САМО В ПИК! Акад. Петрунов разкри защо не можем да вземем руската и китайската ваксини и отсече: По-безопасно е хората да гласуват, отколкото да висят по ресторантите и моловете

ЧАС ПИК

САМО В ПИК! Акад. Петрунов разкри защо не можем да вземем руската и китайската ваксини и отсече: По-безопасно е хората да гласуват, отколкото да висят по ресторантите и моловете

92791
на 05.03.2021
САМО В ПИК! Акад. Петрунов разкри защо не можем да вземем руската и китайската ваксини и отсече: По-безопасно е хората да гласуват, отколкото да висят по ресторантите и моловете
Автор:   Илиян Радков

В България стартира масовата имунизация срещу COVID-19.  За съжаление има сериозен недостиг  на ваксини.

препоръчано

Сънародниците ни първоначално гледаха с недоверие към ваксинацията, а сега се втурнаха да си поставят дозите, но липсват достатъчно препарати.

Част от населението, политици и дори медици започнаха да отправят призив да се снабдим с руската ваксина „Спутник V“,  а дори и с китайският препарат.

Ресторантите у нас отново отвориха врати. Част и от останалите мерки са разхлабени.

Възможно ли  е законово България да се договори самостоятелно за доставка на руската и китайската ваксина, в правилният момент ли се отвориха ресторантите, опасно ли е за хората да отидат до избирателните урни и да гласуват?

За ексклузивен отговор на тези и други въпроси потърсихме акад. Богдан Петрунов. Ето какво обясни пред ПИК бившият  директор на Националния център по заразни и паразитни болести:   

- Акад. Петрунов, масовата имунизация в България вече стартира. Как обаче да си обясним фактът, че първоначално сънародниците ни уж не искаха да се ваксинират, а сега се извиха опашки от желаещи, но в момента проблем се оказа липсата на достатъчно ваксини?

- Това е типичен български феномен. Дължи се на нашата психология. Първо не желаеш, а след като видиш, че някои хора се имунизират, виждаш, че има смисъл и го признаваш, но тогава пък се оказва, че няма достатъчно ваксини, защото това  не зависи от нас. Аз не мога да разбера постоянната дискусия за ваксините – кой е виновен? Не е виновен никой – виновен е този, който произвежда. ЕС има подписани договори, производителите обаче имат проблеми и не могат да доставят достатъчно количества. 

Нито правителството, нито щабът, нито който и да е не е виновен от България. Откъде да ги вземат, след като не се правят тук.  ЕС ни дава толкова и това е за момента. Нищо не можем да направим. Чакаме, докато се възстанови производството в такъв обем, за да има достатъчно.

Хората трябва да знаят, че това е едно изключително тежко и сложно производство.  Става въпрос за здравето на хората. Не се правят налъми и каквото е друго. Извинявам се за използваната  дума.

Чувам и ваши колеги да говорят защо ние не си го произвеждаме. Не е смешно, просто е тъжно и страшно невежество. Как ще го произвеждаме ние?! Затова са необходими колосални инвестиции, колосален опит, специалисти. Става въпрос наистина за отчайващо невежество и въпросът се политизира. Вместо да гледаме здравето на хората, ние се разправяме кой бил виновен за ваксините.

- Какъв е изходът от тази ситуация ?

- За мен изходът е единствено да се изчака. Няма нищо фатално, че ще закъснеем с 20 дни или 1 месец.  Разбира се, не е добре, защото това ще доведе до увеличение на броя на заразените, както и за разпространението на инфекцията. Но нищо не може да направим м момента. В Европа са разрешени само ваксини, които са одобрени от Европейската комисия. Не можем да подлагаме населението си на ваксиниране с препарати, които не са лицензирани в ЕС – руски, китайски, индийски, кубински, турски и т.н.

- Родни медици също вече обаче започнаха да препоръчват на правителството да  стартира разговори, а Агенцията ни по лекарствата да се запознае с документите поне на руската и китайската ваксина.

- Какво ще се запознаваме ние?! Какво разбира правителството от ваксини.  Това не е редно да бъде – нито руска, нито китайска.  Те отдавна щяха да бъдат лицензирани, ако имаха желаните качества.  За съжаление и те не са сигурно в това, което имат. И те продължават да трупат данни. В момента се водят преговори на първо ниво – научни за качеството на ваксините. За двете ваксини се водят се разговори в Агенцията за лекарствата на ЕС, т.нар. EMA. Това е първият етап. Следващият е да се представи пълният комплект от документи, които са необходими за целта и да започне тяхното разглеждане. Вероятно е въпрос на дни, на седмица, но аз не виждам по-рано от 2-3 месеца те да бъдат разрешени, ако всичко е нормално с тези ваксини. Нужно е време за проучване на цялата документация, трябва да се видят какви са резултатите от проучванията и т.н. Става дума за колосална отговорност. Този продукт ще се прилага на милиони хора, ами ако той не е качествен?! Кой ще носи отговорност тогава – този,който го е разрешил, т.е Европейската лекарствена агенция.

