Вход
София
Времето в София 1 o C

САМО В ПИК: Външният зам.-министър Георг Георгиев с експертен анализ на срещата Борисов-Тръмп: Между тях имаше химия! А някои политици у нас могат да видят американския президент само по телевизора, затова е тази жлъч...

САМО В ПИК: Външният зам.-министър Георг Георгиев с експертен анализ на срещата Борисов-Тръмп: Между тях имаше химия! А някои политици у нас могат да видят американския президент само по телевизора, затова е тази жлъч...

на 02.12.2019
36060
16
САМО В ПИК: Външният зам.-министър Георг Георгиев с експертен анализ на срещата Борисов-Тръмп: Между тях имаше химия! А някои политици у нас могат да видят американския президент само по телевизора, затова е тази жлъч...

Експертен коментар на резултатите и новините от визитата на премиера Бойко Борисов в САЩ и срещата му с президента Доналд Тръмп, продължила неочаквано дълго и в невероятен приятелски тон, направи пред ПИК зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Топ дипломатът от ГЕРБ разкрива значението на политическите знаци за България и ползите за страната ни от ключовото посещение. С него разговаря Гергана Ингилизова.

- Г-н Георгиев, каква е оценката ви за визитата на премиера Борисов и българската делегация в САЩ и какво очаквате да донесат на страната ни направените договорки?

- Изключителен успех и смятам, че това е поредният сигнал за високата разпознаваемост, която България има като регионален и европейски лидер. Видяхме, че делегацията и премиера бяха посрещнати изключително топло от президента Тръмп.

Срещите продължиха много повече от предвиденото, при това в отлична атмосфера и диалог. Така, че не може да се говори за каквато и да било куртоазия, а напротив - за една наистина добра комуникация и силна връзка, която се установи между двамата лидери. Това недвусмислено показва, че премиерът Борисов се ползва с огромна международна легитимност и се цени какви усилия полага България, включително и от най-големите държави в света.

- Ние имахме пратеник и от първо лице научихме, че безпрецедентно добре Тръмп е приел Борисов, атмосферата е била изключително топла и приятелска. Това само заради усилията ни в международен план ли е според вас или се дължи на персоналната харизма на премиера Борисов?

- Категорично можем да говорим за това, че премиерът Борисов е основно отговорен и със заслуги за издигането на България на международната политическа сцена. Както и в случая да бъде приета толкова добре делегацията ни от Тръмп. Едва ли някой се съмнява, че времето на американския президент е планирано до минута и е изключително ценно, и фактът, че толкова дълго продължи срещата с Борисов, а и повечето предварително планирани в програмата на делегацията ни срещи, показва, че разговорът е бил плодотворен. Темите, които са се дискутирали ,са били важни, както за нас, но така също и за американската страна. Затова можем да говорим, както казахте и вие, за наличието на химия между двамата лидери.

Това, което направи премиерът Борисов в международен и евроатлантически план в последните години, с интеграцията на Западните Балкани и че нашата държава толкова задълбочено се позиционира като стабилизиращ фактор, фактор на прогрес и сигурност за целия европейски регион, се оценява много високо.

САМО В ПИК TV: Тръмп прегърна Борисов (ВИДЕО/СНИМКИ)

САМО В ПИК TV: Тръмп прегърна Борисов (ВИДЕО/СНИМКИ)

Премиерът Бойко Борисов прекрачва за втори път прага на...

на 25.11.2019

- В срещата на Тръмп и Борисов в някои от разговорите са участвали и вицепрезидентът Майк Пенс и държавния секретар Майк Помпео - тоест тримата първи мъже в САЩ, а отсреща само премиерът на България. Как се справя един лидер в такава ситуация, какво значи този формат на дипломатически език?

- Нямам абсолютно никакви съмнения, че министър-председателят е достатъчно компетентен и подготвен политик с огромна практика, който може да се справи в каквато и да е ситуация. А самият факт, че форматът от американска страна е бил такъв, трябва да говори за сериозността, с която се приема България. На едно място президентът, вицепрезидентът и държавният секретар - това са тримата най-влиятелни политици и лидери в САЩ.

