Вход
София
Времето в София 13 o C

САМО В ПИК! Васил Тончев: БСП катастрофира заради неубедителна кампания. Хората не искат революции, искат доходи!

САМО В ПИК! Васил Тончев: БСП катастрофира заради неубедителна кампания. Хората не искат революции, искат доходи!

на 01.06.2019
46945
36
САМО В ПИК! Васил Тончев: БСП катастрофира заради неубедителна кампания. Хората не искат революции, искат доходи!
Автор: Симо Русев
01.06.2019
36
46945

Васил Тончев от „Сова Харис“ коментира пред ПИК защо социологията не успя да хване тенденцията за разгромната победа на ГЕРБ над БСП на изборите за Европейски парламент, колко основателни са претенциите на социалистите, че увеличават електоралния си резултат със спечеления допълнително един мандат, вярна ли е тезата за ниска избирателна активност и съпоставим ли е резултатът в България с този в Европа. Тончев направи анализ и дали тази база след вота на 26 май ще е показателна за резултатите на партиите на предстоящите парламентарни избори.   

- Г-н Тончев, окончателните резултати от евроизборите показват една категорична и разгромна победа на ГЕРБ над БСП, разликата е 7 процента. Това изненада ли е и защо имаше друга социология в дните преди вота?

- Аз по отношение на колеги не се изказвам. Оценки не давам. Хората виждат кое какво и как. Става дума за това, че в последния момент кампанията на БСП катастрофира. Тя не беше убедителна за широката аудитория и на тази база резултатът на БСП спадна. Включително месец преди изборите резултатите бяха други.

Тогава се виждаше реален шанс БСП да излезе победител, но насоката на кампанията и приказката, която беше заложена в стратегията на БСП, че виждате ли, едва ли не още от следващия ден след изборите трябва да има нова ситуация, че изпълнителната власт трябва да си отиде, че нещо трябва да ги замести, не излезе убедителна.

Хората не искат революции, искат доходи. Не искат незабавна „справедливост сега“, което беше заложено в основата на кампанията на БСП. Хората искат промяна, но искат аргументи за това, искат доказателства и тогава вече биха могли да търсят някакъв нов вариант.

- Т.е. проблемът не е в социологията, а в това, че политическите сили, особено БСП, не са били убедителни?

- Бойко Борисов заложи на една версия, БСП – на друга. И версията на Бойко Борисов изглеждаше много по-убедителна за тези хора, които решават в последния момент, те не бяха малко, както го засякохме и в нашите изследвания.

- Около 15 процента или повече може би?

- Да, в този порядък. Числата не са пред мен в момента. Така версията на Бойко Борисов надделя.

- Имат ли обаче основание от БСП да се радват заради единия мандат повече и увеличаването на електоралната си представителност в сравнение с предишните избори за европарламент?

- Вижте, на предишните европейски избори, техният резултат е много нисък. Така че да се взимат те за база, за мярка за сравнение, според мен не е много добре и коректно. Дори и за тях. Това може да им звучи като някакво оправдание, но не може да бъде утеха, както и те самите го казват. Основното, за което трябва да съжаляват, това са пропуснати ползи и възможности.

- Вярна ли е тезата, че имаме ниска избирателна активност, 36 процента не са ли съпоставими и с България, и с Европа?

- Тази активност стана традиционна за България на изборите за Европейски парламент. Не може да се каже, че е катастрофално ниска. Да, за страната спрямо реалните избиратели тя е 36 процента. Или 2 100 000. Но при всички случаи е ниска. Ниска е спрямо европейските критерии и това е така, защото изборите се превърнаха в градски избори – на по-образованото, на по-активното население в големите градове. Аз лично очаквах, че европейската тематика ще навлезе по-широко, по-дълбоко и в страната, дори в малките населени места.

Това обаче не се получи. Мисля, че и кампанията на много от участниците беше твърде негативна, с много лични нападки. Това допълнително също отблъсна много хора. То ги отблъсква изобщо от политическите теми, не от един конкретен политически субект или партия.

- Картината от изборите в България не припокрива ли това, което се случи след вота в Европа? Новият Европейски парламент не е ли отражение и от избора на българските граждани?

- Мисля, че картината отговаря на обществените настроения в Европа и е много по-пълна спрямо променената обстановка от последните поне пет години. Т.е. Европейският парламент ще е много по-пъстър и ще има по-сериозно представителство и на патриотични и националистически организации, но системните партии ще запазят своето предимство като мнозинство. Но така в Европейския парламент ще могат да се чуват много повече гледни точки, ще има по-добра представителност, което е добре, мисля.

Ще се изработват по-балансирани политики, които ще бъдат контролирани от различните групи от всички страни. Нещо такова се получи и в България. Имаме представителство на всички сериозни политически групи.

- От базата, която имаме след европейските избори, каква е перспективата пред политическите партии за предстоящия местен вот, може ли да се стъпи на това изходно ниво?

- Смятам, че няма директна препратка. Това е може би предварителен тест, но оттук нататък в местните избори има много сериозен мажоритарен елемент. Там въпросите се решават по места с конкретния избор на хората. Да, има някаква по-голяма ориентация.            

      

Сподели:
свързани новини
Шефът на "Сова Харис" Васил Тончев разкри кой е най-успешният ход на ГЕРБ за изборната победа Шефът на "Сова Харис" Васил Тончев разкри кой е най-успешният ход на ГЕРБ за изборната победа
Съвместното явяване на ГЕРБ и СДС на евроизборите беше...
на 28.05.2019
Напиши коментар »
(36)
1
Преди 30г. Изпуснахме да ИЗБИЕМ Комунистите и Милиционерите, Децата им Няма да Изпуснем ! http://vchas.net/57588/ Спас-ението на БЪЛГАРИЯ е Прочистване Комунисти и Милиционери на ГЕНЕТИЧНО Ниво ! Член на БКП - ИЗБИВА се Семейството, Отнема се Имуществото ! Член на МВР - ИБИВА се Семейството, Отнема се Имуществото ! Член на ДС - ИЗБИВА се Семейството, Отнема се Имуществото ! Член на ДАНС - ИЗБИВА се Семейството, Отнема се Имуществото ! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga
2
Всеки Истински БЪЛГАРИН Трябва да Стане Терорист, Като Христо Ботев и Васил Левски ! Задунайския Болшевишки КЕНЕФ 75 Години се Управлява от Комунисти и Милиционери ! Тоест ТЕРОРИСТИ и УБИЙЦИ и от Децата и Внуците на Тези ТЕРОРИСТИ и УБИЙЦИ ! Срещу ТЕРОРИСТИ и УБИЙЦИ се Действа Само със Средства на ТЕРОР и УБИЙСТВА ! КОМУНИСТ И МИЛИЦИОНЕР СЕ УБИВА САМО СЕМЕЙНО, НЕ ПО ЕДИНИЧНО ! КАЗАХ ! www.bulgarya.ga/communism.html
3
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
4
НЯМА ХОРА,КОИТО ДА СЕ ЧУДЯТ ДАЛИ ЗА ГЕРБ ИЛИ БСП ДА ГЛАСУВАТ... ИМА ХОРА И ОТ ДВЕТЕ ПАРТИИ ДА СЕ ЧУДЯТ ДАЛИ ВЪОБЩЕ ДА ГЛАСУВАТ... ОТ КЪДЕ ВИ НАМИРАТ ТАКИВА ИЗМИСЛЕНИ СОЦИОЛОЗИ.... ОТГОРЕ НА ВСИЧКО И НЕ ЧАК ТОЛКОВА ИНТЕЛИГЕНТНИ... НО ПАЗАЧИ В ДЕТСКА ГРАДИНА МОЖЕ ДА БЪДЕТЕ.
5
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
6
Васко, никога и никъде в предизборната кампания на банкянските хубавци и дума не е ставало за доходи! Говореше се само за магистрали и тангенти, които на втората седмица вече са на на юфка! Васко, самоубийствата от мизерия и безизходица по време на 10 - годишното престъпно управление на СИК, са пет пъти повече от жертвите на Народния съд! Много ти здраве от Банкя!
7
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
8
Доле герп
9
................ГАНЬО.....ДВА ИЗХОДА ......ЕДИНИЯ БЕГИ ОТУКА.......ДРУГИЯ ТУРИ БАЦО НА ГРИЛЕ СААБЕРИ СИГАНИТЕ И ПУШТИ КАЛАШНИКОФ !.......МУЗИК БЕ.......НЕ А ЗТРЕЛЯШ ШОСЕ ОСАКАТИШ !......
10
..............И.........ПУШТИ КУРНЕЛЕИ ГОЛЛАЯ ПОУ ВИТОШКА !.......И ГЛЕ КВО СТАА !......А МАРКУФ НАСРЕШТА И ТОИ ГОЛЛ !...........ВЕНАА ОСКАР !.........НА ЖИВОУ !......ОН ЕФИРЕ !.......СРЕШТА ПРЕД РАФИ..........ШО РАФИ Е КЕНЕФ ГАЗТРОНОМИКА !........АИДИ !.......
11
