САМО В ПИК! Александър Симов: Ще търсим личности за експертен кабинет с надпартийни фигури

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК! Александър Симов: Ще търсим личности за експертен кабинет с надпартийни фигури

180736
на 26.08.2021
САМО В ПИК! Александър Симов: Ще търсим личности за експертен кабинет с надпартийни фигури
Автор:   Симо Русев

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Депутатът от БСП и член на Националния съвет на партията Александър Симов проговори пред ПИК за третия мандат за съставяне на редовен кабинет на парламентарната група на левицата. 

препоръчано

Той разкрива възможни ли са все пак разговори с „Демократична България“ и ИБГНИ, при все че ИТН на Слави Трифонов декларира отказа си от преговори за кабинет на това Народно събрание. Симов разкри също така дали въпреки изгорените мостове с ГЕРБ и ДПС те не биха се впуснали в игри с кворума и тайното гласуване заради съхраняването на държавността.

- Г-н Симов, по каква формула ще се опитате да конструирате кабинета, който ще предложите – върху успешните министри от служебния кабинет или ще търсите изцяло нов, консенсусен и експертен състав?

- Ние имаме решение на Националния съвет, на ръководството на нашата партия, че ще повикаме за разговори всички партии с изключение на ГЕРБ и ДПС, за да предложим кабинет именно върху основата на служебното правителство. Разбира се, тези разговори предстоят, но нашият възглед е, че в този трети мандат, в рамките на такъв парламент, ние наистина трябва да предложим максимално експертно и одобрявано правителство, което да получи подкрепа, за да прекара страната през турбулентната зима, която предстои. Така че с решение на Националния съвет ние ще търсим разговор за правителство въз основа на състава на служебния кабинет. Но това вече са въпроси на допълнителни детайли.   

- Да разбираме ли, че въпреки декларацията на ИТН на Слави Трифонов, че не биха подкрепили каквато и да е формула с третия мандат, разговорът с тях, с „Демократична България“ и ИБГНИ е възможен?

- Какво ще рече възможен? Ние ще изпратим покани до всички тези политически партии. Ще ги призовем да се съберем, да видим какво може да се направи. Вече оттук нататък е преценка на всяка формация доколко е избрала да мисли за собствените си вътрешно-политически интереси и доколко поставя интересите на българския народ пред всичко останало. Точна това смятам, че ще си проличи. Ние няма да поставяме условия за тези разговори, ще поканим абсолютно всички. Защото смятам, че има достатъчно теми, които могат да обединят партиите, които искат промяна. Ако те предпочетат да се фиксират върху разделението, това е техен проблем, но все още ми се иска да вярвам, че здрав разум у тях е останал.

- Въпреки че се декларира, че разговорът с ДПС и с ГЕРБ е невъзможен, че мостовете са изгорени, не е ли възможно точно от позицията на отговорното държавническо поведение да се реализира постановката на играта с кворума или тайното гласуване, най-малкото заради алибито, и по този начин все пак да има редовен кабинет?

- Може да говорим за много схеми, за падане на кворума, тайно гласуване и всичко останало. Не смятам, че това е важният разговор в случая. Преди да стигнем до гласуването, трябва да сме наясно в името на какво правим това управление и смятам, че това е важният разговор, който ни предстои.   

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ПИК TV: Депутатите приеха поправки в бюджета, препитват седем министри на редовния контрол в НС - НА ЖИВО ПИК TV: Депутатите приеха поправки в бюджета, препитват седем министри на редовния контрол в НС - НА ЖИВО
ново
Днес: 50
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК