САГАТА СЕ ЗАПЛИТА! Гюров обвини КПК в политическа поръчка - какво обаче пише в закона (СНИМКИ)

Акценти

САГАТА СЕ ЗАПЛИТА! Гюров обвини КПК в политическа поръчка - какво обаче пише в закона (СНИМКИ)

115726
на 27.06.2024
САГАТА СЕ ЗАПЛИТА! Гюров обвини КПК в политическа поръчка - какво обаче пише в закона (СНИМКИ)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Излезлият в неплатен отпуск подуправител на БНБ Андрей Гюров изпрати позиция до медиите относно скандала с несъвместимостта на поста, който заема.

препоръчано

Припомняме, че Гюров излезе в неплатен отпуск, след като Комисията за противодействие на корупцията обяви, че е установила несъвместимост при подуправителя на БНБ.

Според ПИК решението е на база на закъсняло с няколко месеца излизане на Гюров от две дружества, в които участва.

Ето какво се казва в позицията на Гюров:

Категорично заявявам, че решението на КПК е незаконосъобразно и се основава на неверни факти, преднамерено тълкуване на закона и отказ да се изяснят обстоятелствата по случая.

Убеден съм, че решението на КПК е политически мотивирано и представлява целенасочено превратно тълкуване на факти.

Случаите на несъвместимост са изчерпателно изброени в Закона за Българската народна банка и той НЕ забранява участието на подуправител в управителните органи на юридически лица с нестопанска цел и участието като съдружник в дружества с ограничена отговорност.

Това решение поставя Управителния съвет на БНБ в деликатната ситуация да защити независимостта на националната централна банка в ключов момент в процеса на интеграция на Република България в еврозоната.
Във връзка с решението на КПК съм готов да защитавам правата си по предвидения законов ред, както и да окажа съдействие на Управителния съвет на БНБ.

Какво обаче гласи законът и прав ли е Гюров, че може да участва в търговски дружества:

Според Закона за БНБ и по-точно чл. 12 ал. подуправителят на БНБ е част от Управителния съвет на дружеството.

А член на Управителния съвет не може да бъде лице, което е едноличен търговец, неограничено отговорен съдружник в търговско дружество, управител, търговски пълномощник, търговски представител, прокурист, търговски посредник, ликвидатор или синдик, член на орган на управление или контрол на търговско дружество или кооперация, с изключение на дружества, в които Българската народна банка има участия;

Справка в Търговския регистър показва, че 4 месеца след назначаването си за подуправител на БНБ Гюров все още е бил вписан като съдружник в търговското дружество "ЙОНТЕХ ИНЖЕНЕРИНГ" ООД, както и като част от Органа на управление на "Балкански-паница институт за научни изследвания", който също има стопанска дейност, а освен това изготвя и анализи за правителството

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за първия ден на юли - денят носи изненади на Близнаците, Съдбата помага на Лъвовете САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за първия ден на юли - денят носи изненади на Близнаците, Съдбата помага на Лъвовете
ПИК TV x
Георги Харизанов пред ПИК TV: Правителство е възможно само с мандата на ГЕРБ - ако не мине, отиваме отново на избори (ВИДЕО) Георги Харизанов пред ПИК TV: Правителство е възможно само с мандата на ГЕРБ - ако не мине, отиваме отново на избори (ВИДЕО)
ново
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК