Вход
София
Времето в София 28 o C

САМО В ПИК! Бивш зам.-министър на туризма с шокиращи разкрития за екшъна в кабинета: Симеонов е прав да иска промяна! Ангелкова защо толкова често е на Слънчев бряг, ангажименти ли има към някого?

САМО В ПИК! Бивш зам.-министър на туризма с шокиращи разкрития за екшъна в кабинета: Симеонов е прав да иска промяна! Ангелкова защо толкова често е на Слънчев бряг, ангажименти ли има към някого?

на 05.06.2018
108231
39
САМО В ПИК! Бивш зам.-министър на туризма с шокиращи разкрития за екшъна в кабинета: Симеонов е прав да иска промяна! Ангелкова защо толкова често е на Слънчев бряг, ангажименти ли има към някого?

Размяната на реплики и обвинения между вицепремиера Валери Симеонов и министърът на туризма Николина Ангелкова започнаха отново с пълна сила с началото на летния туристически сезон по повод шума и дискотеките по плажовете.

Повод станаха проверките на Симеонов по родното Черноморие не само за шума, но и за някои незаконни постройки на плажовете на Слънчев бряг. Вчера на брифинг в Бургас, лидерът на НФСБ заяви, че голяма част от тях са не само незаконни, но и опасни за здравето на хората и заяви, че предстои да бъдат премахнати. Според министър Ангелкова обаче това не е вярно и всичко било законно. Агенция ПИК потърси експертното мнение на бившия зам.-министър с ресор туризъм Бранимир Ботев по горещата тема.

Бранимир Ботев е завършил френската гимназия в София, а през 1982 г. социология в СУ "Свети Климент Орхидски".  На 28 г. става най-младият генерален директор на Института по Маркетинг в България, а 2 години след това оглавява Междуправителствения френско - български институт по маркетинг, консултации и мениджмънт "Марком", създаден по негова идея.

Учредител и първи президент на Белгийско- българската асоциация, член е на работодателската организация "Деловая Русия - Европа". Член на УС на Националния борд по туризъм. В три поредни правителства е зам.-министър на икономиката и енергетиката с ресор туризъм.

От ноември 2016 г. е изпълнителен директор на Европейския институт за стратегии и анализи.

Интервю на Гергана Ингилизова

- Г-н Ботев през последните дни отново ставаме свидетели на размяна на реплики между вицепремиера Валери Симеонов и министърът на туризма Николина Ангелкова. Вчера на брифинг г-н Симеонов заяви, че обектите които се намират на плажа на Слънчев бряг са незаконни и опасни, часове по-късно Ангелкова заяви, че това не е вярно. Вие като бивш заместник-министър как ще коментирате това и запознат ли сте със статута на въпросните обекти?

- Законността и незаконността установява съда, това е постулат още от времето на римското право. До толкова доколкото има ясни законови норми и в ЗУТ и в Закона за устройство на черноморското крайбрежие не мисля, че даден министър, пък бил той и със самочувствието на г-жа Ангелкова може да замести съда и без да осъществи съответната проверка може да се произнася. Защото всичко друго в съзнанието на хората означава чадър над хора, които са си построили и експлоатират обекти на плажната ивица.

 Очевидно, че подобен казус, който е възникнал още веднъж поставя въпроса за един независим контрол от страна на бизнеса, на гражданското общество и от страна на съда. За съжаление в туризма това все по-рядко се случва, защото администрацията монополизира не само всичко което е свързано с лицензионните режими, но и все повече и последващия контрол. Доколкото разбирам сега огромното желание на министър Ангелкова е да може и да отнема от тук насетне издадена категоризация. Както се казва: "иска в нея и сиренето, и в нея и ножа".

- Виждали ли сте някъде другаде подобни обекти и нормално ли е според вас да ги има, пък били те и преместваеми, каквито всъщност се оказва, че не са, след направени проверки?

- Органът, който трябва да се произнесе затова е ДНСК. Хубаво е, че има журналисти като вас и като агенция ПИК, които повдигат тези въпроси, защото малкия въпрос свързан с това, кой и как безочливо нарушава закона и прави каквото си иска, опира до големия въпрос - какво е лицето на българския туризъм.

Кое е това, което туристите забелязват и което ги шокира. Разходете се в една дестинация като Коста дел Сол. 35 километра между Малагия и Марбея се считат за една от най-златните в инвестиционно отношение и най-посещавани туристически дестинации в света. На тези 35 километра вие няма да видите едно капанче, една будка, да не говорим за нещо по-сериозно като барове, сложено на пясъчната ивица.

Всичките обекти, които могат да съществуват са през алеята за разходки, а на самата алея, отделени едно от друго, съществуват само ресторанти, които са обградени като оазиси с много зеленина и са само и единствено държавна собственост и се дават под наем.

Никой друг няма право там да забие един кол, да постави една керемида или тухла, освен държавата. Но тези обекти не стъпват на плажната ивица.

В никоя друга държава няма да видите подобен тип заведения. Тъжното е, че подобен тип поведение от страна на администрацията и министерството на туризма са дали изключително лош имидж на България.

- Виждаме, че г-н Симеонов се опитва да поправи нещата, обявява се против лошите практики, но е жестоко атакуван и някак изглежда, че остава сам. Ще успее ли според вас да се пребори?

- Трудно ми е да бъда в обувките на г-н Симеонов, той е лидер на партия и вицепремиер и според мен има необходимите лостове да постави много ребром и ясно въпроса.

Достатъчно много са сериозните проблеми и без отговор в туризма, които стоят. И ако г-н Симеонов предизвика един сериозен и съществен дебат в това отношение мисля, че много колеги ще откликнат. Самият аз ще се присъединя, като ние имаме сериозни проучвания и изследвания в Института по стратегии и анализи, който аз оглавявам, по линия на БАН, където бях съветник на председателя, като тези данни стоят и крещят в това отношение.

Мисля, че вицепремиерът Симеонов е в правото си да иска пълна прозрачност и яснота, но в края на краищата той е коалиционен партньор и трябва да направи необходимото, отрасълът който той ръководи да отговаря на изискванията на всички, не само на отделни инвеститори, но преди всичко на потребителите, на туристите, които идват в България.

Тук е много важно да отбележим, че ако за определен тип инвеститори, принципът е „ден година храни”, да се извлекат максимално повече пари за 2 месеца с цената на всичко, то туризмът в България е един дългосрочен отрасъл, който е част от Брутния вътрешен продукт с 12,1 процента, което е огромна част от БВП.

Трябва да сме наясно какъв имидж търсим и какви туристи, защото в резултат на подобен тип поведение България се превърна „успешно” в най-евтината дестинация в Европа. В момента един чуждестранен турист оставя по-малко пари в България отколкото в Африка, дори там оставя с 20 процента повече. Това е безумие и съсипване на всичко, което страната ни има като потенциал.

- Освен това ни смятат и за дестинация за евтин алкохолен туризъм.

- На мен ми прави впечатление, че две от три прояви на министър Ангелкова са свързани със Слънчев бряг. Имам чувството, че тя или е поела ангажимент към някой, или има някакви интереси, дано да греша. Слънчев бряг не може да бъде лицето на българския туризъм.

Нека да бъде така добра да извади данъците, които постъпват в хазната от големите курорти. Защото тук също има тежки аномалии. Погледнете колко нощувки се отчитат и нека не забравяме, че голямото укриване на пари в туризма в размери на милиони и милиарди левове става чрез неотчитане на нощувките.

Слънчев бряг през лятото всъщност е най-големия град в България след София. С прилежащите курорти Свети Влас, Елените и др. Слънчев бряг отива на над 600 хиляди легла. В същото време, ако смятаме по 60, трябва да има 36 милиона нощувки само в Слънчев бряг на година. В същото време България при всички легла и курорти които има, при всякакъв градски туризъм в момента отчитаме 16,5 милиона нощувки на чуждестранни туристи на година. Някой може ли да го повярва това?

Не спирам да повтарям, че най-голямото престъпление към България и българския данъкоплатец е невъвеждането на системата ЕСТИ - Единната система за туристическа информация, която Ангелкова три години упорито отказва да въведе. Последно се скри за обжалване на процедури и забавяне на процедурите по ЗОП.

Системата беше финансово осигурен от Брюксел и от бюджета, първото нещо което тя направи е да върне парите, които бяха предвидени за това и, които министър Горанов с удоволствие прибра обратно в бюджета, да откаже финансирането отвън и да откаже системата. Нека всеки да си отговори защо държавата се отказва от огромни финансови постъпления, които да контролира по прозрачен начин и те да влизат в бюджета и остават тези потоци да се насочат към нечии джобове. Тук не говорим за сив, а тъмно черен поток от сектор туризъм.

- Като казвате всичко това, смятате ли че има надежда все пак нещата да се променят?

- Смятам, че всеки един гражданин трябва да си даде сметка какъв облик иска да има България. Дали искаме да се доближим до образа на най-пошлите риалити формати. В крайна сметка ние няма ли какво да покажем като културно-историческо наследство, природни дадености, уникални маршрути.

