САМО В ПИК! Академик Богдан Петрунов с добри новини: В крайната трета фаза на изпитване са 13 ваксини

ГОРЕЩО
БОМБА В ПИК! Ето го брачния договор на Бойко Рашков, най-богатия политик! Съпрузите поделят рекордните 19 имота. Резиденция в София с 12 бани, басейн и фитнес, част от резиденция на морето с 6 бани, два джипа, две къщи в Стара Планина, влог от 750 000 лв. остават за министъра (УНИКАЛНИ ДОКУМЕНТИ) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с втори извънреден брифинг след разкритията за арестувания и съден за измами шеф на фонд "Земеделие": Продължаваме да настояваме за отговори! Радев дължи обяснение (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ДАНС започна проверка в Община Варна, души около боклука на морската столица ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Премиерът на Радев в нова гонка с медиите - закри важно заседание със синдикатите. ТЕЦ "Марица-изток" 2 на колене, синдикалните лидери категорични: Няма да се съгласим миньорите да станат берачи на лавандула (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) Валентина Маджарова е избрана за шеф на спецпрокуратурата 
Здраве

САМО В ПИК! Академик Богдан Петрунов с добри новини: В крайната трета фаза на изпитване са 13 ваксини

86827
на 22.11.2020
САМО В ПИК! Академик Богдан Петрунов с добри новини: В крайната трета фаза на изпитване са 13 ваксини
Автор:   Симо Русев

Академик д-р Богдан Петрунов е един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България, с широка международна известност. Специално за ПИК той анализира актуалната ситуация с развитието на заразата COVID-19. Предупреждението на СЗО за преупотребата на медикамента ремдесивир, колко ваксини още като на тези от „Пфайзер“, „Спутник“ и „Астра Зенека“ са готови по света и ще има ли снижаване на тенденцията за повишаване на заразата около Коледа. 

препоръчано

- Академик Петрунов, буквално преди часове Световната здравна организация излезе със съобщение за адмирирания медикамент ремдесевир - той да не се употребява в клинични условия. Това не внася ли хаос в здравната система и в протоколите за лечение, доколкото въобще ги има?

- Да има такова съобщение на СЗО, но то е подобно на това, което беше навремето с хлорокина и дезоксихлорокина. Те бяха включени във всички протоколи за лечение, но се оказа, че нямат такъв мощен ефект, както ние си мислехме, а същевременно имат много странични ефекти. Същото е и с ремдесивира. За момента във всичките протоколи, независимо коя страна ще погледнете за лечение на коронавирусна инфекция, участва ремдесивира. Той за момента е единственото засега доказано оръжие с положителен ефект. Но – в никакъв случай той не е с такъв мощен ефект, какъвто всички очаквахме. Той не е панацеята, която да лекува категорично. Вече се натрупват много клинични факти, че той няма такъв качествен ефект, какъвто сме си мислели досега. Това обаче е нещо напълно нормално на фона на постоянно развиващите се знания на целия свят за проблема с коронавирусната инфекция. Има друго, по-важно, нещо в случая. Преди няколко дни Агенцията за храните и лекарствата на Съединените щати одобри едно комбинирано лечение на ремдесивира с един друг препарат – барисидивип. Това е един протиеназен инхибитор, много мощен, който се използваше за лечение на ревматоиден артрит. Той има много мощно противовъзпалително действие и потиска отделянето на цитокините при тази цитокинова буря. Освен това той възпрепятства свързването на вируса с клетките. Така че това е нов тип комбинация, която горещо се препоръчва от Световната здравна организация. Това е много полезно и ние трябва да използваме тези нови данни, които показват, че ремдесивирът пак ще намери много добро приложение в тази комбинация с барисидивип.

- Има вече готови продукти на „Пфайзер“, на „Спутник“ и на още няколко други големи медицински концерни, които са съвсем пред одобрение за пазара. Може ли да се прави научна съпоставка коя е по-добрата ваксина, на какъв принцип действат, как ще ги получим?

