последният ден на търговията беше най-лошият от началото на 2023-та. Курсът достигна 83 рубли за щатски долар.

препоръчано

Така за една седмица руската рубла загуби 5% от стойността си. Въпреки значителния спад, курсът е още далеч от кризисните 113 рубли за долар в първите дни, след като Русия започна войната в Украйна. Засега руснаците не бързат да се запасяват. Освен това има и ограничения колко валута може да се купува.

"На черния пазар курсът на долара е дори по-висок. Мисля че 82 за долар", обясни Николай Селский, жител на Москва.

Няколко са причините за обезценяването. Едната е са по-ниските приходи от продажбата на петрол и газ, които бяха засегнати от международните санкции. А конкретният повод за сегашния спад беше плащане от над милиард и 200 милиона долара на петролния гигант Шел. Те продадоха дяловете си в големия проект Сахалин 2, за да се изтеглят от руския пазар. За гражданите, това е объркващо.

свързани новини

"Ние пряко работим с валута в службата. Но все пак не съм икономист. Опитът ми показва, че никога не знаеш до какво ще доведат тези промени", обясни Юлия от Москва, която е юрист.

Донякъде парадоксално, финансовото министерство на Русия има изгода рублата да се обезценява. Те имат неочаквано голяма дупка в бюджета за тази година. Тя е в рубли и по-лесно може да бъде запълнена, ако националната валута е значително по-евтина от сегашните около 80 рубли за долар. Министерството има инструменти и може да обезцени рублата още. Но това би дали друг негативен ефект.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика САМО В ПИК! Алена с ексклузивна прогноза за неделя - Близнаците да се пазят от неподходящи запознанства, Скорпионите да избягват агресивната критика
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Протестите преди 4 години започнаха в деня, в който ГЕРБ вкара България в чакалнята на Еврозоната. Другите партии не искат да има правителство. Ако дойдат пак избори, кампания няма да правя (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Протестите преди 4 години започнаха в деня, в който ГЕРБ вкара България в чакалнята на Еврозоната. Другите партии не искат да има правителство. Ако дойдат пак избори, кампания няма да правя (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 7
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК