Вход
София
Времето в София 23 o C

САМО В ПИК! Ангел Джамбазки с остра позиция за скандала със Заев: На честването в Благоевград ми говореше като кандидат-член на ВМРО

САМО В ПИК! Ангел Джамбазки с остра позиция за скандала със Заев: На честването в Благоевград ми говореше като кандидат-член на ВМРО

на 09.08.2018
68160
30
САМО В ПИК! Ангел Джамбазки с остра позиция за скандала със Заев: На честването в Благоевград ми говореше като кандидат-член на ВМРО

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки е сред най-активните борци за защита на българския национален интерес в Македония и реагира остро на изявлението на премиера им Зоран Заев по повод Илинденско-Преображенското въстание, за което алармира вчера първо ПИК (ВИЖТЕ В ОЩЕ ПО ТЕМАТА).

Корнелия гневно: Чаках няколко дни премиерът да реагира на думите на Зоран Заев за Илинден, той мълчи.

Корнелия гневно: Чаках няколко дни премиерът да реагира на думите на Зоран Заев за Илинден, той мълчи.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изригна срещу скандалното...

на 08.08.2018

Реагира ли правилно българската дипломация и какво да очакваме от уж приятелски настроените ни съседи, коментира специално за ПИК Джамбазки. 

- Г-н Джамбазки, как определяте реакцията на кабинета по повод провокацията на македонския премиер Зоран Заев за Илинденско-Преображенското въстание?

- Бих реагирал много по-бързо и много по-остро. Правя обаче уговорката, че не съм част от този кабинет, защото може би има други обстоятелства, които са забавили реакцията. Факт е, че реагира военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов, който е лидер на ВМРО и в това няма изненада.

След това реагира министър Захариева и министър-председателя.

- Реакции, макар и закъснели имаше, но още няма протестна нота…

- Това може би е част от държавната политика по отношение на Р Македония в момента. Нашият интерес е тя да стане част от европейския съюз колкото се може по-бързо.  

А изявлението на Заев е съвсем очаквано. Той е премиер от социал-демократическата партия, която е наследник на комунистическата партия. Не бива да забравяме, че политика на комунистически партии на Балканите от 1934 г. насам, от решението на Коминтерна по македонския въпрос, е антибългарско.

Ние имаме историческия шанс да работим с тези хора в момента, но не се лъжем, че тези хора се променят за една нощ.

- Как си обяснявате тогава поведението на БСП?

- То е странно и необяснимо. БСП се опитва да критикува кабинета по македонския въпрос, при положение, че те никога не се извиниха за насилствената македонизация на пиринския край. Още 1946 г. те гласуват решение да дадат автономия и да отделят Пиринския край. Така че последната партия на света, на това земно кълбо изобщо, която може да говори по македонския въпрос е БСП.

Иначе аз не очакват от нито една политическа партия по-различно отношение, защото всички партии там са наследници и продукт на комунизма.

- Това означава ли, че въпреки договора за добросъседство, постоянно трябва да очакваме такива удари в гърба?

- Да, разбира се. Трябва да реагираме остро и да ги парираме, както и да развиваме отношения с българите в Македония. Ние не можем да се доверим на политически партии там, които са продукт на комунистическия Интернационал, който е измислил македонската нация. Знаете, че Стоян Новакович още 60-те години на 19 в. измисля това и още от 1946 г. комунистическите партии в Сърбия, Гърция и България, започват процес на македонизация и създаване на измислена нация. Така, че от всяка една тяхна партия, ние трябва да очакваме точно това.

Затова трябва да сме твърди , последователни и уверени в своите позиции и да не им позволяваме такива изявления.

- Самият вие казвате, че трябва да сме твърди, но ние и до момента нямаме държавна позиция по отношение на този скандал… Как ще са наясно, че ние не приемаме това?

- Права сте и аз ви казах, че бих реагирал по друг начин, ако бях част от кабинета.

Но и не искам да правя изявление, без да знам цялата картина в случая, която касае дипломацията.

За мен нещата са ясни – Македония е една и тя е българска.

- Даже не става дума за това – само за въстанието, което искаме да е поне общо. Министър Каракачанов, който е част от това правителство, заяви, че МнВР трябва да изпрати протестна нота, но няма такава. Щом си присвояват въстания, може и територии да си присвояват…

- Подкрепям го напълно.  За териториите обаче няма опасност, защото познавам последните трима македонисти в България и мога да ви ги посоча, дойдоха при мен на честването на Илинденско-Преображенското въстание в Гоце Делчев. Ако имаме заслуга към македонския въпрос, то е, че пречупихме гръбнака на македонизма у нас.

