Вход
София
Времето в София 15 o C

САМО В ПИК! Борислав Цеков: БСП се превърна в скандалджийска група, взряна само в пъпа си. Нинова се прави на Цветанов в пола, защото не може да бъде Борисов

САМО В ПИК! Борислав Цеков: БСП се превърна в скандалджийска група, взряна само в пъпа си. Нинова се прави на Цветанов в пола, защото не може да бъде Борисов

на 11.06.2019
51229
21
САМО В ПИК! Борислав Цеков: БСП се превърна в скандалджийска група, взряна само в пъпа си. Нинова се прави на Цветанов в пола, защото не може да бъде Борисов

Поредния си инфарктен пленум проведе БСП през уикенда. И отново от него не произлезе сериозна политическа новина. 

ПЪРВО В ПИК - Боян Чуков съсипа Нинова: Остава лидер на гражданската квота

ПЪРВО В ПИК - Боян Чуков съсипа Нинова: Остава лидер на гражданската квота

Подигравките около дадената, ама не съвсем оставка на...

на 09.06.2019

Дори политолозите се въздържат от коментар на случилото на пленума по време на продължилите осемчасови дебати. През този уикенд предстои конгрес. Какво ще се случи на него също никой не се наема да прогнозира.

След пленума стана ясно едно - разколът в БСП продължава и сякаш придобива все по-драматични размери.

Атанас Мерджанов, който е едно от лицата на опозицията, обвини от  националния телевизионен ефир Корнелия Нинова в авторитарно управление. Анализаторът Боян Чуков пък обяви, че след пленума "май се оформя компромисно решение: Корнелия Нинова да остане председател на гражданската квота на БСП."

Потърсихме за коментар директора на Института за модерна политика д-р Борислав Цеков.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Какво разбрахте след пленума на БСП, г-н Цеков? Бламирана ли е Корнелия Нинова?

- До голяма степен. Но самият факт, че диаметрално се разминават интерпретациите на решенията на този пленум, показва, че вътрешното разцепление са задълбочава и БСП продължава да гледа в собствения си пъп, а не да мисли как да решава проблемите на България. 

- Разколът на колко нива е? Дали става дума само за крилата Нинова срещу Станишев, или има и друго рацепление - на стари срещу млади, богати срещу не толкова богати, на леви срещу по-малко леви?

- От една страна е Нинова, която олицетворява статуквото и пренебрегването на чуждото мнение. И понеже тя трудно може да стане Бойко Борисов в пола, поне се старае да стане Цветан Цветанов в пола. Проведоха една скандалджийска предизборна кампания. Хората от листата не разбраха, че са кандидати за евродепутати, а си мислеха, че са журналисти, фейсбук коментатори... От другата страна е Станишев, който се опитва да удържа проевропейското в партията, колкото и рискове да крие това. Едно от тях е Истанбулската конвенция например. Но все пак той се опитва да отвори БСП. 

- Какво очаквате от конгреса? На него няма да се избира нов лидер, както се е вършело десетилетия наред...

- Нищо. Защото вътрешните интриги са доста сложни. От конгреса няма да произтече сериозна политическа новина. БСП сама се постави в позиция, която доведе до нейното самозатваряне. И в следващите година - година и половина вече няма да има никакво значение какво се случва на "Позитано" 20. 

-  БСП е в безпътица и не само заради самозатварянето си. Едните не искат да пускат властта, а другите пък не желаят да я вземат, защото не е никак лесно да се управява партията в момента...

- Възможно е. БСП е влязла в патова ситуация. И се е превърнала в една скандалджийска група. 

- Категоричното отрицаване на намалението на партийните субсидии как си го обяснявате? Не е ли самоцелна политика на инат срещу сегашното управление?

- Традиционно поведение. БСП е против всяка реформа на финансиране на партиите. По време на Тройната коалиция те увеличиха субсидиите. Да се стигне до абсурда в най-бедната държава в ЕС те да бъдат по-високи отколкото тези в Германия. Сега са против намаляването им. Всичко това показва липсата на принципна политика. 

- Очертахте много черно бъдеще за БСП. Нарекохте я скандалджийска група. Няма ли светъл лъч за нея?Все пак става дума за партия столетница?

