Сабрутевщина на макс или как ППДБ си приписаха предизборно чужди заслуги

Епицентър

Сабрутевщина на макс или как ППДБ си приписаха предизборно чужди заслуги

98414
преди 4 часа
Сабрутевщина на макс или как ППДБ си приписаха предизборно чужди заслуги
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Спипиха Венко Сабрутев, който се представя за енергийното острие на ППДБ, да приписва на коалицията прясно влезлите в сила компенсации за бизнеса за високите цени на електроенергията, без изобщо самият той да е гласувал "За" въвеждането на този механизъм. 

препоръчано

Миналата седмица България получи нотификация от Европейската комисия (ЕК), с която даде зелена светлина всички небитови потребители да могат да се възползват от държавна помощ - 100% покриване на "горницата", ако цената на тока е над 180 лв. за мегаватчас. Това стана възможно след гласувания в края на юли в Комисията по енергетика проект на решение за възлагане на Министерски съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители с вносители #ГЕРБСДС, ДПС, ИТН, БСП и "Възраждане".

"Възможно ли е да НЕ гласуваш "ЗА" и въпреки това да се похвалиш как 630 хиляди компании ще бъдат компенсирани? Възможно е! Ако се казваш Венко Сабрутев! ППДБ не е сред вносителите на проекта зе решение. Това обаче не попречи Венко Сабрутев тези дни да се похвали във Фейсбук, че механизмът влиза в действие. Да, наистина влиза, но не заради Венко Сабрутев!".

Това пише фейсбук-страницата "Армията на Добрев". Ето и цялата публикация:

"Ще ви запознаем с хронологията на събитията. Фактите, изнесени по-долу, са сверени със стенограмите от заседанието на Енергийната комисия и това на Народното събрание, на които компенсациите за бизнеса бяха предложени, дебатирани и в последствие приети.

На свое редовно заседание, проведено на 25 юли 2024 г., Комисията по енергетика обсъжда два проекта на решения за възлагане на Министерския съвет да възобнови Програмата за предоставяне на компенсации на небитовите крайни потребители на електрическа енергия - на "Възраждане" и на ГЕРБ-СДС и ДПС.

С оглед мащаба на проблема и сходността на двата проекта, депутатите постигат консенсус за изготвяне на общ проект с прецизирани текстове и подписан от представителите на всички парламентарни групи в Комисията по енергетика. С изключение на тази на ППДБ.

На гласуването общото предложение е подкрепено с 16 гласа "За", нула против и 2 "Въздържал се". Въздържалите са двамата представители на ПП - Радослав Рибарски и Васил Стефанов.

Рибарски заема позиция, че предвид дефицита във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (изпразнен след активната намеса на Асен Василев като финансов министър), НЕ трябва да бъдат приемани компенсации за бизнеса. Въпреки че компенсаторният механизъм не харчи вече заделените във Фонда средства, а средства, набрани на съвсем друг принцип. Но това оставаме за домашно и на Рибарски, и на Сабрутев. Последният присъства на заседанието, но при гласуването отсъства.

На следващия ден, 26 юли 2024 г., общият проект на решение за възлагане на МС да приеме в 7-дневен срок Програма за компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия, внесен от Делян Добрев, Искра Михайлова, Станислав Анастасов, Драгомир Стойнев и Павела Митова, влиза под точка 2 в дневния ред на депутатите.

Започват дебати. В цялата зала има консенсус, с изключение на сектора на ППДБ. Сабрутев не взима думата, но най-деен е Радослав Рибарски, който отстоява позиция на парламентарната му група, че проектът на решение няма да бъде ефективен, защото е "предизборни обещания" на ГЕРБ и останалите партии. Асен Василев дори го определя като "евтин политически пиар".

Следват точни цитати, според стенограмата:

РИБАРСКИ:

"... Господин Стойнев, в изказването си казахте: нека да не свикваме бизнеса всеки път да получава компенсации. Точно това правите с това решение! До месец юни имаше действащ механизъм. В първия месец, в който няма, вие скачате и предлагате механизъм. Какъв точно дисциплиниращ ефект сте заложили в това решение? Абсолютно никакъв!"...

... "Проблемът обаче не мисля, че ще бъде решен. Небитовите потребители ще се окажат в същата ситуация - предизборно големи обещания за компенсации... От шест до осем месеца ще е отговорът на Европейската комисия за нотификацията (забележка - отговорът от ЕК дойде в рамките на 2 месеца).

... "Моето очакване лично е, че това решение няма да доведе до очаквания резултат от небитовите потребители".

ДОБРЕВ:

"... Изобщо не им пука, колеги! Защото, когато те гласуваха за компенсациите за тока в предходните народни събрания, тогава токът беше по-евтин, отколкото е сега. Защо при по-евтин ток подкрепяха, а сега при по-скъп ток, който достига 1700-1800 лв. вечер, не подкрепят?".

РИБАРСКИ:

"... Това са съвсем различни програми, които Министерският съвет трябва да разработи, и ако вие в момента използвате тази, разработена по времето на Кирил Петков, не предлагате нищо ново, това беше разработено тогава. Първо бяха със средства от бюджета, след това се пристъпи към средства от ФСЕС".

ДОБРЕВ:

"... По отношение на това, че този механизъм бил разработен по времето на кабинета на Кирил Петков - да, от групата на ГЕРБ, от мен и вас като мои колеги. Ние го разработихме, внесохме го... Аз ви казах, затова че ги беше страх да не им падне кабинетът, го подкрепиха. Но, да, същият този механизъм работи вече няколко години в България. Този механизъм беше разработен от ГЕРБ".

АНАСТАСОВ (ДПС):

"... Скъпи колеги от ПП - обръщам се към Вас, господин Василев, защото вие сте единствените хора не само в тази зала, но и в тази държава, които се противопоставят на механизма за подпомагане на бизнеса, който ние гласуваме в момента".

АСЕН ВАСИЛЕВ:

"... Това решение, приемайки го, няма да помогнем на българския бизнес. Няма да помогнем, защото няма как Министерският съвет да наруши европейските регламенти и европейските директиви. Или казано по друг начин - ще му помогне, ама някой друг път, така че това е евтин политически пиар, а не истински начин да се помогне на бизнеса".

При гласуването, от 190 народни представители "За" компенсациите за бизнеса гласуват 185, против няма, въздържалите са петима!

Досещате ли се кои са те? Венко Сабрутев, Радослав Рибарски, Богдан Богданов, Васил Стефанов и Йордан Терзийски.

По същество "Въздържал се" има функцията на "Против", тъй като, за да мине едно гласуване в пленарна зала, е необходимо гласовете "За" да са повече от тези "Против" и "Въздържал се".

P.S.

Преди време Костадинов от "Възраждане" беше предложил да се въведе единица мярка за тъпопа - сабрутка. Не е достатъчно! Спешно трябва да бъде приета и единици мярка за лицемерие - 1 сабрут!".

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Ето го топ хороскопа на Алена за вторник - денят е успешен за Овните и емоционален за Скорпионите САМО В ПИК: Ето го топ хороскопа на Алена за вторник - денят е успешен за Овните и емоционален за Скорпионите
ПИК TV x
Георги Харизанов пред ПИК TV: За каква антикорупция говорим?! Асен Василев влезе с една гарсониера в политиката, а осъмна собственик на голяма сграда в центъра на София (ВИДЕО) Георги Харизанов пред ПИК TV: За каква антикорупция говорим?! Асен Василев влезе с една гарсониера в политиката, а осъмна собственик на голяма сграда в центъра на София (ВИДЕО)
ново
Днес: 108
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК