Вход
София
Времето в София 25 o C

САМО В ПИК! Бившият МВР министър Емануил Йорданов с остър коментар в черна мода ли се превръщат семейните убийства като в Костенец, ще се изтрепем ли след узаконяването на самоотбраната с оръжие

САМО В ПИК! Бившият МВР министър Емануил Йорданов с остър коментар в черна мода ли се превръщат семейните убийства като в Костенец, ще се изтрепем ли след узаконяването на самоотбраната с оръжие

на 19.05.2019
61607
16
САМО В ПИК! Бившият МВР министър Емануил Йорданов с остър коментар в черна мода ли се превръщат семейните убийства като в Костенец, ще се изтрепем ли след узаконяването на самоотбраната с оръжие

Двама мъже застреляха жените си. Край Сливен стрелецът се самоуби след ужасяващото престъпление. В Костенец убиецът успя да се укрие. Престъпленията станаха само за около седмица.

Парламентът прие на първо четене промените в НК за неизбежната самоотбрана

Парламентът прие на първо четене промените в НК за неизбежната самоотбрана

Текстовете, които либерализират поведението ни при...

на 08.05.2019

Това не са първите убийства от този тип в страната. Какво може да предизвика такава агресия към най-близките хора, защо тези престъпления се случват така често се питат експерти и обикновени наблюдатели.

За коментар потърсихме бившия вътрешен министър Емануил Йорданов. 

Интервю на Албена БОРИСОВА

 - Как става, г-н Йорданов? Сякаш този род убийства се превръщат в епидемия?

- Става въпрос за психиатрични проблеми, на които никой не обръща внимание. Специализираните болници са в окаяно състояние. Когато стане някакъв такив случай, веднага се търси отговорност от полицията. А това е проблем на здравеопазването. Тези хора не са били наблюдавани от съответните служби и лекувани. 

- Трудно разкриваеми ли са тези престъпления? Не са един и двама убийците, които успяват така добре да се скрият, че дълго време да не могат да ги намерят.  На самата полиция й отнема много време, за да разкрие причините за това зверско деяние...

- Не, не са трудно разкриваеми. Напротив даже. Практиката показва, че те се разкриват много бързо. Извършителите успяват да се укрият - това е въпрос на находчивост. В случая от Костенец, например, става дума за човек, който много добре познава региона. Затова никак не му е трудно да се укрие. Има и нещо друго - българите сме така устроени, гледаме да не слагаме пръст, където вратата скърца. Хората не искат да се намесват. 

- Говорите, че хората трябва да помагат на полицията? Как да го правят, когато се страхуват?

- Да, трябва да помагат. Те познават региона, полицията много по-бързо ще работи, ако хората й дават информация къде би могъл да се скрие даденият човек, какъв е той... Така нещата ще вървят по-бързо и лесно.

- 30 години говорим за битовата престъпност, но защо не успяваме да се справим с нея? Сякаш тя дори ескалира... 

- Много назад сме с превенцията. При нас се работи, след като е извършено едно престъпление. И престъпността няма етнос. Циганската, за която сега се говори, е по-забележима. Но за съжаление пак никой не работи в превенцията. Първо да се опитат престъпниците да бъдат интегрирани. 

- Възрастните хора по селата живеят в непрестанен страх. Инсталирали са СОТ в домовете си и нощем го включват от страх да не бъдат нападнати...

- В малките населени места е нормално да се познават престъпниците и върху тях наблюдението да се извършва по-ефективно. Но това не се прави.

- Защо? Безхаберие, нежелание за работа или неумение - коя е причината?

- Въпрос на организация.  А нещата са свързани. Причините са общи - и безхаберие, и ниска квалификация и нежелание за работа.

- Докога ще я караме така?

- Докато не започнем да избираме на съответните длъжности хора, които могат  да вършат работа. Приемат се закони, които противоречат на Конституцията... 

- Дайте пример за такъв закон?

- Промените в Наказателния кодекс, които дават възможност за освобождаване от наказателна отговорност при неизбежна самоотбрана. Когато се приемат текстовете, не може парламентът да гласува неясни текстове, които да доведат до неадекватни реакции на гражданите. Ако видят едно дете, което се е качило на черешата, да вземат да го застрелят. Само затова, че се е качило на черешата. 

- Престъпността ли се увеличи или полицията изгуби рефлекси?

- Престъпността поддържа едно устойчиво ниво. В крайна сметка хората вече са по-чувствителни, което е добре. По време на социализма престъпленията бяха укривани. Сега всичко е ясно, всяка информация излиза наяве и хората реагират. 

- Ваши са думите, че  престъпността не може да се сведе до нулата?

- Няма такава държава. Навсякъде има престъпност. Въпросът е тя да бъде ограничена. За да могат хората да живеят спокойно.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 10808
архив

Отначало всичко започнало с дарове за боговете. A сега се нарича данък добавена стойност!

няма нови новини
Днес: 314
hot
най-четени новини в момента
сега
3929
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
НА ВНИМАНИЕТО НА РАДЕВ: Ето ги националните протести - чалга, анцузи и 20 души на селски вечеринки (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Всеки пети има проблеми с очите по време на изолацията
x