- БСП е голяма партия. Това, че с политиката на това ръководство тя влиза от криза в криза, не значи, че след няколко години тя няма да се отвори. За хората не са важни вътрешните боричкания за постове. Важно е дали лявата алтернатива, каквато претендира да бъде БСП, ще има капацитет да защитава хората на труда, работниците, социалнослабите. 

Сподели:
Напиши коментар »
(21)
1
Абе,Цеков,какво те интересува БСП?Ти нали не си от тях.Завъртя се около симеончо,и си повярва,че си някакър научен потенциал.Я се скрии.
2
Боре,БоРе как да е като тях, единия с някакъв асансьор, другия там не се знае , ама братчеда със сигурност знае, но тя е преди тях с Импекса, та не плачи на чужди ……..
3
За Цветанов вече добро или нищо. Нинова наистина имитира Борисов, но в БСП обичат повече да умуват и набиавнето на канчета не е толкова успешно както в ГЕРБ.
4
Късно е либе за китка. След "триумфалното" управление на КУРзанела,комунистите трябва да се нспънат за влизане в следващия парламент!
5
КРАЙ БЛАГОЕВГРАД-ОНЗИ ДЕН МИНАХ -ОПАСНО Е -ВНИМАВАЙТЕ
6
КАКВО СТАВА С КИРИЛ ДОБРЕВ? ЩЕ ПОДАВА ЛИ ОСТАВКА ТОЗИ МИЛИОНЕР СОЦИАЛИСТ КАПИТАЛИСТ ?
7
Особено Нона Йотова!
9
майкоуууу....БСП приличат на чучала ...
10
отговор на коментар
За Нона лоша дума да не съм чул . Редовно ходи в НС и в къщи е рай . Тия три месеца ми се е.а мамата на спокойствието . А този Борко е швестер , но в случая е прав !
11
Цеков не е ли съветник на Радев?Май той му пише изказванията,след бягството на Иво НеПрофесора за Брюксел!Тези скандали около лакомата биволица от Крушовица,са повод на Радев да се дистанцира от БСП,която е със затихващи функции,а с нестихващи мераци!Потъващия Титаник №20 се напуска от всички плъхове.
12
Какви хора на труда бе. Партията с най много милионери....това означава престъпници.. Тези хора какво работят че нещо не се сещам.
13
Ама Цветанов дигна полата и баце го нашари публично по дирника.
14
отговор на коментар
Аа, от тях е от тях, не помните ли как този зализания се беше развъртял по времето на Орешарски, даваше акъл наляво и надясно, даже негова беше номинацията за предишен председател на ЦИК
15
Ако сменят Нинова,БСП ще бъде само имитация на опозиция,за театър на електората.Герб щ си е правят каквото си исмат,олигарсите от БСП ще птодължат да пълнят джобове и пак ще ги висим на топлите местенца в парламента.Не приемат Нинова,защото са свикнали необезпокоявано да си правят каквото искат,затова искат начело на партията човек,който допада и на тях и на Борисов.БСП наистина имаше шанс,докато не набутаха в листата Станишев.
16
А само Нинова коментира
17
Корни ще изпълни блестящо задачата да разбие и закрие столетницата. Време е за ново социално, пожелателно да не е ПОКВАРЕНО и ОБРЕМЕНЕНО с пошло минало политическо формирование. Да не се усукват и надяват нереализирали се екс полит.нарциси , мастии абонирани за кокала!
18
НИМА ИМА ПО ГОЛЯМА КРАСОТА ОТ КРЕМЪЛСКАТА ДВОЙКА МУТИН И НЕГОВИЯ БОЙФРЕНД ДМИТРИЙ ПЕДВЕДЕВ ? ТОВА Е НАЙ ВЛИЯТЕЛНАТА СОДОМИТСКА ДВОЙКА В СВЕТА ,СЛАВА ,СЛАВА , СЛАВА НА СКРИТАТА ЗАДНА НАСЛАДА !
19
За другарството и за горчивите плодове от липсата му в най-старата българска партия е писал още създателят й Димитър Благоев. Темата стана отново актуална, когато т.нар. опозиция в БСП, начело със Сергей Станишев, предприе невиждана атака срещу легитимния лидер Корнелия Нинова. Нападат я по всички линии – апаратни, идеологически, компроматни. Няма търпимост, уважение, скрупули (кавалерство дори!). Няма разбиране, че можеш да бъдеш полезен на своята партия и като редови член, а не само като евродепутат с 10-15 хил. евро заплата. Няма морал в тази надпревара! Защото изгубилият десет последователни избора Станишев обвинява Нинова … че покачването на изборните резултати не било достатъчно, а пък апаратчиците се оплакват от…апаратни ходове. Вечните кандидати за високи постове се самообявяват за нови лица, едри капиталисти учат на идейна чистота, доскорошни идеолози сочат с пръст врагове с партиен билет и