Това показва нивото на приема на българската делегация - то е феноменално високо!

- И сега след като уточнихме това и стана вече пределно ясно за каква политика на световно ниво е ставало дума, защо по същото това време у нас се разрази истерия с нелепи подигравки?

- Това се дължи освен на некомпетентност, и на злоба и вероятно завист. Ако някой си е задал въпроси и има информация затова как оперира американският протокол, щеше да разбере, че той е много прагматичен и няма изключения за правителствените ръководители, които посещават Вашингтон. Посрещането преминава еднакво за всички и премиерът Борисов бе посрещнат като всеки друг лидер от ЕС.

Много не само дребнаво, но и самоунизително подходихме. Вие проследихте вероятно как некомпетентността и некадърността на една частна тяхна медия стана повод за това ние отново да се самобичуваме и вместо да укорим чуждата грешка, тръгнахме да обвиняваме себе си. Това е едно подценяване, което правим спрямо себе си, което лично аз не мога да си обясня.

- Говорите за грешката на тв канала, който обърка България с Белгия, за да уточним за читатели. Но това е просто един местен канал, който явно е подходил непрофесионално. Но иначе имаше и родни политици, които също влязоха в този хор, това защо е?

- Тези политици могат да видят американския президент само, ако си пуснат телевизора. Така, че те категорично не са в позицията нито да дават оценка, нито да правят дори анализ. Те могат само да изразят мнение и ако го направят непублично, толкова по-добре за тях.

Лошото е, когато заложник на това стане държавата. Защото там като министър-председател Борисов представлява България. И ние трябва .да се гордеем с това как нашата държава се представя пред света и се приема от света. И особено уважението, с което е третирана от най-голямата икономическа и военна сила на планетата. Тази равнопоставеност, която имаше между лидерите на страните ни, трябва да е извор на вдъхновение затова да се развиваме и да бележим все по-голям прогрес, а не обратното.

Самозатворени в собствена жлъч правим държавата за смях и това е много жалко. Хора, които се занимават с политика и целта им е да бъдат държавници, трябва да разберат, че това е гротескно. Те се саморазобличиха с тези коментари като негодни да бъдат на държавни позиции. И стана ясно, че ако имат повече възможности за изява, те наистина ще унижат България.

- Споменахме и медиите и видяхме, че в някои от уж големите такива у нас, тази новина не се оказа централна, а на трето-четвърто място в емисиите, как си го обяснявате като дипломат?

- Не съм специалист и не бих могъл да го анализирам. Но това е ключово за всяка държава събитие. Беше водеща новина в американските медии, в световни и европейски, така че не е останал важен политически фактор, който да не е разбрал, че министър-председателят и водената от него делегация бяха във Вашингтон. Както се казва, важното е, че работата е свършена, приеха се и два важни стратегически документа.

- Именно за тяхното значение е въпросът ми, тъй като имаше опити у нас и това да се омаловажи?

- Съвместното изявление между Борисов и Тръмп, както и това между правителствата, са ключови документи. Заложиха се стратегически важните цели и сфери на сътрудничество - енергетика, отбрана и сигурност, икономика, търговия и работа по сваляне на визите за българите. Специално внимание бе обърнато и на перспективите на страната ни за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това са темите, които трябва да ни вълнуват. Те очертават редицата ключови приоритети, които правителството преследва във външната си политика.

Много работа имаме, която трябва да свършим и съм убеден, че България ще се представи достойно, както досега. В областите, в които имаме сътрудничество по линия на НАТО, ние ще продължим да бъдем все така доверен партньор. България се представи много солидно по отношение изпълнението на критериите от Уелс и сме една от страните, която съвсем скоро ще стигне 2-процентовата бариера на съотношението между разходите за отбрана към БВП. Това демонстрира солидарността към колективната сигурност на всяка една от страните членки на Алианса. И ако видим разчетите по сделката, която ние направихме за самолетите Ф-16 блок 70, вече сме и надхвърлили 2% и нашият ангажимент до 2024 г. ще бъде абсолютно спазен.

- Да очакваме ли визита на президента Тръмп в България?

