Вход
София
Времето в София 17 o C

САМО В ПИК: Външният зам.-министър Георг Георгиев с експертен анализ на срещата Борисов-Тръмп: Между тях имаше химия! А някои политици у нас могат да видят американския президент само по телевизора, затова е тази жлъч...

САМО В ПИК: Външният зам.-министър Георг Георгиев с експертен анализ на срещата Борисов-Тръмп: Между тях имаше химия! А някои политици у нас могат да видят американския президент само по телевизора, затова е тази жлъч...

на 02.12.2019
37977
16
САМО В ПИК: Външният зам.-министър Георг Георгиев с експертен анализ на срещата Борисов-Тръмп: Между тях имаше химия! А някои политици у нас могат да видят американския президент само по телевизора, затова е тази жлъч...

Експертен коментар на резултатите и новините от визитата на премиера Бойко Борисов в САЩ и срещата му с президента Доналд Тръмп, продължила неочаквано дълго и в невероятен приятелски тон, направи пред ПИК зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Топ дипломатът от ГЕРБ разкрива значението на политическите знаци за България и ползите за страната ни от ключовото посещение. С него разговаря Гергана Ингилизова.

- Г-н Георгиев, каква е оценката ви за визитата на премиера Борисов и българската делегация в САЩ и какво очаквате да донесат на страната ни направените договорки?

- Изключителен успех и смятам, че това е поредният сигнал за високата разпознаваемост, която България има като регионален и европейски лидер. Видяхме, че делегацията и премиера бяха посрещнати изключително топло от президента Тръмп.

Срещите продължиха много повече от предвиденото, при това в отлична атмосфера и диалог. Така, че не може да се говори за каквато и да било куртоазия, а напротив - за една наистина добра комуникация и силна връзка, която се установи между двамата лидери. Това недвусмислено показва, че премиерът Борисов се ползва с огромна международна легитимност и се цени какви усилия полага България, включително и от най-големите държави в света.

- Ние имахме пратеник и от първо лице научихме, че безпрецедентно добре Тръмп е приел Борисов, атмосферата е била изключително топла и приятелска. Това само заради усилията ни в международен план ли е според вас или се дължи на персоналната харизма на премиера Борисов?

- Категорично можем да говорим за това, че премиерът Борисов е основно отговорен и със заслуги за издигането на България на международната политическа сцена. Както и в случая да бъде приета толкова добре делегацията ни от Тръмп. Едва ли някой се съмнява, че времето на американския президент е планирано до минута и е изключително ценно, и фактът, че толкова дълго продължи срещата с Борисов, а и повечето предварително планирани в програмата на делегацията ни срещи, показва, че разговорът е бил плодотворен. Темите, които са се дискутирали ,са били важни, както за нас, но така също и за американската страна. Затова можем да говорим, както казахте и вие, за наличието на химия между двамата лидери.

Това, което направи премиерът Борисов в международен и евроатлантически план в последните години, с интеграцията на Западните Балкани и че нашата държава толкова задълбочено се позиционира като стабилизиращ фактор, фактор на прогрес и сигурност за целия европейски регион, се оценява много високо.

САМО В ПИК TV: Тръмп прегърна Борисов (ВИДЕО/СНИМКИ)

САМО В ПИК TV: Тръмп прегърна Борисов (ВИДЕО/СНИМКИ)

Премиерът Бойко Борисов прекрачва за втори път прага на...

на 25.11.2019

- В срещата на Тръмп и Борисов в някои от разговорите са участвали и вицепрезидентът Майк Пенс и държавния секретар Майк Помпео - тоест тримата първи мъже в САЩ, а отсреща само премиерът на България. Как се справя един лидер в такава ситуация, какво значи този формат на дипломатически език?

- Нямам абсолютно никакви съмнения, че министър-председателят е достатъчно компетентен и подготвен политик с огромна практика, който може да се справи в каквато и да е ситуация. А самият факт, че форматът от американска страна е бил такъв, трябва да говори за сериозността, с която се приема България. На едно място президентът, вицепрезидентът и държавният секретар - това са тримата най-влиятелни политици и лидери в САЩ.

Това показва нивото на приема на българската делегация - то е феноменално високо!

- И сега след като уточнихме това и стана вече пределно ясно за каква политика на световно ниво е ставало дума, защо по същото това време у нас се разрази истерия с нелепи подигравки?

