Ръст от 35% на българския износ за Франция отчита бизнесът

Акценти

Ръст от 35% на българския износ за Франция отчита бизнесът

10876
на 20.09.2022
Ръст от 35% на българския износ за Франция отчита бизнесът
Автор:   ПИК

Българският износ към Франция се е увеличил с 35% през първите 5 месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата година. Това обяви министърът на икономиката Никола Стоянов, който участва в събитие за новия бизнес сезон на Френско-българската търговска и индустриална камара в хотел „Хаят Риджънси София“. „Радостно е, че нашите продукти могат да се продават на един от най-конкурентните пазари като френския. Този ръст на износа се дължи най-вече на френските фирми. Моят апел към вас е да погледнете на България като сериозна инвестиционна дестинация. Кризите са често най-голямата възможност за бизнеса, а България е страхотна дестинация и затова ви каня да дойдете тук", каза Никола Стоянов.

препоръчано

Вицепремиерът Атанас Пеканов допълни, че стокообменът между двете страни е над 2 млрд. евро за миналата година. Франция като цяло е 9-ият търговски партньор на България. "Добра позиция, но можем да направим много повече", подчерта Пеканов. Според него правителството и Френско-българската търговска и индустриална камара имат отлично сътрудничество, което трябва да продължи.

Председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе обяви, че френските компании планират да разширят инвестициите и присъствието си в България. Той даде за пример компанията „Малтери Суфле България”, която разширява производството си на малц в Плевен с инвестиция от 30 млн. евро. Друга френска компания "Аквел" (ACVEL) също се е спряла на Плевен, където планира да открие завод. ACVEL е основана през 1962 г. и е семейна компания, която има заводи и представителства за производство на компоненти за автомобилната индустрия в над 20 държави. Акциите ѝ се търгуват на френската фондова борса. Намерението на инвеститора е да прехвърли част от съществуващите свои производствени мощности от завод в Турция към България и по-конкретно в Плевен.

„Отношенията между двете страни са отлични. Френските инвеститори са над 200 компании в България, които създават над 15 000 работни места", обяви посланикът на Франция у нас Н. Пр. Г-жа Флоранс Робин. "През септември 2019 г. мандатът ми започна с есенното събитие на Френско-българската търговската камара. Сега мандатът ми приключва и съм тук отново сред вас, за да ви кажа довиждане. През тези години минахме през периоди на криза и се радвам, че излизате от нея сплотени, за да посрещнете предизвикателствата пред Европа", обобщи посланик Робин.

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
22-годишен мъж счупи рекорд, като пи в 67 кръчми за 24 часа 22-годишен мъж счупи рекорд, като пи в 67 кръчми за 24 часа
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Недялко Недялков с остри думи за хаоса при социологическите агенции с преброяването (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА) ГОРЕЩО В ПИК TV! Недялко Недялков с остри думи за хаоса при социологическите агенции с преброяването (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 213
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това