Вход
София
Времето в София 12 o C

САМО В ПИК! Ген. Кирчо Киров с горещи разкрития задава ли се нова световна война заради кризата във Венецуела, има ли опасност за Балканите след влизането на Македония в НАТО

САМО В ПИК! Ген. Кирчо Киров с горещи разкрития задава ли се нова световна война заради кризата във Венецуела, има ли опасност за Балканите след влизането на Македония в НАТО

на 09.02.2019
87614
33
САМО В ПИК! Ген. Кирчо Киров с горещи разкрития задава ли се нова световна война заради кризата във Венецуела, има ли опасност за Балканите след влизането на Македония в НАТО

Венецуела се превърна в поредната гореща точка в света за разчистване на интересите между великите сили. След опита за преврат, южноамериканската страна е на прага на гражданска война. Доналд Тръмп дори заплаши да използва военна намеса. ЕС също застана зад Хуан Гуайдо. Русия и Китай обаче продължават да подкрепят законния президент Николас Мадуро. 

България подкрепи Хаун Гуайдо след извънредно заседание на Съвета за сигурност при МС. 

Самият Мадуро търси начини за овладяване на кризата, въпреки че предупреди за опасността от гражданска война. 

Италия наложи вето на изявление на Европейския съюз, в което Хуан Гуайдо се признава за временен президент на Венецуела.

Потърсихме за коментар бившия шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров.

Интервю на Албена БОРИСОВА

- Г-н Киров, Близкият Изток май се видя тесен за интересите на великите сили. Венецуела има ли опасност да се превърне в плацдарм на сблъсъка между Русия и САЩ, ген. Киров?

- Венецуела отдавна е своеобразен плацдарм, предвид на определянето й като "заден двор" на Америка. Управляващият режим, по-рано на Уго Чавес, сега на Николас Мадуро, не кореспондира на интересите на САЩ и поддържа близки отношения с Русия. Венецуела преди време купи руски изтребители. А сега с Русия си взаимодействат за определяне на цените на петрола. САЩ са много ревниви и следят стакуквото да отговаря на техните интереси. Специалните служби и главно ЦРУ е подкопавало такива управления на континента. Да си спомним Салвадор Алиенде. Срещу него колко мощна сила хвърли САЩ и накрая той беше свален от власт. В тази връзка, в случващото се във Венецуела няма нищо учудващо и неочаквано. 

- Тръмп обяви, че САЩ може да използва и военна сила в страната? Смятате ли, че е възможно да се стигне до такъв сценарий?

- Не го изключвам като краен вариант.  Има и опасност от гражданска война. Народът е развдоен. Крайно бедните по време на режима на Мадуро получиха препитание. Разделението е факт. 

- САЩ май не си научиха урока, че "износът на демокрация и справедливост" не им носи нищо добро. Примери има и в Близкия и в Далечния Изток...

- Износът на демокрация е перфидна форма за уреждането на интереси. В случая с Венецуела става дума за регион, който САЩ считат за свой заден двор, както вече казах. Като се започне от Куба, мине се през Чили и Никарагуа, сега стигнахаме във Венецуела. Тя е страната с най-големи петролни запаси.

- Какво очаквате да се случи? Светът отново е разделен. ЕС в по-голямата си част подкрепя Хуан Гуайдо, САЩ и някои от южноамериканските страни - също. Русия и Китай обаче са на страната на Николас Мадуро...

- Трудно е да се каже. Ще бъде едно надхитряне, борба. Мадуро показа, че има намерение да помогне за овладяване на кризата. Трябва да почакаме. Мадуро обеща да направи парламентарни избори.

- Помним Панама. Как американците влязоха и арестуваха ген. Нориега. Това се случи в суверенна държава.

- Не бива да сравняваме двете страни. Панама е държава без военен ресурс. Американците така действаха и в Барбадос. Не бива да забравяме, че голяма част от военните във Венецуела са на страната на Мадуро. Свидетели сме на нов начин на извършване на преврат  - чрез налагане на президент отвън. 