твърдят, че прекият избор е... антидемократичен, а кулоарните конгресни договорки са връх на прозрачността. Един абониран за привилегии елит се изправи срещу лидер, който прие за кауза да промени партията, като я върне към корените, под чието ръководство БСП се съживи, заяви ярка опозиционност, постигна електорален ръст, увеличи депутатския си корпус в националния и европейския парламенти. И въпреки очевидното, част от партийния елит днес е гневен!? От създадената бъркотия в БСП печели само ГЕРБ и губят членовете и симпатизантите на социалистическата партия, които искат единство, морал и идеи. Обвиняват председателя на БСП, че изневерява на партийните ценности, че се опитва да подмени програмата на партията. Днес, казва Станишев, БСП е „тласкана” към ляв консерватизъм, който бил дървено желязо, нямало го никъде в Европа и по света. Дали това е така!? Нека се замислим не върху термина, който със сигурност се нуждае от прецизиране, а върху съдържанието. БСП е партия на 128 години, винаги е била партия на трудовите хора - преминала е през битките срещу фашизма, за отстояване на социална справедливост, на индустриализация и модернизация на страната, за духовност и силна държавност. В тези битки партията е била винаги прогресивна. Но наред с това БСП и нейните членове са поддържали консервативни схващания в сферата на обществения морал – за семейството, традициите и националния характер. Съжителството между социалистическия идеал и традиционния мироглед е исторически заложено в БСП. Дали пък дървеното желязо не е именно проваленият неолиберализъм, защото европейските народи масово го отхвърлят? Онези, които наложиха на БСП клишетата на брюкселската олигархия, които я притискаха за джендър - идеологията, които я подлъгаха за плоския данък, които колаборират с дясното, които станаха роби на русофобията и реториката на новата Студена война – те подменят идейно БСП и търсят реванш. В БСП през последните три години имаме не просто нов лидер, а нов тип лидерство – с доктрина за връщане на партията към традициите й, но и за подмладяване! С ясна Визия за нов модел на обществото - за преодоляване на фрапиращите неравенства и изграждане на социална държава. Това е политика на пряка демокрация и съобразяване с обществените настроения. Тя вбесява социаллибералите и евробюрократите в БСП. Предстои важно заседание на конгреса не само за „кожата” или „поста” на лидера, а за посоката: адекватна на новите реалности социалистическа партия, която има мисия в развитието на България, Европа и света.
20
"Социален идеал и традиционен мироглед - исторически заложено в БСП" Да, ама НЕ! Ти Светланке в кой век живееш? Погледни себе си и цялта върхушка на днешната БСП. Охолството, парите които натрупахте безпардонно ли са вашият "социален идеал"? За какъв "традиционен мироглед" бръщолевиш, за мирогледа на Елена Йончева или на Кирил Добрев? Засрами се. Днешната социалистическа партия няма нищо общо със социалистическата идеология, която някога беше нещо свято, надежда на милиони трудови хора за по-добър, по-справедлив живот.
21
отговор на коментар
Що така, бре Манго ! Май бъркаш управлението на Тиквата, с нещо,което на Нинова,не е се е още случвало ! Потрай малко,може и да стане, пък тогава се прави на умен ! Но,май ще ти е трудно, щото нещо много го докарваш на тиква !?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Бихте ли гласували за партия “Няма такава държава” на Слави Трифонов?
Общо гласували: 11318
архив

Един зевзек отива при един полицай и го пита:
- Г"син полицай, на един полицай може ли да се каже "говедо"?
Полицаят ядосан:
- Не! Как ще може!
- Ами на едно говедо може ли да се каже "г-н полицай"?
Полицаят се замисля и казва:
- Може, разбира се!
- В такъв случай довиждане, г-н полицай.

няма нови новини
Днес: 104
hot
най-четени новини в момента
сега
2858
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Алексей Петров застана зад Марияна Николова (ОБНОВЕНА)
x
Тези 3 зодии са душата на купона
x