- А в Македония?

- Но там има и много българи, нека не забравяме това.

Те се опитват да си правят държавна идеология на основата на нищо и не им се получава. Много лабилна е нацията им, защото има много българи и други етнически групи, и някакви хора, които твърдят, че са македонци, но не знаят дали са потомци на Александър или на Иисус.

- Това звучи забавно, но говорим за думите на действащ премиер, който седмица по-рано говореше други неща в Благоевград и едва ли трябва с лека ръка да отминем изявлението му…

- Разбира се, какво очаквате от тези хора, които са обучавани в това?

А и при положение, че в България и политиците, и хората, които са ангажирани с тази тема са много малко. Внимателно прочетох коментарите под една ваша статия, посветена на тази тема, и отдолу имаше питания защо въобще се занимаваме, щом се касае за друга държава. Дори нашите хора са неграмотни и не знаят.

Какво тогава да очакваме от хора, които са закърмени с този антибългаризъм в Македония?

- Как ще коментирате все пак фактът, че външно министерство и дипломацията ни няколко дни не знаят нищо по въпроса и не реагират, и се чака на медия като ПИК, била тя и най-четената, да им дава информация по толкова важен казус?

- Разбира се, че трябва да си вършат работата, но ще направя две тъжни констатации.

Първата е, че българската дипломация отдавна не е това, което трябва да бъде. Трябва да имаме образовани хора и патриоти, а това отдавна не е факт. Посланикът ни в Скопие не е от тях, той е грамотен и го познавам лично.  На него не му е и работа да коментира, без пряко разпореждане.

Иначе ми се иска да вярвам, че зад тези обрани действия, се крие някакъв държавен интерес, а не незнание и незаинтересованост. Иска ми се да вярвам в това.

- Надеждата остана в думите на премиера Борисов, че ще се сети за изявлението на Заев, когато дойде време да гласуваме за влизането на Македония в ЕС. Като евродепутат ще кажете ли какви механизми имаме?

- Вярвам, че премиерът точно това ще направи, защото той е последователен. Винаги, когато става дума за Македония, аз му пиша дълги и изтощителни писма и сигурно съм му омръзнал, но сме длъжни да не оставяме този въпрос. Аз съм зам.председател на Комитета на ЕП по отношение на Македония. Това, което целим е Македония да стане част от ЕС, да няма граници и да можем да провеждаме националната политика, колкото се може по-широко, борейки се с македонизма в страната.

Ние избираме по-малкото зло. Познавам Заев и той е класически балкански политик. Опитва се да лавира и да играе игра, която не му е по силите. В Благоевград казва, каквото искаме да чуем, в Атина – каквото искат гърците… Тази политика ни е позната и обикновено не свършва добре.

Но ние сме наясно с това и нямаме илюзии какво прави. В Благоевград на честването веднага се съгласи с мен по всички въпроси, едва ли не стана кандидат член на ВМРО… И след това си отива в Скопие и си говори удобните там тези. Ние нямаме илюзии, че ще бъде така и че водят последователна политика.

Но имаме нужда от Македония в ЕС, за да налагаме правилата отвън, а не да оставим на сръбското или на други антибългарски влияния да се ширят там. По този повод срещу мен дори се работи във фейсбук, където се включи една озлобена група и започнаха да пишат, че Македония не трябва да е част от ЕС.

Успехът за нас ще дойде, когато няма граница между Охрид и Черно море. Затова ми се иска външно министерство да работи по-ярко за това и да е носител ясно на нашата историческа позиция – че македонска нация преди 1944 г. няма и въстанията са единствено български.

Добре е, че премиерът Борисов има ясна позиция по темата и я защитава. Той каза точно това, което искахме да чуем, и съм сигурен, че ще го направи. 

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(30)
1
дадохте си гъза>не като братя гърци и си га ревете-ТЪПАНАРИ
2
българия и византия са свързани от векове и благодарене на източната римска империя тука сме наречени цивилизиванин заради това.а не заради турското робство
3
Ангеле Забрави ли какви ги говорехте с Каракачана когато подписвахте договора Сега какво стана? Забравете да гласуваме повече за вас. Не ставате
4
Абсолютно прав си,продадоха ни ВМРО.Слагаме им кръста.
5
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
6
Иначе вардарските "македончета" са елементарно лукави, независимо от партийната принадлежност! Ясни, прозрачни и никакви! Обречени са да страдат! Избора е техен! Албанците прииждат, кротуват и се размножават!
7
Когато герб си сменят позицията под натиск всеки ден от ляво в дясно и обратно няма проблем за вас , но когато на чело на бсп е жена патриот е проблем и правите аналогии от преди 100 г. Хората в бсп са различни вече, няма ссср стсшин хрушчов или др глупак бсп са по патриоти от вас. Напуснете властта и ме опровергайте
8
Този циганин Джамбазки от ВМРО непременно трябва да вземе думата и да се изтъкне, понеже го чакат избори и той се чуди как да се настани отново за евродепутат. Той е на всяко гърне меродия. Какво знае, колко знае няма значение. Важното да е първа писта след шефа си Каракачанов. Сега по поръчка на „братята” руснаци Македония е българска, а преди това беше сръбска, понеже така им изнасяше. Важното е Македония да бъде препятствана по всякакъв начин с влизането си в НАТО и ЕС, затова другарите от руската партия ВМРО веднага се произнасят като много разбиращи кой е македонец и кой е българин. В Македония имало много българи, а в България има ли бе другарю циганин македонци? За какви българи и за какви македонци говориш, след като ще бъдем заедно в ЕС? За комунистите като тези от ВМРО патриоти са всички тези, които обичат безрезервно „великата” и „непобедимата” потънала в мизерия и престъпност Русия. Останалите за тях са смахнати идиоти.
9
Накрая ще се укаже че и самият Александър Македонски е потомък на Савската царица Македа от Етиопия и е кръвен брат с Елините "гърците" , и случайно ли е че от самото си основание на ВМРО в високите етажи присъстват индивиди от Цион ???
10
ЗАЙКИН И СИЕ ЩОМ СЕ ПИШАТ ТОЛКОВА ГЯВОЛ СЛЕД НЕКОЯ И ДРУГА ГОДИНА ЩЕ ИМА ДА РЕВЪТ КАТО БЕБЕ ЗА БОЗКА ЗАЩОТО ТЕРИТОРИЯТА НА ЗАПАД ОТ РЕКА ВАРДАР ЩЕ СЕ КАЗВА ИЗТОЧНА АЛБАНИЯ ! ТАКА ЧЕ ВЕЧЕ Е ЗАПОЧНАЛО ОБРАТНОТО ЛЕТОБРОЕНЕ ЗА ИЗМИСЛЕНАТА ИМ ДРЪЖАВА !
11
Заради тая измислена чиfутцка доктрина наречена "македония" изгубихме Беломорска тракия, Добруджа и Западните покрайнини.
12
НА МАКЕРЕТАТА НЕ МОЖЕ НИКОГА АМА АБСОЛЮТНО Н И К О Г А ДА ИМ ИМАШ ВЯРА , ПО- КОВАРНИ СА И ОТ ВИЗАНТИЙЦИТЕ ВСЕ ЕДНО Е ДА ВКАРАШ В КОШАРАТА СИ ВЪЛК И ДА МУ ИМАШ ДОВЕРИЕ ЧЕ ЩЕ ТИ ПАЗИ ОВЦИТЕ ! ТА ТАКА И С ТИЯ АНТИЧКИТЕ - ГОТОВИ СА ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН МОМЕНТ ДА НИ ЗАБИЯТ НОЖА В ГЪРБЪ !
13
Щял много бързо и остро да реагира,ама видиш ли ,не бил част от кабинета !Беда с други думи!Обаче има една добра и една лоша новина Лошата е ,че циганката де го хвалеше,избега в Холандия!Добрата е,че Маструбаракова я замества успешно!
14
Тези от ВМРО колко са долни . . . Онзи ден се прегръщаха и целуваха със З.Заев сега БСП им виновни.Вече никой не ви вярва !
15
Хората имат държавници и дипломати, а ние имаме Винету и Захариева.
16
Тоя и неговите макета, остава само да обявът и Спартак за маке.
17
Целта на комуниста Зоран е Македония да не влезе в ЕС,а да завърти задника към Русия
18
Прочетете малко история...конфликти и войни в нашия регион - от къде започват?!Поклон пред паметта на проф.Б.Димитров!
19
Македонската доктрина от самото си зачеване е апсолютена провокационен капан за България от Световния елит.