- В същото време конфликтите в Близкия Изток продължават. На 14 февруари Владимир Путин свиква среща с Ердоган и Роухани в Сочи?!

- Русия, Турция и Иран са държави, които имат най-голямо влияние в Сирия след изтеглянето на САЩ. Остатъците от "Ислямска държава" са напът да бъдат ликвидирани. Вече ще се търси решение по политически път. Включват се всички начини в политическия процес за края на ислямисткия тероризъм. 

- Възможно ли е Венецуела да се превърне в новата Куба?

- Тя и в момента напомня Куба. Уго Чавес беше близък сподвижник на Фидел Кастро. Венецуела стоше като една почти Куба. Но действията на Мадуро подсказват, че властта мисли за начини за решаване на проблемите.

- Светът на прага на нова война ли е? Ще успеят ли лидерите на големите сили да проявят благоразумие?

- Има един анекдот: "Световна война няма да има, но от битката за мир няма да остане камък върху камък". Така може да се характеризира и сегашната сложна ситуация. От една страна има напрежение между Русия и САЩ. От друга страна Китай е голям противник на САЩ като световна икономическа сила. Щатите се намират в сложна ситуация срещу тези две велики сили. Русия и Китай са почти готови да преминат в стратегически съюз.

Светът е в опасно напрежение. Има огнени точки. Не бива да забравяме и ЕС, който няма възможности, а понякога и желание, да вземе отношение в решаването на такива горещи конфликти. Усилията на великите сили за влияние са навсякъде, те включват и Балканите. България трябва много да внимава.

- Какво имате предвид? За какво трябва да внимаваме?

- Да се анализира обстановката в региона. Особено след приемането на Северна Македония в НАТО и ЕС. Ние допуснахме слабост при договора с нашата съседка. Той не е задълбочен и конкретен като Преспанския договор с Гърция. Трябва да предприемем максимални стъпки към спирането на езика на омразата и ликвидирането на антибългаризма. И това е необходимо да стане сега. Защото, когато Северна Македония влезе в НАТО и ЕС, ще бъде много по-трудно. Нашият договор е декларация, повтаряща декларацията от времето на Иван Костов и Любчо Георгиевски. 

България трябва да внимава много и със ситуацията между Косово, Албания и Сърбия. Визирам албанската етническа общност. Свалянето на границата между Косово и Албания е показателен. Темата за размяна на територии трябва да се следи, защото е свързана с евентуална промяна на границите. Да наблюдаваме и ролята на Република Сръбска. Защото тя и Сърбия са главните опорни точки на Русия, върху които тя стъпва за влиянието си в региона. 

