Вход
София
Времето в София 9 o C

САМО В ПИК! Академик д-р Богдан Петрунов: Всички трябва да слушат щаба на ген. Мутафчийски! Носенето на маски не е каприз, пикът на COVID-19 у нас предстои

САМО В ПИК! Академик д-р Богдан Петрунов: Всички трябва да слушат щаба на ген. Мутафчийски! Носенето на маски не е каприз, пикът на COVID-19 у нас предстои

на 06.04.2020
104384
0
САМО В ПИК! Академик д-р Богдан Петрунов: Всички трябва да слушат щаба на ген. Мутафчийски! Носенето на маски не е каприз, пикът на COVID-19 у нас предстои
Автор: Симо Русев
06.04.2020
0
104384

Авторитетът академик д-р Богдан Петрунов е един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България, с широка международна известност. Специално за ПИК той анализира актуалната ситуация с развитието на заразата COVID-19. Ученият коментира и разнобоя в издаваните от министър Кирил Ананиев заповеди за режима през КПП-та и задължителното или не носене на маски на обществени места.

- Академик Петрунов, докато имаше пълен консенсус по мерките, разпореждани от Националния оперативен щаб, изведнъж се появи Медицински съвет към правителството, а сега е закрит. Защо имаше такъв разнобой? 

- Напълно разбирам въпроса ви и той е съвсем основателен. Многократно казвам, че е необходимо да има един център, от който да излизат новините, който да дава съответните разпореждания и те да бъдат следвани, както съответства.

А този Медицински съвет - разбира се, там са много утвърдени колеги, големи професионалисти. Те могат да дават своето мнение, но да го дават на министър-председателя, на правителството, да кореспондират с оперативния кризисен щаб. Но според мен не е необходимо да има две институции, които да дават изявления във връзка с един и същ проблем. За мен това не е добро.

Затова смятам, че това, което прави оперативният щаб начело с ген. Мутафчийски, е много добре организирано, точно, спокойно. И за момента смятам, че е правилно да останат да дават информация, която да достига до всички, които се интересуват - и лекари, и хора, които са застрашени. Това означава целият народ.

- Не е ли в някаква степен аналогично-разнобойна ситуацията с мерките, разпореждани от министър Кирил Ананиев - строги, а след това смекчавани за преминаването през КПП-тата, първо, задължителни, а после - не, маски за обществените места?

- Да ви кажа честно, аз напълно подкрепям мнението на министър Ананиев. Напротив, трябват много по-строги, много по-ясни мерки, каквито той беше обявил първия път.

Това - за неносенето на маските, за мен е един каприз на хората.

Напротив, напълно необходимо е носенето на маските, не само от тези, които са заразени, за да не предават заразата, а и от тези, които не са зарарени, за да не я приемат. Защото, наистина, маските сто на сто не могат да бъдат преграда за проникването на вируса. Разбира се, в никакъв случай.

Но те намаляват значително вирусното съдържание, което приема човешкият организъм. Ако без маска дишаме свободно въздуха вън на улицата и приемаме 10 единици от вируса, когато сме с маска, ще приемем 5 или 2 единици от него. Т.е. ще има много по-малко вирусно натоварване на нашите организми и оттам - много по-малък шанс да прекараме заболяването тежко. Ще го направим по-леко.

Затова лично смятам, че носенето на маски е абсолютно задължително, както го правят в целия свят.

Ние, българите, винаги всичко разбираме - от медицина, от футбол, от политика. Най-много знаем и винаги сме готови да оспорваме всичко, щом става дума за някакъв ред. И сега задоволяваме капризите на някои хора, които не знам защо не искат да носят маски, това е загадка за мен. Затова министър Ананиев хубаво казва, че няма консенсус в обществото и какво може да направи. Кое обаче е това общество? Много е трудно да се каже и аз не бих го дефинирал.

- За да е строг императивът за носенето на маски, не трябваше ли обаче държавата да влезе в ролята си по закон, като осигури масово тези индивидуални предпазни средства?

- Да. Разбира се, че е необходимо. И очевидно това, което се прави сега, в момента, е да бъдат доставени и разпределени над 1 милион маски. Така се цели именно това. И въпросът не е в това, че няма маски.