Не спи Нинова, а оставката на Бойко потърси Няма време, часовникът тик-така и БСП се топи всеки ден! Няма да стане реалност мегаломанската ти мечта да властващ над България,но в Сливен има запазена,безплатна квартира All Inclusive!Иска Чумата Импексова да я назначат Министър Председател, защото винаги е била назначавана, от Иван Костов, от Сергей Станишев, от Р.Овч и Гергов! Никога до сега не е печелила нищо сама,има опит за фалиране, купувала си е по един, или друг начин назначенията! За това е бясна Чумата Импексова, защото е некадърна, ама с претенции, с Лъжа и Простащина иска да преуспее! Ама вече дори не е кифла, а изсъхнала курабия!Мечтай си Нинова, мечтай си Импексова, само отчитай, че си истеричен ошаф и само злоба и номенклатурни номерца те спасяват от затвора, но и твоя ред идва! Споко другари верни,няма да е самотна, ще има компания с цялото ИБ на БКП/БСП+Фатмака!
12
Електората на БСП си гласува.а и те са толкова.лошото за ГЕРБ бе че бяха почивни дни и много не гласуваха за тях,че бяха на почивка както и ние
13
биеш ги като маче у дерек,те били пак победители.ами все така побеждаваите и ллед 10 години просто няма да ви има червени катили с гьон суратите!!!!!!
14
Ти ще казваш сорос платен, какво искат хората.
15
Сега чета за бясното каране в София!!! ВРЕМЕ Е ЗА ИСТИНСКИ МЕРКИ!!! Ето ББ погна дори и своите!!! Прокурори и съдии време е да се работи бързо и качествено!! Защо изпуснахте Йончева!!! Не бавете делата на тези които ограбиха България!
16
Не искам доходи , искам да опъна кака Кури веднъж както аз си знам , та да миряса женицата и да и e спокоен климакса !
17
РАЗГРОМНАТА победа на шайката е само в тъпите им тикви !!! Обясняваш му обясняваш му а едно си баба знае едно си бае !!! И понеже РАЗГРОМИХА БСП Цвъки стана курбан за тая РАЗГРОМЯВАЩА победа и за това в Плевен и Добрич ЩЕ ХВЪРЧАТ ГЛАВИ !!! Смешници !!!
18
Причината е в задкулисното “броене” на бюлетините,натъкмяването на резултатите и умишленото игнориране на машинното гласуване.
19
Сова , Харис , заради " разгромната " победа що глави падат и ще падат! То бива слугинаж , ама толкова не бива !
20
ДВА ИЗВОДА 1 ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА Е НЕЖЕЛАНА ОТ НАРОДА !!!!!!И ВСЕКИ С 2 Г МОЗЪК БИ СИ ТРЪГНАЛ 2 ИЗБОРИТЕ НЕ ЗАВИСЯТ ОТ ХОРАТА !!!!!ЗА НИКАКВА ДЕМОКРАЦИЯ НЕ МОЖЕ ДА СТАВА ДУМА!!!!
21
Ti naiasno li si kakvi sa dohodite na obiknovenite hora ta pishesh takiva paskvili. Tvoiata e lesna - loialnost kam GERB i poluchavash kesh dogovorenata suma,taka li e ,be mafrlio. Ti si nai-bezlichnia analizatop po skoro samo lizator. Shto ne se zasramish,ne vijdash li kak jiveiat horata v provinciata,ami tancuvash po muzikata na upravliavashtite.
22
Главният извод от тези избори трябва да бъде СПЕЧЕЛИ ОБЩЕСТВОТО, А НЕ ПАРТИИТЕ. Отиде в политическия архив един полуграмотен, самонадеян и брутален дърдорко, който злоупотребяваше във всеки изгоден за него момент с принадлежността си към партия ГЕРБ. Един алчен и безкрайно ненаситен на партийни благини личност какъвто бе "Цецеронът" на ГЕРБ.
23
БСП се провали заради така наречената граж квота както в предишния така и в сегашния еп елена направо изяде главата на нинова ромската партия като коалиция също допринесе така че от сега да си знаят местните избори ще бъдат тотален провал