Сподели:
Напиши коментар »
(33)
1
Този коментар е обозначен като спам.
2
Този коментар е обозначен като спам.
3
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
4
Този коментар е обозначен като спам.
5
Този коментар е обозначен като спам.
6
.............КИР И ВЕНЕСУЕЛ ?.....МА БЕГИ БЕ !.......КИРЧО ......ПИКЕЗ......ЗВЕЗДОЧКА......И......ВЕНЕСУЕЛА !.......ГЛЕ МА.....МАНИ МАДУРО.....ВЕНЕСУЕЛА Е НА ПУТИН.......ТВА Е СИРИЯ ЛАТИНА......МО ШО СТЕ ПРОССТИ НЕ ГУ РААЗБИРАТЕ !......
7
След намесата на Булгаристан, Мадуро се отказа доброволно от всички постове !!! Довечера Мадуро ще се моли на Бахуро да го пощади !!! А ние без забавяне обявяваме Цевта Географията за Мария-Магдалена и готовос, Вива ла американос мучачос !!!!
8
Десетдневката на външнополитическия кючек явно е погълнала изцяло кабинета и солистката Му Фльор Шербетова !!! То не бе вънкашното, не бе Съвета по сигурността Му, не бе кабинета Му !!! На ред са областните Управители, кметовете и производителите на суджук с декларация-апел “Долу мадуризма!“!!! Да не стане както винаги до сега: сите в огъня и ние там, сите във водата и ние там, а накрая сите на софрата, А НИЕ ОТВЪН !!!!
9
...............БОРИСОФ ОПРАВЛЯА ЦАЧКА ПЕЕ !............ЦЕЦКО СФИРИ !......ВИЕ ДАНЦИТЕ !.......
10
Генерала ви Кирчо много ги разбира тези работи !
11
Па Цвъки нали затова оди да купува ФЪ-16 таиБи после при американския началник ии на крак,за 2-3 минути да моли я за тръбица,я за хъбче,квото дадът,па ако не дадът,,тръба може и от Харизанов,газ-от дърт фасул.....а
12
КОГА КАКА КУРИ РАЗБРА , ЧЕ ,,БЪДИ ПРЕМИЕР " ОСТАНА - ,,БЛА БЛА " ? КОГАТО РАЗБРА ЗА ДРУГА ,,ЕЗДАЧКА " ! ПРИПАДНА , ЧЕ ИЗПУСКА ,,ГОЛЯМАТА ЛАПАЧКА " ! РАЗБРА , ЧЕ ХИЧ НЕ СА ,,ДВАМИНКА " ! ЗА САМОЛЕТА ЗАКЪСНЯ ! И ЛИСАБОН ТЯ НЕ ВИДЯ ! А ПОСЛЕ КРИ СЕ КАТО МИШКА ! НООО - ,,ГОРДО" ОБВИНИ СТАНИШКА ! ПО ПЪТ И ПАЛАНКИ ПОДСКАЧАШЕ ЛЕКО ! ОТ ПОГЛЕДИ ХОРСКИ ДА БЪДЕ ДАЛЕКО ! УЖ ,,ВИЗИЯ НОВА " ЗА ТЯХ ТЯ РЕДЕШЕ ! А ХИТРО И ТАЙНО - ТЯ КОНЯ ,,ЕЗДЕШЕ " ! НА ,,СПАТО" ЗАВЕДЕ ОГРОМНА ДРУЖИНКА ! УМЕЛО ДА СКРИЕ , ,,ЧЕ ТАМ СА ДВАМИНКА" ! НО НЕ С МЪЖА , УЖ КОЙТО ХАЛКА Й ПОДНЕСЕ ! А С ДРУГ - НА КОГОТО ТЯ Е М_ _ _ _ _ А ! СОРИ,КУРИ! СОРИ,КУРИ! БЕЗ ДА ИСКАМ - ТИ ГО _ _ _ _ Х !
13
ЩЕ ВЛИЗА В ПАНДИЗА.ПРИ ЦИГАНИТЕ . ИЛИ ГО ОПРАВДА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ СЪД?
14
корчо, не е ли вече в пандиза ?? Колко съдебни инстанции минаха ??? ...Кирчо, КЪДЕ са 5-те милиона лева - държавни пари ???
15
НАШИЯТ ПРЕЗИДЕНТ И НИНОВА ИСКАТ БЪЛГАРИЯ ДА СТАНЕ КАТО ВЕНЕЦУЕЛА И ХЛЯБ ДА СЕ ПОЛУЧАВА ОТНОВО С КУПОНИ ЗА ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ МЕЧТАТА НА КОМУНИСТИТЕ. ТЕ НЕ ВИЖДАТ ОБАЧЕ ??? ЧЕ АКО ТЕ ДОЙДАТ НА ВЛАСТ НЯМА ДА ИМА И ХЛЯБ , !!! МАКАР КУПОНИ ДА ИМА--------ОТНОВО ВИДЕНОВОТО ВРЕМЕ.
16
Този е осъден за кражби! Докога ще го показвате? Комунистическите му "горещи разкрития" са без стойност!
17
Кирчо Киров Гоцев защо не е в пандиза?
18
Алууууууууууууу Кирееее върни 6 -те милиона долара откраднати от тебе......мястото ти е в кауша
19
МНОГО СА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И КРАДЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ И НАШАТА ПРОКУРАТУРА НЯМА ДА МОЖЕ ДА ГИ ПОСТАВИ НА МЕСТОТО ИМ. ЗАПОЧНАТАТА РАБОТА ОТ ТЯХ Е ПОХВАЛНА.
