САМО В ПИК! Акад. Петрунов разкри има ли място за паника заради нахлулия нов щам на COVID-19 у нас и кои трябва да се завърнат първи към нормалността

ТЕМА

САМО В ПИК! Акад. Петрунов разкри има ли място за паника заради нахлулия нов щам на COVID-19 у нас и кои трябва да се завърнат първи към нормалността

60397
на 25.01.2021
САМО В ПИК! Акад. Петрунов разкри има ли място за паника заради нахлулия нов щам на COVID-19 у нас и кои трябва да се завърнат първи към нормалността
Автор:   Илиян Радков

В България днес пристигна поредната пратка от ваксините на „Пфайзер – Бионтех“. Междувременно още от края на миналата седмица се разбра, че новият щам на коронавируса е пропълзял и у нас.

препоръчано

Има ли място за тревога и паника сред населението, ще се увеличат ли отново заразените, трябва ли да се разхлабват противоепидемичните мерки и доколко е реалистично до средата на тази година 2,2 млн. българи да бъдат имунизирани.

За ексклузивен отговор на тези въпроси потърсихме акад. Богдан Петрунов. Ето какво обясни пред ПИК бившият  директор на Националния център по заразни и паразитни болести:

- Акад. Петрунов, новият щам на коронавируса вече е открит и в България. Има ли място за тревога и паника?

- Не. Мисля, че нямаме основания за някаква особена тревога. Такива промени на щама съществуват  и това ще ни очаква за в бъдеще. Те ще бъдат многобройни . Няма никакво съмнение. Така че аз не виждам място за тревога. Това, което всъщност доказаха в Англия , а и в други европейски страни, че щама има по-голяма инфекциозност, но няма данни да причинява по-голяма смъртност . Ще бъде несериозно да говорим  на едро. За мен опасността продължава да бъде същата, каквато беше досега – епидемията се разпространява и необходимите мерки трябва да се спазват. Новият щам с нищо не променя ситуацията в страната по отношение на COVID-19.

- В момента се забелязва лек спад на заболяваемостта и смъртността. Очаквате ли тази тенденция да се запази след плъзването на новата мутация и у нас или ще има нов пик?

- Прав сте, че има такова намаляване на случаите. Очевидно това е в резултат на мерките, които се взеха преди Нова година и се видя тяхното отражение. Но сигурно с по-широкото разпространение на новия щам нещата няма да останат така и ще се влошат. Това е вън от съмнение. Ще има много голяма част от хората, които не са били контактни с него и ще се заразят. Без спазването на противоепидемичните мерки обаче трудно ще можем да се справим с този нов вариант на щама. Отново ще повторя, че такива варианти ще продължават да се появяват. Освен във Великобритания има такива нови варианти в Бразилия, в САЩ - Калифорния, ЮАР, в Берлин се съобщава за нов щам, подобен такъв се появява и в Япония. Това е нормалният еволюционен процес на вируса – ние се борим с него, той се бори против нас. Става дума за естествени биологични феномени.

- С оглед на моментната ситуация трябва ли да се разхлабят противоепидемичните мерки в страната ни?

- Аз лично смятам, че не трябва да бъдат разхлабени, въпреки че ще има много противници , защото разбирам огромните икономически трудности, пред които се изправя голяма част от населението. Все пак здравето трябва да бъде на първо място. Не е необходимо да бъдат разхлабвани, защото това, което постигнахме досега е добро – намалихме значително разпространението на инфекцията. Особено важно е, че намалихме смъртността, по която ние бяхме една водещите страни. Според мен най-малко до края на месеца трябва да останат мерките, а след това в началото на февруари да се направи ново обсъждане в зависимост от състоянието и да се реши дали да се разхлабят до известна степен мерките. Основното за мен са училищата, т. е по-големите ученици да могат да започнат нормален учебен процес. За мен това е преди всичко друго.

- Необходимо ли е според вас да се затегнат още повече мерките?

- Трудно ми е да кажа. При тази ситуация, в която сме в момента, мисля, че не е необходимо да се затегнат мерките.  Ако ние продължим още седмица или 10 дни този тренд на намаляване на случаите, мисля, че досега въведените мерки ще покажат , че сме се справили добре и бихме могли да продължим с малко по-голямо внимание към противоепидемичните мерки, които всеки един трябва да спазва. Виждате, че в съседни страни до края на март правят локдаун, което не е шега работа.

- По всичко личи, че при нас няма нужда да се въведе пълен локдаун…

- Аз мисля, че няма нужда. Пак ще повторя, че ако ние спазваме тези мерки, както вървят нещата и тенденцията се запази в следващите 10-на дни, не е необходимо да се прилагат по-строги мерки.

- Налице са и критики към ваксинирането в България като цяло. Основателни ли са те?

- Според мен няма основание за критики, защото ваксинирането зависи от бройката ваксини, които получаваме. Доставените дози веднага се усвояват, организацията е направена добре и няма неизползвани ваксини по предназначение. Мисля, че нямаме причина да сме недоволни.  Не зависи от нас, а от разпределението на ваксините от ЕС, от производителите, които за съжаление в последните дни се оказа, че не могат да отговорят на първоначалните си обещания да доставят необходимите количества. Безспорно ще има затруднения. Но аз съм убеден, че ако дойдат достатъчно ваксини, те ще бъдат използвани моментално както трябва, организацията я имаме.

- По-рано днес при пристигането на поредната пратка от ваксините на „Пфайзер“ шефът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов  обяви, че при наличие на дози от всички одобрени компании е възможно до средата на тази година 2,2 млн. българи да бъдат имунизирани.  Реалистично ли е наистина това да се случи в споменатия  срок?

- Не. Това е много голяма цифра. Не е възможно да се осъществи логистично. Дори и в пълния набор и количество ваксини за около 2,5 млн. души мисля, че е невъзможно да стане по-рано от есента, даже късната есен. Става дума за голям брой хора, които трябва да бъдат имунизирани и трудно си го представям да се случи от логистична гледна точка.

Сподели:
Бомба x
4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си 4 зодии, които не обичат да привличат внимание към себе си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов във Велинград: Милиони дълг завари кметът. Жена от тълпата: Вярваме ви! Корнелия да си ходи на Крушовица (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 129
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това