Ние сме средище на толкова цивилизации, които са били по нашите земи, като допълнение балнео-СПА, планинския и зимния туризъм са много по-имиджови, носещи повече пари и произвеждат туристи, които ни посещават по няколко пъти и много по-платежоспособни.

Икономическият ефект е между 4,5 и 5 процента спрямо морския. Най-евтиния туризъм е морския, същевременно с най-силно конкурентната среда, около нас са Турция, Гърция, Хърватска, огромни пари се изливат в Албания, която има и по-голяма плажна ивица от България. Във всички тези страни вие никога няма да бъдете обект на такава шумова агресия, на такова поведение, на пиянски тълпи, които се носят от ляво на дясно покрай вас и хората въпреки всичко имат достатъчно много туристи, които оставят повече приходи за съответната държава и с желание да се връщат там.

Хубаво е вицепремиерът да изиска за тази година от г-жа Ангелкова анализа, който министерството прави за сезона и мерките, които взима по отношение на брандиране на България. Защото се очаква много сериозен отлив от руски туристи, които отиват в Турция.

Скоро на Ангелкова й бе поставен въпроса защо продължават да бавят визите и продължават да бъдат толкова скъпи, а тя започна да говори безумни неща за изнесените визови центрове, които всъщност не издават визи, а само събират данни и оскъпяват процеса. Похвали се с откриване на консулство в Екатеринбург, която всъщност аз открих докато бях зам.-министър. Не мога да разбера при толкова много хора на работата в министерството на туризма, защо ние продължаваме да нямаме реална визия относно това ние какъв продукт искаме да предоставяме. Продължава да не се въвежда целенасочено системата ЕСТИ и разбирате, че всичко това се отчита някъде.

 

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(39)
1
Е.БАН РОШКО- Е.БАНИЯ LZ1RGD--- Росен Георгиев Димитров ЕГН 7309296664...Напиван и Е.бан от руски тираджии преди 8 години в Холандия(екип двама) ... София квЛозенец улКричим№3 вхВ ет4 ап32 .. тел...0877 58 38 45....0889 67 66 78 ..http://roshkovip.snimka.bg/
2
Валерката е пич!
3
Дяка, моля те забранете на този пeдepacт Рошко да пише коментари тук. Аз също ползвам цинизми в коментарите си, но този гаден пeдepacтин не мога да го понасям. Ако успея да го докопам ще го поря като риба, ще го eбa с дръжката на теслата. След това ще го хвърля на софийските клошари да го довършат.
4
ANGELKOVA = KORUPCIA
5
отговор на коментар
тоя гад не само тук се включва, но явно живее от постове. Пък и щом не го трият или блокират.
6
министершата Е ВЗЕЛА СУМА И СЕГА Е ДЛЪЖНА НА НЯКОГО!!!!!!
7
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
8
АНГЕЛКОВА Е ЛИЦЕТО НА КОРУПЦИЯТА В ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО. НАГЛА, БРУТАЛНА, НЕКОМПЕТЕНТНА И АЛЧНА. ПИТАЙТЕ ХОРАТА Е ТУРИЗМА ЗА КАКВО.ЩАВЕНЕ СТАВА ВЪПРОС.
9
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
10
Балевски не може да държи сметка на Ангелкова. Тя е министър с изпълнителна власт в ръцете и е от квотата на ПП "Шайка". Балевски е виц-премиер от немай къде, без портфейл с 5-6 подчинени ашлака. Никой не спори, че Ангелкова е силно свързана с туристическата мафия. Щом на Балевски това му е ясно, значи на шефа на Ангелкова е отдавна ясно. Началникът мълчи, а Балевски квичи. Проблемът му е защо той не е включен в играта. Е, няма да го приберат в кочината, с него стават много. Не тъпаните след полунощ са проблема на Балевски, не грижата на туристите, а само парите. Ангелкова няма да допусне той да дърпа. Там всичко е добре направено и място за лаладжии няма.
11
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
12
Според наредбата на Община Несебър "Преместваемите обекти според вида им могат да бъдат :1.Павилиони до 15 кв.м. и височина до 3м;" Ако Какао Бийч е преместваем обект,то тогава Женския Пазар е космодрум.Ангелкова и Нанков обаче без одобрението на Борисов,не мърдат много много. Бойко още ли е гъст с Mаджо и другите?
13
Всичките са гъсталаци ! Играят някакъв театър пред нещастния български народец ! Гербери,червени,сини,царисти ядат и пият заедно !
14
Цацаров, спиш ли, какво правиш ????
15
Цацаров е част от играта ! Ако не е Цацаров щеше да е Шаранова ! Съдба !?
16
В България корупция няма. Всички строежи са законни. Гарантирано - от Борисов, Пеевски и Цацаров.
17
На Буда, на Цацаров, на Пеевски, на мафията. И точно в този ред. БОЕЦ СКОРО ЩЕ ИЗЛЕЗЕМ НА ПЛОЩАДИТЕ И КОГАТО ГО НАПРАВИМ НИ ПОСЛЕДВАЙТЕ! СЪБУДЕТЕ СЕ И ИЗЛЕЗТЕ ЗА ДА ИЗРИНЕМ ЗЛОТО, което ни превърна в най-бедната, корумпирана и изчеващата държава и нация в Европа! Знаем точно какво правим, защо го правим и как да го направим. Осъзнаем ли силата си като граждани, няма какво да ни спре. Обречени сме да спечелим битката срещу мафията, но цената, която плащаме за загубеното време е жестока. Тази цена се измерва в животи, съсипани човешки съдби и бизнеси, в прокудени млади хора, обезлюдени села и градове, загубени мечти и откраднати милиарди. Когато БОЕЦ излезем ни последвайте. Това е битка за свободата ни, за справедливост и възмездие, битка на гражданите да си върнем държавата. Скоро!> ГД „БОЕЦ”
18
Не това Е кореспондента на ПИК от Холандия а песнопенията се учат във училище за новите ДЖЕНДЪРИ а коментарите са на Транспаранти залепени по стените и по цял ден се кефят на таланта му. Защото Е завършил Института по Синтаксис.....Подкрепям те със двете ръце ...но май съм объркал кода.....?????
19
Фактически Женския пазар Е Космодрум но космонавтите са повече от АФРИКА Ѝ спокойно може да се каже Международния космодрум,та когато изтрелят някой няма да е във Космоса а ЕС където по може да съществуват без допълнително обурудване а сега се затопли може Ѝ като Прима Балерината от ГЕРБ Ангелкова по бански......че се набоде на Винкела и си скъса роклята.....????
20
Но има и по-голям абсурд - само Крим, който е на север и има месец и половина летен сезон, та само Крим докарва двойно повече пари на Русия, отколкото цялото крайбрежие докарва на България. Където летният сезон е двоен - 3 месеца. Представете си колко повече хотели и колко по-дълга плажна ивица имат!  И колко по-топло е там. И от това какво влиза в хазната? Нищо. Кражбите са невиждани, затова е така..." - завърши Путин.
21
Ще удвоя пенсиите в България, ако ми дадат да управлявам златото, пътищата и плажовете само...казва Путин пред наши сънародници
22
ZLATOTO-PRODADENO TOKA -PRODADEN BULGARIA -PRODADENA
23
Фирми и консорциуми с участието на Панайот Панайотов, баща на министърката на туризма Николина Ангелкова, са спечелили обществени поръчки за десетки милиони. Панайот Николов Панайотов е съсобственик на „Графит Комерс“ ООД, регистрирана в Кърджали. Обществените поръчки спечелени от тази фирма са основно за строителство и ремонти на пътища и мостове. Общата сума е 11 855 469 лв. Това показва справка в данните от регистъра на Агенцията за обществени поръчки. Отделно от това обединението „БГ ГРУП“ 2010 ДЗЗД с 50% участие на „Графит Комерс“ е спечелило поръчки за 960 111 лв. от община Кирково. Ангелкова е една от трите дъщери на Панайот Панайотов, но е единствената, която е избрала да носи бащиното име на баща си, а не фамилното. Преди да стане министър на туризма през 2014 г., Николина Николова – Ангелкова последователно работи в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, член е на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, а до 2013 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Първият министерски пост на Ангелкова е от 2014 г. в кабинета на Близнашки като министър на транспорта. Същата година тя се омъжва за брокера на луксозни имоти Христо Ангелков. Горките, живи да ги ожалиш, как пък все в недвижимите имоти захлебват?
24
Ангелкова дъщеря на баща си..;-) Сиреч соросоидите са там Обслужва и интересите на мутрите! как да има съгласие След като има толкова министри които лобират за престъпния свят или за чужди интереси
25
1. (3) Преместваемите обекти според вида им могат да бъдат : 1.Павилиони до 15 кв.м. и височина до 3м ......... 3.Организирани сезонни тераси и за такива пред заведения за хранене и развлечения;но на
26
България не изнася злато. Консесионерът изнася златна руда. Не вярвам Путин да е казал нещо толкова глупаво и лесно за опровергаване- да умножи тоновете златна руда, които /според него/ се изнасят годишно от България с цената за тон чисто злато. Дори и Русия не може да добива злато само със собствени технологии и машини. Колко би струвало на България да плати за преработката на рудата и от тон руда, колко килограма злато се получава? А знаете ли колко е отровно производството на злато от златна руда? ИЕдно от най-отровните производства, помните ли КЦМ- Кърджали? А радиоактивната вода в Хасково?
27
ОГРОМЕН ХОТЕЛ Е ПОСТРОЕН НАПРАВО НА ПЛАЖА, КОЙТО Е ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ И НИКОЙ НЕ ГО БУТА! СЪЩОТО МАЙ Е И С ПОСТРОЙКА НА МАРЕШКИ НА ВАРНЕНСКИЯ ПЛАЖ, НА РАЗНИ ДРУГИ ДРУГАРИ ТУК ТАМ ПО МОРЕТО? СИСТЕМАТА ЗА НОЩУВКИ НЕ СЕ ВЪВЕЖДА, МАЙ НАИСТИНА УМИШЛЕНО, ТОЧНО КАТО НЕПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО КЪМ НАП НА РАЗНИ ПЕТРОЛНИ СКЛАДОВЕ, МАЙ НЯКОИ ОТ ПРИСТАНИЩАТА ЗА ТАНКЕРИ И ВЕДОМСТВЕНИ БЕНЗИНОСТАНЦИИ НА СТАНАЛИ МИЛИОНЕРИ ЗЕМЕДЕЛЦИ? МИ ТО МАЙ ТАКА СЕ СТАВА МИЛИОНЕРИ ТУК,А?
28
Бедрум", "Какао бийч", "Дъ Уан", "Кубанита" ,не са нито "Павилиони, с площ до 15 кв. м.и височина до 3 м" , нито ca "сезонни тераси и за такива пред заведения за хранене и развлечения" Те са на пясъка на плажа и заемат хиляди квадратни метра площ.Без строително разрешение.По закона на държава в държавата ,Борисов ,Mаджо и другите.
29
Не се заяждайте с Ангелкова. Тя днес си призна, "Всички обекти на Южния плаж в Слънчев бряг попадат в одобрената от мен схема" Явно в тая схема всичко върви добре.Защо да разваляме тая идилия?Може и закона да сменим заради такъв ценен кадър.. А най добре да го отменим..
30
Как къде ? На мутрите на Мафията .
31
Как къде ? На мутрите на Мафията .
32
Най сетне някой да каже исината за любимката на Бойко! Грозна, некадърна, крадлива, ама той си я държи, щото урежда далаверите на неговите хора. Само че е вече всички го разбраха и идва Видовден.
33
Тя, милата, навярно подготвя пътуването за следващите награди "Оскар" и затова клечи непрекъснато на слънчевия бряг...Внимава да не разяри онзи, който плаща масрафа в Холиуд.
34
Корумпирана и некадърна калинка. Но за съжаление не е изключение от всичките на висши позиции
35
Е защо след толкова факти , дори от зам. министър председател тая кобила е все още министър. Еди въпрос - един орговор ББ лапа чрез нея .
36
Хората са прави за Ангелкова!Борисов е опънал чадър над нея и за това се дерибейства на Сл.бряг.Това,което става там е недопустимо и Симеонов трябва да натиска и тази грозотия да се маха.Не ги ли е срам,с тези очевадни нарушения?
37
Винаги изборът на Борисов не е случаен, може да са некадърни, ама слушат, изпълняват и далаверата си върви. Концесии, приватизации, всичко е добре измислено и смазано за отклоняване и прибиране на милиони...В същото време 1200 закрити училища, 500 изчезнали села, стопяване от мизерия на населението, циганизация и профанизация...
38
Не само Ангелкова, но и Пора-жанов трябва да отговарат пред съдебните органи за своите действия.
39
Не само Ангелкова, но и Пора-жанов трябва да отговарат пред съдебните органи за своите действия.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

Чукча отива на среща. Стои на ъгъла и чака мадамата. Чака, чака, по някое време вади термометъра, поглежда го и казва:
- Чакам до минус 40, и ако не дойде дотогава си тръгвам.

няма нови новини
Днес: 94
hot
най-четени новини в момента
сега
2227
четат ПИК
сега
четат тази новина
ПЪРВО В ПИК TV! КФН с горещи подробности за фалита на "Олимпик" (ОБНОВЕНА)
x
Осем неща, които добрите хора даряват на другите
x