Хората трябва да проявят търпение. Ако има възможност, колкото се може по-скоро да се признаят качествата на руската или китайската ваксина, ще бъде полезно. Но едва ли ще стане по-рано от 2-3 месеца, което вече споменах.

-Нормативно и законово съществува ли изобщо възможност нашата Агенция по лекарствата също да ги проучи в продължение да 2-3 месеца и да вземе решение?

- Не. Ние нямаме такава възможност по закон. Нашият закон не го разрешава, имаме централна оценка на лекарствата, което значи от Европейската агенция по лекарствата.

- Унгария явно имаше „вратичка“, за да може да се снабди с руската и китайската ваксина?

- Те са приели своя закон по начин, който позволява и дава право на тяхната Агенция по лекарствата да прецени качествата на ваксината, а и на други лекарствени препарати, които да разреши. В Българи това го няма и поради тази причина не може да се случи у нас. Мисля, че е много правилно, че го няма, защото става въпрос за изключително сериозно нещо. Ние в България нямаме и такива специалисти, които да се запознаят подробно и да преценят за качествата на тази ваксина. Според мен централното приемане на ваксината в ЕС и съответно сключените договори е най-правилният подход.

За съжаление производството е много сложно – биотехнологично. Аз  се занимавам с производството на ваксини от 50 години на далеч по-ниска категория и знам какво представлява. Хората трябва да резберат, че не зависи от някакъв каприз или нежелание.

Напротив, знаем много добре възможностите на руснаците. Те имат една изключително развита вирусология, на много добро ниво. Предполагам, че тяхната ваксина също ще отговаря на всички най-добри изисквания, но има ред, който е приет в целия свят.

За съжаление не само политиците, но и голяма част от лекарите нямат представа за какво става въпрос. Както вече казах, дори и да получим документите, ние не можем да вземем самостоятелно решение за използването на руската или китайската ваксина у нас.

В Унгария обаче и в момента голямата част от ваксинацията се прави с препаратите на „Пфайзер“ и „Модерна“. В Словения също се обсъжда този въпрос.

Просто политиците трябва да разберат, че това не въпрос на игра на политика, а на нормални отношения в областта на регулаторната медицина.

-Реална ли опцията да поискаме и да получим назаем ваксини от Гърция и Франция?

- Възможно е, защото и те използват същите ваксини, които прилагаме у нас.

- Така няма ли да се стигне до недостиг при тях, ако забавянето продължи  или …

-Не мога да кажа. Нямам представа как върви разпределението в Европа. Очевидно при тях става по-бързо.  В Белгия и други страни също няма ваксини. В Германия също не достигат. Очевидно фирмите не могат да произведат договорените количества.

Аз ги разбирам, защото 50 години управлявам производството на ваксини в България. Най-малкият гаф може да доведе до спиране на цялото производство.

-Д-р Гергана Николова обяви, че джипитата са армия от 4200 души и само те могат да направят по 84 000 имунизации на ден, ако всеки поставя по 20 дози. Ако това наистина може да се случи, каква оптимистичната прогноза за изграждане на лелеяния колективен имунитет?

- Като идея е добре. Ако има достатъчно ваксини на разположение, мисля, че ще можем до 2-3 месеца, но не по-рано от август-септември да го постигнем.  Причината е, че и не всички джипита желаят да поставят ваксината. Това също е факт. Голяма част от тях го правят с удоволствие.

Освен това всеки ден излизат нови данни. Част от тях са противоречиви, което също създава голямо напрежение в световната медицинска общност.  Всичко е много динамично.

-На какво отдавате нежеланието на джипитата?

- Не мога да кажа, но трябва да се признае, че те са много натоварени. Затова е и много сложно да прегледа немалко пациенти с други заболявания, но да осигури условия и да имунизира друга група пациенти, взимайки мерки да се предотврати разпространението на заразата.  Но очевидно трябва да преодолеят тези трудности и да се включат активно, защото без тяхното участие няма да може да се осъществи имунизацията.

- В България се наблюдава и още нещо от съществено значение на фона на липсата на достатъчно ваксини – доста хора имат предпочитания към определен препарат, с който да се имунизират.

- Разбирам предпочитанията им, но в момента според мен това трябва да остане на заден план.  Не е нужно да се гледа каква е ваксината, а важното е да се имунизират хората. Трите одобрени ваксини са равностойно поставени и признати и с равностойни качества за имунитета, който създават.

На 27 февруари в САЩ одобриха ваксината на „Джонсън и Джонсън“.  Вероятно много скоро тя ще бъде одобрена и в Европа. Така че ще имаме четвърта ваксина, която е само еднодозова. Това е голямо нейно предимство.

-А ефективността й ще бъде ли на същото ниво както на останалите?

- Тя също е векторна ваксина и е подобна на тази на „АстраЗенека“. Трудно е да се каже каква ще бъде ефективността й, но очевидно, ще бъде висока.

- Мерките у нас леко се разхлабиха – отвориха се ресторантите и заведения, а има и различни облекчения по отношение на учебните занятия.  Този ход ще се окаже проблем в пандемичната ситуация и на фона на цифрите.

- Мисля, че не трябваше да се бърза с отварянето на заведенията, имам в предвид ресторантите. Разбирам колко е тежко, но като лекар съм на мнение, че на първо място е здравето на хората и ние трябваше още да продължим да тази, ако мога да я нарека карантина и ограничителни мерки. В Гърция не може да излезе на улицата въобще. Възможно е да се отиде само до аптеката или да се купи хляб.  Трябва разрешение, за да се излезе навън. В момента е така в половин Европа.

Според мен трябваше още малко да продължат ограниченията и в ресторантите, и в клубовете, както и в другите обществени заведения, молове. Можеше да се изчака известно време, за да се види накъде отиват нещата, защото ние пак сме в едно плато. Сега процентите отново се вдигнаха и се поддържат на едно постоянно ниво.

-Прогнозите са, че около предстоящите парламентарни избори е възможно да достигнем до нов пик на заразата. Споделяте ли това мнение?

- Мисля, че има излишни страхове във връзка с изборите. Те пак са политизирани. Самият процес на гласуване в никакъв случай не е по-голяма опасност от ходене по кръчмите или в моловете. Никой няма да бъде повече изложен на опасност от заразяване с мерките, които се взимат сега за гласуването. Прекарва се много по-малко време и имате много по-малко контакти, отколкото при един престой в ресторант или мол.

- Значи е по-безопасно хората да отидат да гласуват, отколкото да се ходи по ресторанти и молове…

- Определено е по-безопасно, отколкото разходки в моловете или различни събирания по улиците. Според мен гласуването няма да крие никакъв риск, в сравнение с останалите рискове, които съществуват.

- Все пак, ако пикът е точно тогава, възможно ли е хората да се уплашат и да не гласуват?

- Честно казано ми е трудно да кажа. Не вярвам да има някаква такава уплаха, защото остава още месец до вода. Дано дотогава да не се увеличи броя на заразените. Но няма никакво съмнение, че ще има хора, които ще бъдат уплашени. Затова и подчертавам, че самият процес на гласуване крие по-малка опасност от пребиваването в ресторант или в мол.

- Според изследване във Великобритания бременни с коронавирус  често раждат преждевременно. Каква е вашата информация и наблюдения по въпроса?

- Това е някакво случайно съобщение. Не съм чел такова нещо. В България има нормални раждания на жени болни от Ковид. Дори има случай на новородено с антитела, което е по-интересното. За бременните и кърмящите майки се препоръчва да не правят сега имунизация. Съображенията са повече етични, отколкото медицински.

- Децата карат по-леко коронавируса, но пък са носители на заразата. За тях обаче засега няма ваксини…

-  Работи се много активно по този въпрос. В САЩ се прави едно грамадно проучване от фирмата „Модерна“. За да се подаде документ обаче, американската агенция иска данни за 3000 деца. Лошото е , че до момента са успели да съберат само 800. Правят се само на деца от 12 до 18 години и явно ще стане доста трудно. Въобще не се говори за малки деца. Убеден съм, че ще има ваксина и за децата. Навремето грипните ваксини се правеха само на възрастни, а после се поставяха и на тях с по-малка доза. Сега вече и на децата се прави същата доза. Няма никакви проблеми и имунитетът е много добър.

- Вижда ли се вече краят на пандемията и ще има ли изобщо такъв, според вас?

- Мисля, че не можем да изкореним вируса. Той ще остане да съществува. Може да не е под формата на такава пандемия в каквато живеем сега, но ще бъде под формата на ендемии, т.е на отделни огнища в света, където от периодично ще избухва и ще се разпространява.

Според мен през лятото ще има намаление, ще има облекчение. През есента обаче наново ще се прояви по-сериозно, както и през зимата. Аз не виждам по-рано от 2 години да се създаде достатъчен брой имунизирани хора в целия свят, което да доведе до едно намаляване на инфекцията. Важното е да намалеят и тези мутации, които непрекъснато се явяват.

-С оглед точно на мутациите възможно ли е ваксинирането всъщност да стане регулярно през година-две, изключвайки и опцията, че ваксините може и да не действат на различните щамове?

- Ако се появят достатъчно нови мутации, особено в тази част на вируса – този шпайк, който реагира в човешкия организъм, очевидно ваксините няма да бъдат актуални. Тогава ще трябва подобно на грипната ваксина, всяка година да се прави нова ваксина, която вече ще бъде композирана от новите мутации. Възможно е и да бъде на 2 години. Но има такава вероятност. Голяма част от фирмите вече работят в тази насока. Дори „Модерна“ има предложение наесен да се направи трета ваксинация.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за последния работен ден - късмет за Телците, Раците стягат куфарите САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за последния работен ден - късмет за Телците, Раците стягат куфарите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Проф. Костадин Ангелов с новини за пандемията от COVID-19 след закриването на щаба: Справихме се! Да не търсим политика в здравето (НА ЖИВО) ПЪРВО В ПИК TV! Проф. Костадин Ангелов с новини за пандемията от COVID-19 след закриването на щаба: Справихме се! Да не търсим политика в здравето (НА ЖИВО)
ново
Днес: 48
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това