САМО В ПИК! Бетина Жотева: СЕМ се самосезира за скандала между президентството и БНТ - нямат право да се месят на медиите!

Интервю

САМО В ПИК! Бетина Жотева: СЕМ се самосезира за скандала между президентството и БНТ - нямат право да се месят на медиите!

59897
на 02.07.2020
САМО В ПИК! Бетина Жотева: СЕМ се самосезира за скандала между президентството и БНТ - нямат право да се месят на медиите!

Пореден скандал избухна в държавата. Този път заради писмо от президентството до БНТ, в което се твърди, че в телевизията е направено "сериозно отстъпление от обективността и професионалните стандарти в журналистиката".

препоръчано

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков каза, че има усещане, че президенството го цензурира.

Потърсихме председателя на СЕМ Бетина Жотева  за коментар.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Запознат ли е СЕМ с казуса, г-жо Жотева? 

- Снощи разбрахме и веднага се самосезирахме. В писмото на президентството има груби обвинения. Ще направим мониторинг на новините в деня, за който става дума. За да проверим какво точно се е случило. Ние от СЕМ реагирахме веднага. И много бързо ще разберем дали обвиненията са основателни, или - не.

- Какво е мнението ви за скандала като журналист? Дълги години работихте в БНТ...

- Като новинар от БНТ заявявам, че отговорът на колегите е абсолютно точен. Знам как правехме балансирани новини. Там е най-добрият екип. Всички журналисти с умения са излезли от БНТ.

- Имат ли формално право от президентството да търсят сметка от националната телевизия как ги отразява?

- Няма как по принцип. Всеки може да изказва мнението си, да избира дали да гледа една телевизия, или не. Въпросът е това писмо доколко изглежда добре имиджово. Всяка институция трябва да си преценява. Не бива институциите да дават оценки на журналисти. Смятам писмото за не особено удачна позиция. 

- Емил Кошлуков твърди, че президентството го цензурира? Алармирал ли е вас?

- Не. Ако действително има такова нещо, не е добре никак. Ние няма какво да искаме от БНТ. Трета страна ги упреква. Ако от БНТ не ни потърсят, ние няма как да гадаем. Нито президенството, нито БНТ са ни сезирали.

- Ситуацията изглежда като спор между две институции, след като нито една от страните не ви сезира?!

- Би било много лошо. Това не е добър сигнал.

- Какво следва оттук-нататък?

- Докладът на мониторинга ни ще покаже дали упреците към БНТ имат основание. Ако е така, ще вървим към надзора. Ако не, екипът на президентството трябва да ревизира отношението си към БНТ, да направи преценка дали да се намесва в медийната работа. 

- Кога се очаква да станат резултатите от вашия мониторинг?

- Имаме заседание в сряда. Би трябвало тогава да обявим резултатите. 

Сподели:
Бомба x
НОВАТА ЛЯТНА ТЕНДЕНЦИЯ: Коса в ледено синьо НОВАТА ЛЯТНА ТЕНДЕНЦИЯ: Коса в ледено синьо
ПИК TV x
СКАНДАЛ В ПИК TV! Свидетелят на Манолова неадекватен - искат му тест за наркотици! Тя незаконно иска да изгони Маноил Манев, цялата група на ГЕРБ го брани с гърди (НА ЖИВО) СКАНДАЛ В ПИК TV! "Свидетелят" на Манолова неадекватен - искат му тест за наркотици! Тя незаконно иска да изгони Маноил Манев, цялата група на ГЕРБ го брани с гърди (НА ЖИВО)
ново
Днес: 236
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това