20
Цялата истина е че това е пъклен план на САЩ ..ако може целите Балкани да станат военна база на НАТО ! А за Българите в Македония , че кой им пречи да си дойдат в България ?
21
Каква жалка картинка си ! Търпиме ви заради ГЕРБ,но всичко си има граници.
22
Има ли още дебили,които да гласуват за Псевдопатриотите...
23
Трола-соросист#8. КакваРусия,какви 5 лв.Гърция е член на НАТО и ЕС от времето,когато ти си бил на майк........ .,но тя си има национални интереси,а не “приятели”,а такива гювендии като теб и измислените отрепки-“демократи”,под соросистки контрол, поставиха Мутристан в поза партер: Вечно изземване на история и при необходимост територия.Зоран Заев е соросист и неговата задача е да направи Македония същия лунен пейзаж,като кочината.Аналога на Сорос в Турция-Гюлен е “изчистен” за 100 г.Време е това да стане и тук.
24
Има Брекзит за ЕС,има и Кипър за НАТО. Има и двете за кочината.
25
Какви хубави приказки ни говорят, а дела никакви. Най обикновени пригаждачи намерили ниша и си живуркат в политиката. Ако бяха принципни нямаше постоянно да правят компромиси и после да ни баламосват- малък партньор и други глупусти. Някой като те прекара 2-3 просто се разделяш с него. Нашите патриотари или са безграбначни или интересчии.
26
Продажници и предатели!!!
27
Продажници и предатели!!!
28
Джамбаза е милионер в евро. Каракачан ага - милионер в левове. Не ги мислете! Мислете как ще гласувате на следващите избори.
29
изгониха българите/християни немили клети недраги и оставиха възрастните християни да ги морят, обиждат и сие неграмотните цигани, има и явно еродирани цигани, но има и такива , които от дума не разбират, ходят по чужбина, наемат под наем от малцинствата помаци и се бият, по цял ден секс, къпет се, кой ли не идва у тях, там цветанов, там , а не българи подслушват, ние не заслужаваме, това което всички вие ни поднесохте, страх ги е помаци от полиция, страх ги е от данс , поне последните имат къде, по няколко жилища, в различни градове, а нас българите, които ни ударихте яко, които ни отнехте пари, жилища и всичко, или това не ви еня вас, ще ви дойдат и при вас, време няма много да мине, мечката играе в най-престижните жилища, вече имат избор, и не може човек копче да им каже, прости и неграмотни с пари, а и един от системата, депесето ги нафишква, иска се доказателства цветанов, не удряйте християните, или те нямат пари, къде има пари там и ние, псуват, и то на учителка ... и само те могат да разберат, а циганката, той бие , а дали бие или лъже цветанов, това направихте вие, изгонихте християните, защото нямат какво да ви подадат, нямат както казва бай али, теле, кой има теле той ще живее, писна ни, от помаци, от цигани
30
НА ТОВА МОМЧЕ С ГЛАВА НА ПЧЕЛА ЩЕ МУ КАЖА ,ЧЕ ОБЕЗБЪЛГАРЯВАНЕТО НА МАКЕДОНИЯ ЗАПОЧВА ПРЕЗ 1904 ГОДИНА ОТ СЪРБИТЕ И ГЪРЦИТЕ....БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГРЪЦКИТЕ ВЛАСТИ СА ИЗСЕЛЕНИ 250 000 БЪЛГАРИ ПО ОСТРОВИТЕ В ЕГЕЙСКО МОРЕ(ТОВА СА И ПЪРВИТЕ ЛАГЕРИ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА) ,КАТО ОТ ТАМ НЕ СЕ ВРЪЩА НИТО ЕДИН....НА СРЪБСКИЯТ КРАЛ МИЛАН СА ДУМИТЕ:"ЩЕ НАПРАВЯ ОТ ВСЕКИ БЪЛГАРИН В МАКЕДОНИЯ ПРАВ СЪРБИН"....КАЖЕТЕ МУ НА ТОЗИ МУНЧО ,ЧЕ ДО 1944 ГОДИНА В МАКЕДОНИЯ ВЕЧЕ НЯМА НИКАКВИ БЪЛГАРИ....КОЛКОТО И ДА СЕ ПЕНИ Е СВЪРШИЛ С ПОЛИТИКАТА....
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за президент на България?
Общо гласували: 15145
архив

Чък Норис не сънува кошмари, кошмарите сънуват Чък Норис!

няма нови новини
Днес: 213
hot
най-четени новини в момента
сега
3260
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Огнен ад в София - черни кълба дим се издигат над столицата (СНИМКИ)
x
Астролог: Денят е посветен на любовта
x