20
Този не трябваше ли да е вече за 15 години в пандиза за злоупотреби и присвояване?
21
С тия изкуфели дъртаци... На тях проблема им е в гащите, а търсят решение в края на света...
22
Google цяпер плаціць 23859-32746 даляраў у месяц для працы ў сеткі з хаты. Я вельмі шчаслівы, таму што я павінен зарабіць шмат грошай на доме і атрымаў $ 7642 за week.I не магу паверыць, наколькі лёгка гэта было, калі я паспрабаваў яго. кожны можа зрабіць гэтую працу і робіць больш даходу онлайн няпоўны працоўны дзень. , Проста ісці за сайт.....>>> w­w­w­.­W­e­b­j­o­b­3­3­.­c­o­m
23
Защо Кирчо Киров все още не е в затвора за криминални злоупотреби с пари?! Той вече има присъди, а ПИК го канят за коментари! Не ги разбирам хемелеоните!
24
"Срещу него /Алиенде/ колко мощна сила хвърли САЩ и накрая той беше свален от власт."Кирчо, това е абсолютна лъжа.Не САЩ, d собственияj военен министър на Алиенде го свали от власт с военен преврат и той се казва славният Аугусто Пиночет. Точно Пиночет спаси народа си от глада, мизерията и разрухата, която кремълските диктатори нанесоха на Куба и Венецуела. Кирчо засрами се!
25
Интервюто от затвора ли е или от офиса на Първанов?
26
Е.БАН РОШКО- Е.БАНИЯ LZ1RGD--- Росен Георгиев Димитров ЕГН 7309296664...Напиван и Е.бан от руски тираджии преди 8 години в Холандия(екип двама) ... София квЛозенец улКричим№3 вхВ ет4 ап32 .. тел...0877 58 38 45....0889 67 66 78 ..http://roshkovip.snimka.bg/
27
ако ти е омръзнало да ти викат шамандура,буца,тлъстата,цоцолана,дебелата,пълничката ,вземи си това гарантирам ще спреш да плюскаш като луда ще отслабнеш без диети и упражнения http://bit.ly/2kqNpXz
28
Този крадлив руски шпионин да каже, кога Русия е била велика сила?! Няма някой да не знае, че тази държава е прогнила, пропаднала от мизерия и престъпност и хвърля всичките си мизерни пари изкарани от нефта и газа, за да се въоръжава със собственото си последна грижа въоръжение, което превъзнасят по медиите. Достатъчно им е да хвърлят ядреното си оръжие по света, за да избият човечеството като че ли другите нямат тази възможност, но никой от тях не заплашва света с него.
29
Кирчо, защо не кажеш, че на страната на Мадуро са само босовете на наркокартелите и че изборите за президент бяха тотално фалшифицирани, а Парламента разгонен от бандата с фурашки. В главата ти дрънчат сърпове и чукове, драги крадецо.
30
В Мадурания е като Тиквария.Бачкаш много, а пари нема.
31
Искаш ли да се намери жена за една нощ? Добре дошли на ==>> www.Sexydrom.Com
32
Abby Martin: Hands Off Venezuela
33
САЩ ЩЕ СМЕНЯТ МЪДУРКО СЪС СИГУРНОСТ!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за кмет на София?
Общо гласували: 10899
архив

Надпис в болница: “Ако сте без платени здравни осигуровки – господ здраве да ви дава!”.

няма нови новини
Днес: 8
hot
най-четени новини в момента
сега
1638
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Висшите магистрати откриха процедурата за избор на нов главен прокурор (ОБНОВЕНА/НА ЖИВО)
x
Как да се отървем от подутия корем
x