САМО В ПИК! АУТОПСИЯТА ДОКАЗА: Кучето Бианка от дупнишкия изолатор ликвидирано с отрова за гризачи (СНИМКА)

Региони

САМО В ПИК! АУТОПСИЯТА ДОКАЗА: Кучето Бианка от дупнишкия изолатор ликвидирано с отрова за гризачи (СНИМКА)

46435
на 29.07.2019
САМО В ПИК! АУТОПСИЯТА ДОКАЗА: Кучето Бианка от дупнишкия изолатор ликвидирано с отрова за гризачи (СНИМКА)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Бианка от дупнишкия изолатор за бездомни кучета, която миналата седмица издъхна в страшни мъки, е била ликвидирана с антикоагуланти. Или казано по-просто - aнтиĸoaгyлaнти cъдъpжaт пoвeчeтo cъвpeмeнни oтpoви, ĸoито ce изпoлзвaт ĸaтo cpeдcтвo зa бopбa cpeщy гpизaчитe. Това установи аутопсията на кучето, чийто трагичен край разтърси любителите на животните в социалните мрежи. 

препоръчано

Бианка бе изведена от скандалния приют от доброволци миналата седмица, но часове по-късно почина в столична ветеринарна клиника. Заради отоци по главата първоначално се смяташе, че кучето е било удряно. При аутопсията се установи, че причина за мъчителната смърт на Бианка са множество кръвоизливи на вътрешните органи и серозите, събиране на кръв в коремната кухина, намалена съсирваемост на кръвта, застой на венозна кръв в черния дроб и бъбреците, хеморагично възпаление на стомаха и червата. 

Заключението на доц. д-р Васил Манов от Ветеринарно-медицинска амбулатория "Вип Вет" е, че смъртта е настъпила по бавен и мъчителен начин от масивна кръвозагуба, видимо от събраната кръв в коремната кухиня. Това състояние е предизвикано най-вероятно от приета през устата отрова. Установените хемодинамични разстройства, включително наличието на несъсирена кръв в коремнана кухина, насочват към отравяне с токсично вещество от дикумаринов тип.

"Това са отрови, които най-масово се използват за борба срещу гризачите. Пречат на съсирването на кръвта, получават се кръвоизливи. При плъховете действа бавно, при кучето може да протече и като остро отравяне, взависимост от дозата. Белезите при Бианка - кръвоизливи, събиране на кръв в коремната кухина, са типични за отравяне с aнтиĸoaгyлaнти", поясни доц. Манов пред ПИК. 

Междувременно, доброволци продължават спасителната акция на кучетата на изолатора в Дупница. Десетки хора от цялата страна изразяват в социалната мрежа възмущението си от жестокото отношение на персонала към животните. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена - ето какво я очаква всяка зодия в празничния ден САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена - ето какво я очаква всяка зодия в празничния ден
ПИК TV x
Георги Харизанов ексклузивно пред ПИК TV: 6 или 7 партии влизат в парламента. ГЕРБ бият с много (ВИДЕО) Георги Харизанов ексклузивно пред ПИК TV: 6 или 7 партии влизат в парламента. ГЕРБ бият с много (ВИДЕО)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК