САМО В ПИК! Георги Марков в емоционална изповед: Васил Божков ми звънна и ми каза: "Жоро, надеждата умря! Съсипват ми бизнеса"

Футбол

САМО В ПИК! Георги Марков в емоционална изповед: Васил Божков ми звънна и ми каза: "Жоро, надеждата умря! Съсипват ми бизнеса"

641791
на 20.01.2020
САМО В ПИК! Георги Марков в емоционална изповед: Васил Божков ми звънна и ми каза: Жоро, надеждата умря! Съсипват ми бизнеса

Последвайте ни в Google News Showcase

Идеята за нацоинализиране на лотарията разпали духовете през изминалата седмица. Вносителят на законопроекта Валери Симеонов съобщи в кулоарите на парламента, че искането му е получило подкрепата на премиера Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и спортния Красен Кралев. 

WINBET – забавление онлайн с над 2000 слот игри! (18+)

препоръчано

Ако законопроектът бъде приет, то най-обичаният футболен клуб на България - "Левски София", ще загуби своя финансов благодетел, смятат експерти. Агенция ПИК потърси за коментар бившия конституционен съдия и настоящ депутат Георги Марков, който беше дълги години в управата на "Левски". С него разговаря Ивайло Атанасов:

- Г-н Марков, тази година се навършват 30 г. от първите сводобни демократични избори и тези за Велико Народно събрание. Левскари са ми разказвали, че сте организирал подписка от велики депутати за девоенизиране на "Левски" и връщане на гражданския му статут така, както е създаден от група столични ученици на 24 май 1914 г. Спомняте ли, след 30 години, всичко това?

- Бяха славни времена! Тъкмо станах мажоритарно избран депутат във ВНС от първи тур от квотата на СДС и в дома ми дойде Митко Коруджиев - писател, с когото бяхме много близки. Доведе ми легендарния футболист, треньор и деятел Васил Спасов-Валяка, както и легендарния треньор Васко Методиев-Шпайдела, както и един господин - Петър Петров, който не познавах. Помолиха ме за политическа подкрепа. Знаеха, че съм близък до семейството на Гунди, а и съм бил деятел на "Левски" преди 1989 г.

Ставаше дума за събирането на депутатска подписка за връщането на гражданския статут на "Левски", който бе три пъти преименуван по времето на комунизма - първо на Динамо, по съветски образец, после на "Левски-Спартак", а накрая на Витоша. Играчите ни бяха военизирани. Хората така и си викаха докрай "Само Левски!". 

Направих подписката. Спомням си, че в нея се подписаха дори и слависти, като покойните Петър Дертлиев и Стоян Ганев. След време ме потърси един легендарен левскар и режисьор Рихард Езра - близък до семейството на Гунди. Беше взел телефонът ми от съпругата му Лита. Той ме заведе на обяд с Томас Лафчис и така влязох в ръководството на "Левски" в периода 1992-1995 г., когато отстранихме Глазгоу Рейнджърс пред очите на Шон Конъри и дадохме маса герои от САЩ`94. Благодаря на Томас Лафчис за доверието!

- След това станахте и председател на УС на "Левски" при г-н Тодор Батков, по времето на Станимир Стоилов и Наско Сираков и първото влизане на български отбор в Шампионската лига. кой ви покани?

- Покани ме Майкъл Чорни почти без да ме познава, с мотив, че съм един от малкото в държавата (бях конституционен съдия), които не са му искали пари. Казал на моя приятел Спас Русев, че съм "честный человек". Бяха му казали, че от дълги години съм деятел и то беше така. Бях в ръководството на "Левски" по хокей, по покана на легендата бате Гошо Страшимиров, когато на хокей ходеха по 10 000 души на мач.

Благодаря и на г-н Тодор Батков за успешната ни работа заедно в продължение на 14 г., през които постигнахме значителни успехи не само в България, а и на европейската футболна сцена!

- Спортната преса вчера и днес тръби, че има тъмни облаци над "Левски", по повод на законопроекта на депутата Валери Симеонов за т.нар. национализиране на спортните лотарии, в който решаващ дял има Васил Божков. Познавате ли се с г-н Божков, той вече проведе среща с феновете?

- Мен г-н Божков не ме е хрантутил и спонсорирал. Имам си жилища в София от Царска България, не съм имал и нямам кола. Познаваме се с него заедно от ръководството на "Левски" по времето на Томас Лафчис. Когато моят приятел Спас Русев напусна "Левски" и Васил го пое, му писах СМС: "Желая ти успех! Ти си последната надежда!"

Той ми звънна този петък и изненадващо - не съм го чувал от години, ми каза: "Жоро, надеждата умря!". Аз пътувах за провинцията и незнаех какво се случва. Той е пестелив на думи. Само ми каза: "Съсипват ми бизнеса. Маса пари дадох за селекция, но толкова беше, свърши се! Ще се оттегля!".

После разбрах за закона на г-н Симеонов, който е бил подкрепен и от правителството.

- Може би е искал подкрепа от вас пред г-н Борисов?

- На г-н министър председателят му се е запалила главата с Перник. Не желая да го безпокоя, а и той е достатъчно наясно с проблемите в българския футбол, за да ги обяснявам аз. Моя милост обаче няма да гласува затова "Левски" да умре! Загубих съпругата си и майка ми преди две години, нямам братя и сестри. Дъщеря ми, която обичам, е в Будапеща. В България ми остана да обичам един-единствен "Левски"! 

Загубил е тотална идентичност, защото моят приятел Спас Русев не ме послуша да върне Наско и Мъри. Но все пак, "Левски" го има! Е, няма аз да гласувам като депутат и да го доубивам! Няма да подкрепя законопроекта на г-н Симеонов, когото уважавам, а ще гласувам според Конституцията - по съвест. Освен това законът ще е противоконституционен.

- Чуха се обаче мотиви, че като се национализира лотарията и спортът повече ще се развие...

- Иво, моля ти се - не ме разсмивай! (смее се). Аз съм член на Бюрото на БОК и съм напълно наясно със състоянието на български спорт, а то е плачевно. Да не би да възкръсне чрез "Държавната лотария" починалият български женски баскетбол на легендарната Ваня Войнова, с която имах честта да съм приятел? Аз съм посрещал баскетболистките на "Левски" на летището през 1984 г. като европейски шампионки с плакат "Момичета от 24-карата". Скоро обядвах с легендарния треньор Славчо Бояджиев, видях се на вечеря със Силвия Германова, която си беше дошла от Марсилия. Написах книжки за спомен на Петкана Макавеева, Мадлен Станева, Ваня Дерменджиева... само спомени, спомени и скандирането "И сте най-красиви, и сте най-добри!". Това беше национална гордост. Най-високата ни състезателка Динка Радкова бе 187 см..

Днес нищо остана. Дълги години ще караме само на спомени и това ще се види на Олимпиадата в Токио.

"Левски" влезе в Европа преди страната ни да стане членка на ЕС. Той е създаден в Царска България и въпреки репресиите, преживя комунизма. Не искам да го затриваме при демокрацията!

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
Васил Тончев с ТОП прогноза пред ПИК TV: Борисов бие на вота - вариантите за мнозинство са два и той вече ги е набелязал. Но вървим към нова спирала от избори (ВИДЕО) Васил Тончев с ТОП прогноза пред ПИК TV: Борисов бие на вота - вариантите за мнозинство са два и той вече ги е набелязал. Но вървим към нова спирала от избори (ВИДЕО)
ново
Днес: 106
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК