Вход
София
Времето в София 17 o C

САМО В ПИК: Борислав Цеков: Браво на Гешев! Няма как да се води реална антикорупционна политика, без да се обърне поглед към приватизацията

САМО В ПИК: Борислав Цеков: Браво на Гешев! Няма как да се води реална антикорупционна политика, без да се обърне поглед към приватизацията

на 14.02.2020
63424
0
САМО В ПИК: Борислав Цеков: Браво на Гешев! Няма как да се води реална антикорупционна политика, без да се обърне поглед към приватизацията
Автор: Симо Русев
14.02.2020
0
63424

Д-р Борислав Цеков от Института за модерна политика коментира пред ПИК инициативата на главния прокурор Иван Гешев за ревизия на процесите в приватизационния процес. Юристът прави паралел и анализира има ли разлика между начина на раздържавяване в България и другите страни в Източна Европа. Морално-политически и юридически са според Цеков аспектите на приватизацията 

- Д-р Цеков, главният прокурор Иван Гешев поиска ревизия на приватизацията в България. Каква е правната ви оценка за този инициатива? 

- Случи се най-после. Започва проверка на приватизацията. През годините е имало много политически декларации по въпроса и нулево действие. Този път главният прокурор Иван Гешев предприе конкретни действия. Казвал съм неведнъж през годините - няма как да се води реална антикорупционна политика, без да се обърне поглед към процеса на приватизация. Преходът няма да свърши, докато не се направи ревизия на приватизацията. Но към това трябва да се прибавят и концесиите на природни богатства, плажове, води и пр. Важното е да няма селективен подход, а всички сделки да се проверят.

- Има ли нещо в процеса на приватизация, което да отличава България от останалите държави в бившия Източен блок?

- Приватизацията у нас, за разлика от другите страни от Централна и Източна Европа, беше в голяма степен и корупционен процес. Прехвърлянето на националното богатство в частни ръце, за което решаваща роля имаше изпълнителната власт и администрацията, предопредели социалната структура на обществото и статуса на милиони български граждани за десетилетия напред. Създаде се много силно усещане за тотална несправедливост и ограбване на националното богатство. Животът на поколения мина в работещи предприятия, където хората достойно изкарваха хляба си и изведнъж те видяха как пред очите им немалка част от тези предприятия бяха унищожени. Това се отрази на социалния статус на милиони и остави тежка травма върху обществения морал и икономическото състояние на страната.

- Това ли е мотивът да се иска изсветляване на тези процеси?

- Да, затова трябва да се даде прозрачност на случилото се и на тази основа институциите да търсят отговорност там, където има нарушения или престъпления. След такава ревизия онези, които законно и почтено са придобили собственост чрез приватизацията или са им предоставени ресурси на концесия, каквито без съмнение има много, няма да бъдат поставяни под общ знаменател с нарушителите.

ПЪРВО В ПИК TV: ДПС приветства Гешев за проверката на цялата приватизация (ОБНОВЕНА)

ПЪРВО В ПИК TV: ДПС приветства Гешев за проверката на цялата приватизация (ОБНОВЕНА)

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира в кулоарите на...

на 12.02.2020

- За пожизнена индулгенция ли говорите?  

- Въпросът с приватизацията има най-малкото две страни – морално-политическа и юридическа. Полезното, което може да се направи на базата на резултатите от проверката, разпоредена от прокуратурата, от морално-политическа гледна точка, е да се изготви една „Черна книга на приватизацията и концесиите в България“. В нея да се посочат всички случаи на лоша приватизация или неизгодни за държавата концесии. Фактологично - да бъдат описани – имот, фабрика, предприятие с какви активи и пасиви е приватизирано, на каква цена е придобито, намалявани ли са в последствие ангажиментите на приватизатора за инвестиции, работни места и прочие. При кой министър и ресорен зам.-министър, при какъв състав на агенцията по приватизация и пр. Същото за концесиите – какви такси плащат концесионерите на държавата и какви печалби извличат за себе си от природните богатства на България.

- И все пак очаквате ли от всичко тава да произтече реален правен резултат, присъди?

- Втората страна на въпроса за ревизия на приватизацията е юридическата. Тя е и най-дискусионна. Полезното, което може да се направи, поне според мен, е да се търси по гражданско-правен ред обявяването на дадени сделки за нищожни, ако са сключени в нарушение на закона. Там, където не е изтекла наказателната давност и има достатъчно основания, компетентните органи следва да прилагат и Наказателния кодекс. Наред с това трябва да се направи цялостна проверка на дейността на органите по приватизацията и на Агенцията за следприватизационен контрол и да се извадят на светло случаите на неизпълнение на приватизационни договори, които са оставени без последствия от държавата и да се види кои са отговорните за това длъжностни лица в системата на изпълнителната власт.

Сподели:
свързани новини
ПЪРВО В ПИК TV! ИЗНЕНАДА: И Нинова похвали Гешев за искането за проверка на цялата приватизация ПЪРВО В ПИК TV! ИЗНЕНАДА: И Нинова похвали Гешев за искането за проверка на цялата приватизация
Лидерът на БСП Корнелия Нинова изненада всички, като...
на 12.02.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 8763
архив

След време днешните млади жени ще остареят и ще се хвалят на внучетата си: - Знаеш ли баба, аз каква бях като млада? На всяка снимка имах по сто лайка!"

няма нови новини
Днес: 144
hot
най-четени новини в момента
сега
3194
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: МВР с горещи новини за протестите в София - Ивайло Иванов предупреди за нови провокации тази вечер (ОБНОВЕНА)
x
ВНИМАВАЙТЕ: Порното може да е опасно за здравето
x