24
Другари другари преди само миришехме на земя ! Сега сме до кръста в гроба ! За местните избори направо да ни поръчат паметна плоча с надпис " Тук почива БСП и нашия убиец е водача на Герб -1917-2019 "
25
БСП загуби ' щото няма руски щикове ,с които да принудат хората да им слушат лъжите и глупостите.Няма смислен живот и справедливост, щото българите са интерисчии вглъбени единствено в себе, никой никому нищо не признава. Издигат се най- наглите , долни и безогледни и лъжат , че ше решават проблемите на хората справедливо , но дори не знаят какво е това.
26
БЪЛГАРИТЕ ИСКАМЕ ПРОМЯНА НА СИСТЕМАТА това което не е угодно на сегашните управляващи` Това се показа и на последните избори повече от 70 процента НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ СЪС СИСТЕМАТА И ТОВА Е НАШИЯТ ЗНАК СРЕЩУ МАФИОТСКИТЕ НИ УПРАВЛЯВАЩИ ` БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ И всички които я крадат ДА ТРЕПЕРЯТ `ЩЕ ИМА НАРОДЕН СЪД`6
27
Ха, ха, ха, браво,ето това е "честен"и откровен човек, каза си го директно"Мен само пари ми трябват и ме вълнуват, промяната да я правят наивните"!
28
От двете само революциите са в техни ръце.
29
ЧЕ БЕСНИТЕ СТАРИ ПАЧАВРИ ОТНОВО ГРИЗНАХА ДРЪВЦЕТО!!!
30
Промяната започва от самия себе си. Омръзнало ми е да слушам някой да настоява единствено другите да се променят.
31
отговор на коментар
ти случайно да не си от БОТЕВГРАД защото познавам един такъв постоянно изменящ си цвета индивид и дъщеря ти марианка е ```````
32
ТИ ИЗИГРА РОЛЯТА ПЕРФЕКТНО ! ТАКА , КАКТО ЦЕЦКА С ВЪНШНИЯ СИ ВИД УПЛАШИ НАРОДОНАСЕЛЕНИЕТО ! САКЪН , ДА НЕ ЗЕМЕ ДА СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТ ! ТАКА И ТИ , КАКО , СЕ СТАРА И ПРЕСТАРА ! ЗА - БОЙКО ! ТО НЕ НАЗЛОБЯ ; ТО НЕ ИЗПРОСТЯ ; ТО НЕ НАДЕБЕЛЯ ; ТО НЕ ПОГРОЗНЯ ; ТО НЕ СЕ ОПУШИ / с цигари имам предвид /; ТО НЕ СЕ ИЗЛАГА КАТО ЖЕНА ПО РАЗНИ ,, СПА" , ДРУСАЙКИ ХОРА / не с бабите с козичките всеки случай / ! И ОЩЕ ....! И ОЩЕ ....! ВСЕ - ЗА БОЙКО ! ТИ УСПЯ , КАКО ! ТИ ПОБЕДИ ! КАКВО Е ЗА ТЕБ НЯКАКВА СИ ОСТАВКА ! ВАЖНОТО Е , ЧЕ СИ ОСТАВАШ ПРИ ПАРА,ТА ! ДРЕМЕ ТИ ЗА ЕЛЕКТОРАТА !
33
В ГЕП-и ОПГ предстои имплозия покрай, Цецу Конецу. БСП също е на кантар - не изгони ли Нинова олигарсите и динозаврите,БСП може да се превърне в жив труп. Дано Кьовеши стане прокурор та да ускори процесите в тия пdртии,щото да се очистят от мутри и динозаври.Ние...популацията в България,явно жеглата на врата на тия папуняци ....не сме в състояние да сложим чрез избори.
34
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
35
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
36
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 15347
архив

Искате да бъдете полезен за обществото? Искате момичетата да тичат след вас? Искате винаги да ви чакат с нетърпение? Тогава елате при нас!... Фирма "Градски транспорт" търси шофьор на автобус.

няма нови новини
Днес: 189
hot
най-четени новини в момента
сега
3351
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Правителственият авиоотряд с разкрития за инцидента с "Фалкона" на Борисов - шефът Коджейков съветва да се купи нов самолет (ОБНОВЕНА)
x
5 признака, че духовният свят се опитва да ви помогне
x