САМО В ПИК: Георги Марков каза синята истина за дома на гранда Левски

Час Пик ГЛАВНА

САМО В ПИК: Георги Марков каза синята истина за дома на гранда Левски

73894
на 20.02.2021
САМО В ПИК: Георги Марков каза синята истина за дома на гранда Левски
Автор:   ПИК

Дългогодишният ръководител и председател на Управителния съвет на гранда Левски, бивш вицепрезидент на Българския футболен съюз, настоящ член на Бюрото на Българския олимпийски комитет и конституционен съдия в периода 1994-2003 г. Георги Марков говори пред ПИК относно правната ситуация със "синия" футболен дом - носещ името на емблемата Георги Аспарухов. Както е известно, в момента на дневен ред е тема за концесии от държавата и т.н. С него разговаря Тервел Илиев.

препоръчано

Ето какво мисли Георги Марков по въпроса:

Добре известно е, че футболен клуб Левски е учреден на 24 май 1914 г. от група ентусиазирани, софийски ученици. Той не е създаван по съветски образец с решение на Политбюро. 10-ина години по-късно, след 1924-а именно с любовта на своите привърженици Левски започва да изгражда собствен футболен стадион. Първият международен мач е 1926 г. с египетския тим Сфинкс. Прави се специален фонд "тухлички", където запалянковците отделят от залъка си, за да дадат за любимия отбор. Намират се и заможни левскари като бащата на Богдана Карадочева, които правят крупни дарения. Дарение прави и Българския олимпийски комитет. Архитект на нашия стадион е г-н Зафир Абрашев, който е един от основателите на клуба на това велико събрание на 24 май 1914-а на местността "Могилката".

Така наречената "социалистическа революция" на 9 септември 1944-а заварва футболен клуб Левски с един чудесен за времето си стадион. Изграден изключително и само с парите и средствата на левскарите. Съоръжението е с капацитет 10 000 души и невероятните за времето си баня и ресторант. На него се провеждат държавни първенства в Царска България по лека атлетика и по волейбол.

След 9-и септември комунистическата държава започва масова национализация и конфискация на имоти. Няма как обаче да бъде национализиран стадионът на Левски, който се намира на мястото на сегашния Национален стадион "Васил Левски". Това би значело да изпреварим унгарците с всенародно въстание срещу комунизма (унгарската революция от 1956-а). Затова йезуитски комунистическата власт една злощастна нощ събори из основи стадиона на футболен клуб Левски, без да го естествено обезщети. Няма кой да вдигне глас, репресиите ще бъдат нечувани. Отборът е преименуван, с решение на Секретариата на ЦК на БКП от 1949 г. по съветски образец в Динамо. След априлския пленум 56-а година тимът  преминава от пощите към V-и районен наронен съвет. Тогава властите дават на Левски едно мочурище в местността "Герена". И левскарите отново със свои средства и пак със свой труд и всенародни бригади в събота и в неделя започват да изграждат "синия" стадион. Естествено парите не стигат. Тогава на помощ идват адвокатите левскари. Историята е разказана многократно от Асен Младенов (виден деятел на ФК Левски). Адвокатът Пиолата, мой добър приятел, заедно с група други видни столични адвокати левскари, дават идея на ръководството, защото няма как, макар че има министри левскари да дават държавни пари за клуба, който е дружество с идеална цел, да започнат срещи с трудовите колективи от район "Васил Левски".

На тези събрания отива покойната легенда, великият Георги Аспарухов-Гунди. Хората започват да дават пари от фонд: СБКМ - социално битови и културни мероприятия. Това е фонд, който се събира единствено и само от заплатите на трудещите се. С тези пари и пари от тотото, които левскарите специално ходят да пускат фишовете си в район "Васил Левски", реално е изграден стадион "Георги Аспарухов". Държавата НЕ Е ДАЛА НИТО ЕДНА СТОТИНКА И НЕ Е СЛОЖИЛА НИТО ЕДНА ТУХЛА.

Тогава клубът издава брошурка, с която благодари на всички трудещи се от района за направените дарения (книжката, г-н Баждеков я прибра в касата на Левски).

Паметен е мачът Левски - Бенфика, на който като 15-годишно дете бях. 70 000 продадени билета. Два пъти повече навънка хора, с транзистори, нямаше видео-стени, нямаше интернет, нямаше плазми. Слушаха мача по радиото да чуят великия гол на Гунди, да чуят за Еузебио, но знаеха, че парите от билетите отиват за козирката. С парите от двубоя Левски - Бенфика беше построена козирката. През 70-е години комунистическата държава актува имота за държавен. Защото тогава имотите в страната било то на обществени организации, на дружества с идеална цел и т.н се актуваха за държавни. Но е много важно да се знае, че в графата ОПЕРАТИВНО УПРАВЛЕНИЕ е записано, че имотът е даден в оперативно управление на Футболен клуб Левски.

Да поясня, правото на оперативно управление, за което покойният ми приятел професор Витали Таджер беше дори написал книга, преведено от комунистически правен език на днешен демократичен значи - БЕЗВЪЗМЕЗДНО И БЕЗСРОЧНО право на ползване. Никога не е имало съмнение, че Левски ползва безсрочно и безвъзмездно имота. По простата причина, че си го е изградил. Единственото, което не може да прави е да се разпорежда с него. След разделянето по новата конституция на държавната собственост - на държавна и общинска, имотът е преактуван след 1996-а и отново е записано, че правото на оперативно управление безвъзмездно и безсрочно е било дадено на Левски. Затова ФК Левски не е бил, не е и никога няма да бъде наемател на държавата за собствения си футболен дом, който е построил.

През всичките години Футболен клуб Левски, особено при г-н Батков, направи уникални подобрения върху държавната земя и никога не си е искал за това парите (1999-2009 г. 14 милиона лева).

Като бивш конституционен съдия, искам ясно да кажа, че съм участвал в решение на конституционния съд - Номер 7 от 2001 година, според което правен субект, който е получил БЕЗВЪЗМЕЗДНО И БЕЗСРОЧНО право на ползване е недосегаем. Всяко редуциране на правото на ползване на 50, 40, 35 години и т.н би било отчуждаване на вещно право, което по българската конституция член 17 е недопустимо. Няма никакъв смисъл Левски да получава концесии за определен срок, защото има много по-силно право от това на концесия, а именно БЕЗВЪЗМЕЗДНО И БЕЗСРОЧНО право на ползване. Всички, които биха искали да правят инвестиции на стадиона трябва да са спокойни - Левски ще е вечен и има вечно безвъзмездно право на ползване върху стадиона си.

Сподели:
Бомба x
6-те любими секс пози на мъжете 6-те любими секс пози на мъжете
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това