САМО В ПИК! Акад. Богдан Петрунов с важна прогноза за края на пандемията - ето кога ще бъде постигнат колективен имунитет

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК! Акад. Богдан Петрунов с важна прогноза за края на пандемията - ето кога ще бъде постигнат колективен имунитет

513322
на 17.01.2021
САМО В ПИК! Акад. Богдан Петрунов с важна прогноза за края на пандемията - ето кога ще бъде постигнат колективен имунитет

Ваксините пристигнаха в България. Първата партида бързо бе разпределена по места. Очакват се останалите количества.

препоръчано

Паниката, обхаванала населението, не спада. Хората дори се разединиха на подкрепящи и отричащи ваксината. Наложи се здравният министър, а след него други известни личности да се ваксинират публично, за да дадат пример. 

Потърсихме за коментар акад. Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Ваксинирахте ли се, акад. Петрунов?

- Разбира се. Ваксинарах се на 6 януари, на имения си ден. Така реших да отбележа празника. На 27 януари ще бъде втората имунизация.

- Защо ваксините ни разделиха на поддръжници и противници?

- Загадка е за мене. Не мога да го разбера. Едните наопаки, другите на терсене, такъв ни е стилът. Ние на авторитети не вярваме, там ни е проблемът.

Ваксините са единственото, което може да ни спаси, за да се постигне колективен имунитет. Няма друго. 

- Ваши колеги също отричат ваксините, защото са направени толкова бързо?!

- Това го казват колеги, които нямат нищо общо с ваксините. Аз 50 г. се занимавам с тях. Тези ваксини сега са тествани на над 40 хил. души. На тази РНК-ова платформа са правени 6 - 7 други ваксини. Ако вирусът мутира, имунизацията ще трябва да се промени и ще може много бързо да се създаде нова.

Пародаксалното е, че хората лесно се навиват да се лекуват с бабини рецепти. Но ваксините отричат. Какво да се прави, такава ни е психологията.

-  Колко дълго ще живеем в тази тревога? Дори и за ваксините се предвижда много дълъг период за поставяне...

- За да постигнем колективен имунитет, трябва не по-малко от 50% от населението да се имунизира. Това може да стане не по-рано от късната есен. 

Хората си мислят обаче, че щом се имунизират, могат да започнат да си живеят предишния живот. Не, мерките трябва да продължат да се спазват. Поне до края на годината, а може и после. 

- Това е много дълъг период, акад. Петрунов?!

- Аз не съм оптимист, нито песимист. А съм добре информиран реалист. В късната есен ще можем да прогледнем и да видим светлина в тунела. 

- Ваши колеги от САЩ наскоро обясниха, че ваксините могат да създадат имунитет, но няма как да спрат разпространението на вируса. Как да го разбираме това?

- Ваксината предпазва да не се разболеете, но не може да спре разпространението на вируса. За момента тя има за цел да ви предпази от заболяването, но това не значи, че вие няма да разнасяте вируса. 

- Много странно звучи всичко това. Как така, след като съм здрава и ваксинирана, ще продължавам да сея зараза?

- 50% от случаите на разпространение на вируса е от здрави хора или пък от такива, които леко са го прекарали. 

- Значи здравият човек не е съвсем здрав, така ли?

- Не. Но в момента ваксината е такава, че да може да ви предпази от заболяването и в това е нейното много важно значение. Без нея не можем да се справим с вируса.

- Как така преди 100 г. испанският грип е бил ликвидиран за 3 г. Тогава не имало медицина, сегашната наука е на космическо ниво. И въпреки това не можем да се справим с COVID-19 по-бързо? 

- Тогава се е пътувало с волски каруци. А сега малиарди пътници се возят със самолети. Разнасянето на грипа става по-бързо и по-лесно. Няма как да се предпазим.

Страх ме е, че ще останат ендемични огнища, които ще трябва да преборваме.

Ваксината догодина ще има хубав ефект. А за мутациите, както казах, ще трябва нова ваксина.

- Ваксините на Пфайзер и на Модерна, които ние ще използваме, имат ли странични ефекти?

- Шест души от 40 хил. са дали алергични реакции. Друго няма. Това говори за тяхната надеждност.

- Кои хора не бива да се ваксинират?

- Тези, които са болни, дори и от обикновена настинка. Само след задължителна консултация с личния лекар могат да се имунизират хората с хронични болести, с трансплатнации и автоимунни заболявания.

 

Сподели:
Бомба x
6-те любими секс пози на мъжете 6-те любими секс пози на мъжете
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 299
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това