- Това е един голям въпрос, изключително голям. В момента има предложения и се разработват над 150 ваксини в целия свят. 53 от тях се намират във фаза на клинично проучване. Т.е. първа, втора, трета фаза. Тези, които вие цитирате, те са няколко – 12-13 ваксини, които са в трета фаза. Това е крайната фаза на проучването. Това са четири американски ваксини, три европейски, две руски, четири китайски. Вероятно има и още, и много ще се появят. Тези последните, за които говорите, таза на „Астра Зенека“, която е може би най-перспективна поради времето на внедряване, и другата – на „Пфайзер“, тези две ваксини още не са одобрени от нито един регулаторен орган. Те тепърва ще трябва да се доказват пред регулаторните органи – това е Агенцията за храните и лекарствата на Съединените щати, Агенцията по лекарствата на Европа, за да бъдат допуснати за приложение. Ние още много малко знаем за тях. Това са такива прессъобщения, които показват, че ваксината има ефективност. Вероятно е така. Че няма още странични реакции. Но това е информация за ранните странични реакции. Т.е. непосредствено след имунизацията, наблюдавано една седмица. Това не решава нещата. Трябва да има продължително наблюдение – с месеци, с години най-малко, за да кажем, че ваксината е ефективна и качествена. Затова няма да започнем от утре да ваксинираме, без да имаме ваксини с доказателства за своите качества. До момента за нито една от ваксините не е доказано, че превъзхожда другите по нещо, тъй като нямаме все още никакви сериозни научни данни. Имаме прессъобщения, които говорят за някакъв оптимизъм.

- Проф. Радка Аргирова, която е председател на Българското дружество по медицинска вирусология и на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз, съобщи, че вече ни е споходил и сезонният грип плюс COVID-19. Има ли в тази ситуация категорични и ясни протоколи за действие и лечение?

- Тук основният въпрос е за доброто лично познание на личните лекари, тези наши колеги ще бъдат най-натоварени. Джипитата ще трябва да различат доколко става дума за коронавирус, доколко за грип, тъй като те се препокриват в огромната си част от симптомите. Затова тук много важно ще бъде включването на диагностичните бързи тестове, които да разграничат коронавирус от грип тип „А“ и „Б“. Тях ги има, те са познати много добре. Аз мисля, че нашите общопрактикуващи лекари трябва да бъдат снабдени с тях, за да могат да правят, колкото е възможно, по-бърза и точна диагноза.

- Заговори се също така, че в края на декември, около Коледа, поредният пик на заразата ще претърпи тренд надолу. Реалистични ли са очакванията за такава тенденция?  

- Аз лично не си позволявам да правя такава прогноза. А и не виждам основания да направя такава прогноза. Това не може да бъде категорично. Такава прогноза е много опасно да се прави, защото ние тепърва започваме увеличаването на случаите с коронавирус, а като се прибави и грипът, не се знае как те ще взаимодействат. Нямаме опит. Може да се окаже, че ще е по-добре с него. Но това също ще бъде спекулация. Затова мисля, че с такъв тип прогнози трябва да бъдем много внимателни. Знаете, че имаше хора, които казваха, че лятото ще забравим за коронавируса, бяха готови да си късат дипломите. Затова нека бъдем внимателни за това, което говорим.

- Имате ли вашия експертен и човешки коментар за случая с починалите на стълбите в университетската болница на Пловдив двама пациенти – логистичен или някакъв друг проблем е това за здравната ни система и общество?

- Аз също бих казал, че това е логистичен проблем. В никакъв случай тук не се касае за някаква неморална или неетична постъпка. Това е чисто логистичен проблем в една тежка атмосфера, в която се намираме, забързана, още неорганизирана в тези нови отделения, които са създадени в Пловдив. Затова мисля, че не става дума за нещо системно. Това е случай, който може винаги да възникне. Страшно е само загубата на хората. И моите най-дълбоки съболезнование към техните роднини.      

Сподели:
Бомба x
Ето какви храни трябва да избягвате по зодии Ето какви храни трябва да избягвате по зодии
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с втори извънреден брифинг след разкритията за арестувания и съден за измами шеф на фонд Земеделие: Продължаваме да настояваме за отговори! Радев дължи обяснение (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с втори извънреден брифинг след разкритията за арестувания и съден за измами шеф на фонд "Земеделие": Продължаваме да настояваме за отговори! Радев дължи обяснение (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 322
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това