- Мисля, че той беше много категоричен в заявката си и никак не би било неочаквано да се случи.

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(16)
1
Stiga s taia himia,che stanahte smeshni veche,ti si porednia glupak koito kazva tova, da ne sa pederasti tezi maje,ta povtariate himia,ta himia. To si beshe jiva fizika ot strana na BOKO TIKVONII,koito se pomachi da cune TRAMPATA I posle da go katurne,kato onaia kiurdkata MUSTAFA,no ne mu se otdade,nishto che prilicha na trikrilen garderob brata amerikanec ne mu se dade. Ta badete po tochni s naukite................
2
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
3
Тоз и той "видял" химия ?!
4
И веднага спират да четат продължението на едно никакво лекенце, което и 5 лева с честен труд не е изкарало в живота си! Да, има химия наистина и тя е между простия човешки елемент - Балъка Бойко и малко по-сложния Тарикат Дони! Няма такава малоумна сделка, в която плащаш всичко, за нещо, което ще сглобяват след 2-3- години???!!! Та затова и Тръмп говореше за F35, тъй като не можеше да повярва, че има олигофрени по света, които за такава скъпа цена са закупили ретросамолетите F16!!! Пълен срам и унижение! Но важното е местните медии да получават субсидии от комунистическата централа на ГЕРБ, вместо да повишат нивото си в класацията за обективност!
5
Жорката е от шампионите по системата Лизенмайер, т.е.човек заврял езика си в Шоколадовия цех на Нищожеството произвело се за Господар на България. Господарят му благодари и го направи зам.министър на 27 години като се това разнебити Министерстеото. И как разбра този Мунчо, този ас-дипломат, че имало химия? Все химици в това управление, мем си джейс, кой от кой по-голям.
6
Най-великите американци били заедно и говорили с Бойко. Дали им е разрешено да са заедно президент и вицепрезидент не е ясно. По-вероятно е Тръмп да е бил за снимките, после с Мелания да е украсявал елхата, а Бойко да е говорил със заместниците. Въобще толкова много хвалби не са нужни, ако има някакъв истински резултат друг освен, че САЩ ще правят още една база в България и ще ни продават двойно по-скъп газ за диверсификация, а май и министри сменяме по поръчка
7
Този барабар с дебила Барни Ръбъл са начело на класацията на Тиквените лизачи и целувачи!
8
ЗА 2 МИЛИАРДА ЩЕ ГО ПРИЕМЕ И ГОСПОД.ТОЛКОВА ПРОСТ НАРОД НЯМА НА СВЕТА.
9
тръмп и по тв не го гледам и не желая да го гледам американския бай ганьо
10
много мразя подмазвачи и ласкатели като наш бай ганя тиквунски
11
Georg , prochete li komentarite po-gore? Verni sa.
12
При тази Химия,кой е Булката
13
Съмнително е дори и дали този младежки активист и партиен клакьор се е сдобил с бакалавърската си диплома по легален начин. Сигурно е само, че е специалист по формата и дължината на "мъжките" вежди
14
ПОДИГРАВАШЕ НА НАШИЯ ПРЬОМИЕР ЯВНО А ТОЙ НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ УСЕТИ,СМЯХ И РЕЗИЛ ЗА БЪЛГАРИЯ
15
Този "експерт" е целувачите на ръка. Унижението си е струвало.
16
На кого е кръстено това момче ? На ГЕОРГ Ом , на ГЕОРГ Хендел ,на ГЕОРГ Вашингтон ? Така умно говори , че направо почваме да се гордеем с ГЕРБ ! Плачем от умиление , че и такъв момък е от МАГАРЕТАТА , за които една тиква каза , че и МАГАРЕ ДА ВЪРЖЕ и ще го ИЗБЕРАТ !
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 3973
архив

По какво си приличат соята и вибр*тора?
- И двете са заместител на месото.

няма нови новини
Днес: 105
hot
най-четени новини в момента
сега
3352
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК: Фенове на Ботев Пловдив на среща при премиера заради убийството на Тоско Бозаджийски - гледайте НА ЖИВО
x
ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ: Днес е време за спорт и нови знания - въздържайте се от секс
x