Маски и сега има, а и всеки би могъл спокойно, вкъщи, при домашни условия, да си направи едно обикновена маска, дори с най-обикновен плат, която пак ще е добра защита срещу проникването на вируса отвън.

Но за мен, пак казвам, става дума за каприз на някои хора. Не мога да разбера защо не трябва да се носят маски.

- Допускате ли, че около цялата тази ситуация има момент на спекула, между впрочем за такова търгашество се заговори, когато течеше спорът за т.нар. бързи и бавни тестове за COVID-19?

- Да. Сигурно има такъв момент. Няма никакво съмнение, че и това го има. Разбира се, хората се намират в тежка ситуация, цялото общество е изпаднало в тежка ситуация. В това положение винаги ще се намерят търгаши, които опорочават една абсолютно положителна, правилна, здравна идея. Сигурно е така. Същата беше историята с тестовете.

Позволявам си да кажа, че аз напълно подкрепям мнението на оперативния щаб, че не е необходимо да се правят масово, за цялата страна едва ли не, тестове. В това няма никакъв смисъл.

Има смисъл да се направи в рисковите групи, в ромските гета, да се направи в армията, в полицията, в транспорта. В определени региони, къдато има по-изразена не заболеваемост, а положителни хора. Тогава има някакъв смисъл. Ако се прави поголовно в цялата страна, това е несериозно и несъдържателно.

- Имунологът доц. Влади Манев изрази пред ПИК скепсис и подозрение, че от обществото и научните среди се укрива информация за изменението на генома при болни от COVID-19, на които вече са направени тестове в Китай. Допускате ли, че е възможно подобно нещо?

- Познавам го много добре доц. Влади Манев, но това е просто абсурдно. Това е несериозно. Още повече, без нещо конкретно. Данните навсякъде са държавно много добре обработени, представени са не само от Китай, от Щатите, в цяла Европа. Няма никакво съмнение за тези данни.

- Отново от доц. Манев тръгна една може би екзотично звучаща идея, че лекарство може да се търси на основата на черен дроб от патици. Той прави препратка към ловци от Франция, които диахронно не страдат от подобни вируси заради консумацията на недообработен добре термично такъв птичи продукт. Дали има научно основание за разсъждения в тази посока?

- Да не влизам в подробности, но за мен това също не звучи сериозно.

Ще ви кажа, че в момента по данни на Световната здравна организация се изпитват 69 различни лекарствени средства. Те са най-разнообразни, най-различни подходи. Безброй фирми, безброй специалисти в света са ангажирани в разработването на лекарствени средства. Т.е. с нещо, което да подобри състоянието на хората, болни от коронавирус. Така че едно такова наистина екзотично предложение, което не почива на научни данни, аз лично не бих го приел.

- Във връзка с актуалната информация, която имаме - за брой заразени, брой заболели и хоспитализирани, брой починали, брой излекувани, как мислите, че се развива ситуацията в България и къде сме ние всъщност в кривата на пандемията?

- Въпросът е съвсем точен. Аз определено мисля, че ние сме още в началото на кривата. Ние тепърва запачваме да се изкачваме нагоре по разпространението на вируса. В никакъв случай не очаквам тук до седмица-две да достигнем пика. Мисля, че ще бъде малко по-късно. Т.е. в началото сме още на целия процес на разпространение на вируса в страната.

- Д-р Аргирова спомена дати след Гергьовден?

- Не мога да го приема и това твърдение. Смятам, че такива гадания - след Великден, след Гергьовден, просто са несериозни от научна гледна точка. Очевидно е, че епидемията се разпространява в целия свят. Тя продължава да се разпространява и в България. Кога ще заглъхне и кога ще стинем върха - трудно е да се каже и не бих искал да предричам. 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 27973
архив

Пътувам в автобуса. До мен стои приятно, миловидно момиче. Слизаме на една спирка. Решавам да я заговоря. Тя пали цигара. Нееее... на нас с мама такава не ни е нужна...

няма нови новини
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
сега
628
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! СДВР с разкрития за рекордното количество кокаин, спипан в Студентски град в София: Оценяват го на 10 милиона лева (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ФОРМУЛА ЗА ЛЮБОВ: Това са съставките на щастливата връзка
x