Вход
София
Времето в София 18 o C

САМО В ПИК! Адвокат Марковски: Ген. Цанко Стойков е скрил факти и истината с отказа незабавно да отговори на КПКОНПИ по случая „Радев – Деси“! Гешев да разследва призоваващите за преврат

САМО В ПИК! Адвокат Марковски: Ген. Цанко Стойков е скрил факти и истината с отказа незабавно да отговори на КПКОНПИ по случая „Радев – Деси“! Гешев да разследва призоваващите за преврат

на 11.02.2020
130416
0
САМО В ПИК! Адвокат Марковски: Ген. Цанко Стойков е скрил факти и истината с отказа незабавно да отговори на КПКОНПИ по случая „Радев – Деси“! Гешев да разследва призоваващите за преврат
Автор: Симо Русев
11.02.2020
0
130416

Адвокат Марин Марковски коментира пред ПИК резултатите от проверката за докладите на шефа на ВВС генерал Цанко Стойков. Топ юристът разтълкува дали аргументът „давност“ по поисканата от КПКОНПИ информация за случая „Радев – Деси Ганчева“ не потвърждава тезата, че държавният глава крие нещо, а Стойков върши точно това, което Радев му нарежда в разсекретения разговор.

Марковски обясни още смисъла от черния печат на САЩ за съдия Андон Миталов, екзотично ли е искането на омбудсмана Диана Ковачева за закриване на Централния софийски затвор и как главният прокурор Иван Гешев трябва да реагира на информациите за позиви, призоваващи да се свали законно избраната власт в държавата.

- Адвокат Марковски, излезе проверката за докладите на шефа на ВВС ген. Цанко Стойков. Това, че има давност, което той изтъква като аргумент по случая „Радев – Деси Генчева“ за исканата от КПКОНПИ информация, не потвърждава ли тезата, че държавният глава крие нещо, защото именно това му нарежда в телефонния им разговор да даде като мотив пред разследващите?

- Отговорът на този въпрос – дали крие нещо, или не, се определя логически от всички факти. Когато фактите се подредят, всеки може да си направи извода. Аз не искам да правя извод, че държавният глава крие нещо.

Но във всички случаи, когато се прави проверка, когато ДАНС или друга институция – прокуратура, следствие и съд, изискват документи, те трябва да бъдат предоставени незабавно.

Това е записано в закона, това трябва да се изпълнява категорично, ясно и недвусмислено, защото непредставянето на тези документи води до невъзможност да се открият фактите и истината и да се приложи законът. Така че изводът е за вашите читатели.

Но наруши ли се това изискване – за предаване незабавно, за всички доказателства при проверки, това е нарушение на закона.

- От казаното от вас не става ли ясно, че Стойков върши точно това, което Радев му нарежда в разговорите?

- Вие искате от мен преценка за съдържанието на един разговор, който е направен на запис. Аз като човек, който се занимава с право, винаги, първо, се ориентирам към несъмнено доказаните факти.

Ако се приеме, че разговорът е между президента Радев и ген. Цанко Стойков, а от записа се разбира, че му нарежда да не се бърза с изпълнението на искането, явно е, че на президента не му се иска това нещо бързо да бъде огласено. То това е ясно като извод.

Има принцип, който е валиден и за правосъдието, и за журналистиката, и за историята, и за медицината, разбира се – дайте ми фактите и тогава ще излезе истината. Това е.

- Черният печат от САЩ за съдия Андон Миталов не поставя ли по-сериозно проблема не за частния случай, а за състоянието на съдебната практика и как партньорска държава има информация за корупция преди България?

- Този извод е абсолютно неправилен, неподходящ и неточен. Да се прави генерален извод за съдебната система от един частен случай, като в този частен случай не са показани доказателства за вземане на подкуп. Тук мога да си позволя да направя моя личен извод.

Когато говорим за съда, който се идентифицира с правосъдието, въпреки че то включва още следствието и прокуратурата. Следствието и прокуратурата обаче са по-скоро част от системата.

Затова съдиите са тези, които решават какво да правят. Ясно е, че доверието на хората към съда не е високо.

Само че не бива да се забравя, че който влезе в съдебната палата на територията на републиката, има два възможни проблема. Единият е граждански спор. Другият е някакво наказателно преследване.

Излизащите от залите са безкрайно недоволни. По гражданското дело – защото единият губи делото. Той казва, че в България няма правосъдие. Получилият присъда по наказателното дело обаче също не е доволен и казва, че в България няма правосъдие. Всъщност съдът не е институция, която да предоставя удоволствия на хората. Той има по-висши задачи. Съдът не е публичен дом, от който да излезеш доволен.

- Омбудсманът Диана Ковачева препоръча днес да се закрие Софийският централен затвор. Не е ли прекалено авангардно и екзотично това искане, колкото и да са тежки условията там?

- Това е идея, в която липсва здрав разум. Не искам да бъда празен критикар, но има определен брой затворници, които изтърпяват присъди. Как да се закрие, като трябва да ги пуснат по улиците или да се приберат вкъщи, защото няма други затвори. На практика това не може да стане.

Разбира се, във всички случаи трябва да се подобрят условията в затворите, те да станат човешки, защото мястото на затвора е човек да помисли върху това, което е направил, та като излезе, да не прави повече така. Българските затвори, да не говорим пък за арестите на територията на републиката, са място, където за да оцелееш, трябва да станеш жесток. Българският затвор не поправя. Там ставаш по-лош.

Затова трябва да се строят нови затвори, трябва да се правят човешки места за лишаване от свобода по стандартите и конвенциите, по които ние сме страна. Ние сме подписали конвенция, която задължава затворниците да имат определени условия. Нито едно от тези условия не се изпълнява. Няма затворник, който да е завел дело в Страсбург за условията зад решетките, и да не го е спечелил. Това предстои да се направи, но когато трябва да се построи водопровод за Перник, кое по-напред?

-Какво може да направи министърът? Той го наследява този затвор, така е било десетилетия наред. Не е магьосник да направи пет луксозни затвора с клуб, басейни и библиотеки, както е в Холандия.

- В публичното пространство се появиха информации за позиви, които призовават за сваляне на законно избраната изпълнителна власт чрез преврат, имате ли коментар по това?  

- Това, което се съобщава, че се готви преврат, че има позиви и разговори със събарянето на властта, е престъпление по Глава първа – престъпления против Републиката.

Съгласно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс прокуратурата заедно с ДАНС и всичките полицейски служби трябва да извършат задължителни действия за разкриване и установяване на такива факти. Ако ги има, трябва се заеме прокуратурата по нареждане на главния прокурор Иван Гешев, да се образуват наказателни производства и това всичко трябва да влезе с обвинителни актове в съда, ако се установи, че е истина.

Наказанията по тази глава са много тежки – 10 – 20 години. И това не е случайно, защото последствията са ужасни, когато въпросът за властта не се решава чрез избори.     

Сподели:
Последни новини
Най-важното
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 12069
архив

Той:
- Да се запознаем?
Тя:
- Емине.
Той:
- Еми ако щеш, ма!

няма нови новини
Днес: 72
hot
най-четени новини в момента
сега
2914
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов посрещнат с възгласи "Бойко": Народът е с вас! Никаква оставка - да дойдат тези от жълтите павета да видят как правите пътища в скалите (ВИДЕО)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Близнаците изпадат в крайности, успешни начинания за Раците, Скорпионите да не прекаляват с изискванията си
x