- Това се дължи освен на некомпетентност, и на злоба и вероятно завист. Ако някой си е задал въпроси и има информация затова как оперира американският протокол, щеше да разбере, че той е много прагматичен и няма изключения за правителствените ръководители, които посещават Вашингтон. Посрещането преминава еднакво за всички и премиерът Борисов бе посрещнат като всеки друг лидер от ЕС.

Много не само дребнаво, но и самоунизително подходихме. Вие проследихте вероятно как некомпетентността и некадърността на една частна тяхна медия стана повод за това ние отново да се самобичуваме и вместо да укорим чуждата грешка, тръгнахме да обвиняваме себе си. Това е едно подценяване, което правим спрямо себе си, което лично аз не мога да си обясня.

- Говорите за грешката на тв канала, който обърка България с Белгия, за да уточним за читатели. Но това е просто един местен канал, който явно е подходил непрофесионално. Но иначе имаше и родни политици, които също влязоха в този хор, това защо е?

- Тези политици могат да видят американския президент само, ако си пуснат телевизора. Така, че те категорично не са в позицията нито да дават оценка, нито да правят дори анализ. Те могат само да изразят мнение и ако го направят непублично, толкова по-добре за тях.

Лошото е, когато заложник на това стане държавата. Защото там като министър-председател Борисов представлява България. И ние трябва .да се гордеем с това как нашата държава се представя пред света и се приема от света. И особено уважението, с което е третирана от най-голямата икономическа и военна сила на планетата. Тази равнопоставеност, която имаше между лидерите на страните ни, трябва да е извор на вдъхновение затова да се развиваме и да бележим все по-голям прогрес, а не обратното.

Самозатворени в собствена жлъч правим държавата за смях и това е много жалко. Хора, които се занимават с политика и целта им е да бъдат държавници, трябва да разберат, че това е гротескно. Те се саморазобличиха с тези коментари като негодни да бъдат на държавни позиции. И стана ясно, че ако имат повече възможности за изява, те наистина ще унижат България.

- Споменахме и медиите и видяхме, че в някои от уж големите такива у нас, тази новина не се оказа централна, а на трето-четвърто място в емисиите, как си го обяснявате като дипломат?

- Не съм специалист и не бих могъл да го анализирам. Но това е ключово за всяка държава събитие. Беше водеща новина в американските медии, в световни и европейски, така че не е останал важен политически фактор, който да не е разбрал, че министър-председателят и водената от него делегация бяха във Вашингтон. Както се казва, важното е, че работата е свършена, приеха се и два важни стратегически документа.

- Именно за тяхното значение е въпросът ми, тъй като имаше опити у нас и това да се омаловажи?

- Съвместното изявление между Борисов и Тръмп, както и това между правителствата, са ключови документи. Заложиха се стратегически важните цели и сфери на сътрудничество - енергетика, отбрана и сигурност, икономика, търговия и работа по сваляне на визите за българите. Специално внимание бе обърнато и на перспективите на страната ни за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това са темите, които трябва да ни вълнуват. Те очертават редицата ключови приоритети, които правителството преследва във външната си политика.

Много работа имаме, която трябва да свършим и съм убеден, че България ще се представи достойно, както досега. В областите, в които имаме сътрудничество по линия на НАТО, ние ще продължим да бъдем все така доверен партньор. България се представи много солидно по отношение изпълнението на критериите от Уелс и сме една от страните, която съвсем скоро ще стигне 2-процентовата бариера на съотношението между разходите за отбрана към БВП. Това демонстрира солидарността към колективната сигурност на всяка една от страните членки на Алианса. И ако видим разчетите по сделката, която ние направихме за самолетите Ф-16 блок 70, вече сме и надхвърлили 2% и нашият ангажимент до 2024 г. ще бъде абсолютно спазен.

- Да очакваме ли визита на президента Тръмп в България?

- Мисля, че той беше много категоричен в заявката си и никак не би било неочаквано да се случи.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 8780
архив

Богаташ на операционната маса се моли на хирурга: - Моля те, докторе, само да ме спасиш, ще ти платя колкото кажеш пари, ще те позлатя! Докторът: - Ти сега ми дай парите, че колко съм ги чувал тези... Помогнеш му, спасиш го, а той после лежи в ковчега и се прави, че не те познава.

няма нови новини
Днес: 145
hot
най-четени новини в момента
сега
2766
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: МВР с горещи новини за протестите в София - Ивайло Иванов предупреди за нови провокации тази вечер (ОБНОВЕНА)
x
ВНИМАВАЙТЕ: Порното може да е опасно за здравето
x