Вход
София
Времето в София 8 o C

Руският имунолог д-р Елена Василева сензационно: Чесънът и джинджифилът не вдигат имунитета!

Руският имунолог д-р Елена Василева сензационно: Чесънът и джинджифилът не вдигат имунитета!

на 18.11.2020
169205
0
Руският имунолог д-р Елена Василева сензационно: Чесънът и джинджифилът не вдигат имунитета!
Автор: "Ретро"
18.11.2020
0
169205

Джинджифилът и чесънът не влияят на имунната система. Най-добре за укрепване на имунитета е да се води здравословен начин на живот. Това твърди руският алерголог-имунолог д-р Елена Василева.

„В медицината няма такива понятия като лош или отслабнал имунитет. Медиците използват термина имунодефицит. Това е състояние, което се проявява с нечести вирусни инфекции. Именно затова, когато болните се обръщат за консултация с оплаквания за чести простудни заболявания, медиците по принцип, не изследват имунната система, а търсят някакви други хронични заболявания“, казва специалистката. Всъщност здравословният начин на живот е профилактика на хроничните заболявания, провокиращи чести простуди. Ако например човек не пуши, лигавиците на неговите дихателни пътища не страдат и съответно той не получава чести простудни заболявания. Ако човек се храни разнообразно и пълноценно, при него не възниква дефицит на желязо и микроелементи, съответно вторично той няма склонност към чести простуди. Затова укрепването на имунитета всъщност е грижа за здравето като цяло, гласят проучванията на д-р Василева.

„Най-разпространеният пример – всеки пети или шести човек на планетата има алергичен ринит. Това е постоянно хронично възпаление на носната кухина. И повечето такива хора често боледуват, защото през възпалената лигавица по-лесно проникват вируси, вследствие на което тези хората се заразяват по-леко.

И други хронични заболявания на УНГ органите могат да провокират чести простуди“, казва тя. Тя е на мнение, че лимоните, джинджифилът и чесънът не са универсален лек за слаб имунитет. „Организмът има полза от тези продукти от гледна точка на това, че те са богати на различни микроелементи и витамини. Но трябва да знаете, че за нормалната работа на имунната система е важно също така да получаваме пълноценно и микроелементи, и витамини. И най-добрият източник са хранителните продукти. Да, хубаво е да употребявате лимони и джинджифил, но те не действат директно на имунната система. Това се отнася и за чесъна“, обяснява имунологът.

„Най-доброто укрепване на имунитета е здравословният начин на живот. Той включва в себе си разнообразно и пълноценно хранене, богато на зеленчуци, плодове, белтъчини, пълноценен сън, достатъчно дълго пребиваване на свеж въздух, умерени физически натоварвания, закаляване. Всичко това укрепва имунната система“, съветва докторката. От витамините д-р Василева препоръчва витамин D.

„Добре известен факт в медицината е, че недостигът на витамин D провокира чести простудни заболявания. Много хора изпитват такъв недостиг заради това, че не пребивават на слънце достатъчно време или живеят в региони с малко слънцегреене. Можете да се изследвате за съдържание на витамин D в кръвта и в зависимост от концентрацията докторът ще ви назначи нужната доза. От години и десетилетия витае един мит, касаещ витамин С, а именно, че той предотвратява заразяването с вирусни инфекции. Това не е така. Към днешна дата е установено, че приемът на витамин С не влияе на продължителността и тежестта на протичане на вирусните инфекции. Затова няма кой знае каква полза и смисъл да го приемате отделно с цел профилактика“, категорична е специалистката.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 22723
архив

- Ало, тъща ми падна в басейна с крокодилите!
- Щом крокодилите са си ваши - спасявайте си ги вие!

x
САМО В ПИК TV: Изплува тайната и невъзможна любов на Мариан Вълев-Куката (ВИДЕО)
x
11-те правила за връзка тип „просто секс"
x