Вход
София
Времето в София 10 o C

САМО В ПИК! Георги Марков посече мераците на Манолова за кмет на София: Тя е най-голямата грешка на Борисов - викат й Мая Костинбродска! Фандъкова е единственият политик, който не говори глупости

САМО В ПИК! Георги Марков посече мераците на Манолова за кмет на София: Тя е най-голямата грешка на Борисов - викат й Мая Костинбродска! Фандъкова е единственият политик, който не говори глупости

на 23.08.2019
177590
53
САМО В ПИК! Георги Марков посече мераците на Манолова за кмет на София: Тя е най-голямата грешка на Борисов - викат й Мая Костинбродска! Фандъкова е единственият политик, който не говори глупости

Ще се кандидатира ли Мая Манолова за кмет на София или няма да се кандидатира. Тази политическа игра от уж надпартийната и безпартийна Манолова, занимава обществото цяло лято. Няколко социологически агенции пък дори излязоха и с резултати, че именно тя ще е новият градоначалник на столицата.

Доколко Мая Манолова има някакви шансове за какъвто и да било успех, ако реши да приеме предизвикателството и да се впусне в надпреварата, какво оставиха от БСП в наследство на София и софиянци, агенция ПИК потърси за коментар депутата и бивш конституционен съдия Георги Марков. С него от Унгария разговаря Ивайло Атанасов.

-  Г-н Марков, вие сте стар софиянец и сте в основата на победата на СДС на първите избори на 13 октомври 1991 г., които бяха не само парламентарни, но и местни. Съгласен ли сте с левите политолози и журналисти, че предстоящите избори за кмет на София са знакови?

- Те са не просто знакови, а супер знакови. ЕМБЛЕМАТИЧНИ, защото са в юбилейната 30-а година от демократичните промени. Софиянци изиграха историческа роля за победата на демокрацията над комунизма, защото в страха, сковал страната, именно софиянци излязоха на 14 декември 1989 г., обградиха парламента и свалиха член 1 от Живковата конституция. За малко танковете не дойдоха. На другата вечер, отново хиляди софиянци обградихме БНТ и ги заставихме да дадат кадри от предходната вечер, чрез които цяла България разбра, че комунизмът в България, макар и бавно, си отива. Да не говорим за първото великденско бдение пролетта на 1990 г., когато към полунощ 500 000 софиянци със свещи бяха застанали на площад „Демокрация“. Че е въпрос на чест за всички, които цяла година ходихме по митинги, бдения и шествия да не допуснем червен кмет на София.

- Ама все пак сме в демократична държава. Може и червен да победи.

- Разбира се, че може, но само теоретично. Не трябва да допуснем поне още 15 г. след тези 30, в които не допуснахме, София да има червен кмет. Така ще станат 45 г. и ще има равен старт. БКП/БСП 45 години съсипваше София.

Какво имате предвид?

- Аз съм момче от София-център по времето, когато София беше само център. Другарите я оградиха с няколко панелни окръжни градове. Хем направиха наредба и забраниха софийското жителство, хем си докараха селските и градските извън София в столицата. Отчуждаваха къщите на софиянците и ги пращаха в панели от центъра в покрайнините. Най-голямото им достижение беше, че трапосаха мавзолея на Георги Димитров в центъра на София.

Взимаха им земята, а им даваха т.нар. право на строеж. Един кв. м. жилищно-строителен парцел другарите оценяваха на 10 ст. Затова през 1989 г. с патриарха на българското право проф. Живко Сталев, написахме във в. „Антени“ една статия, че не е нормално жилищно-строителният парцел в София по-евтино от един квадрат балатум.

През 1975 г. отнеха принудително на софиянци магазините, взимайки им собствеността по безпардонен начин срещу символично заплащане. Това беше с постановление на министерския съвет №60/75. След  първата победа на СДС на 13 октомври 1991 г. и победата ни на парламентарните и местните избори в София, написах закон от четири члена и два параграфа, с който да се върнат 25 000 магазини на гражданите и който беше обнародван в „Държавен вестник“ декември 1991 г.. Само след няколко месеца София и големите градове на страната бяха обновени, тъй като магазините минаха в частни ръце.

Спомням си как като дойдеше конгрес на партията боядисваха само фасадите по бул. „Руски“ и останалия маршрут до НДК. Не ни пускаха на църква за Великден. Висяхме на опашки за банани, като че ли сме на остров Тамбукту. По времето на Луканов 1990 г. и зимата на БСП, бяхме най-потърпевши именно софиянци, защото хората в провинцията имаха някоя и друга кокошчица да снесе яйце, а нашите баби умираха по опашките.

Понеже много говорят за начина на управление на София, да ти кажа, приятелю, защото си млад и не знаеш, как завърши техният начин на управление: направиха от София град-светулка. Ту светнем, ту изгаснем. Вкараха ни в режим на тока и минахме на газени лампи като в средновековието.

В София, в годините на демокрацията, голямата промяна дойде от Бойко, ГЕРБ и Фандъкова.

Но червените казват, че трябва да се смени моделът на управление в София?

- Моделът  на управление е определен от Конституцията и закона – пряко избран кмет и избран по партийни листи местен парламент – Общинският съвет. Доколкото знам понастоящем в него са се гушнали представители на цели 16 партии. Резултатите обаче от модела са видими.

Редовните социалисти доживяха не тяхната партия, а ГЕРБ да им направи метро, с което да ходят от „Люлин“ до „Младост“, от центъра на София до аерогарата, до гарата и Централната автогара; да им направят зала „Арена Армеец“, че да гледат наш Гришо и най-красивите тенисистки в света, начело с Анна Иванович; да се радват и купонясват до зори на бул. „Витоша“ без да ги блъсне трамваят.

Според вас нормално ли е избраната от Борисов за омбудсман Мая Манолова да не изчака края на мандата, а да хукне, прекратявайки го предсрочно, на избори?

- Обмудсманът не е крепостен селянин и може да хуква на всякакви избори. Доколкото разбрах, госпожата Манолова е недоволна от институциите, с които работи като омбудсман. Те ще са същите – мнозинство на ГЕРБ в столичната община, мнозинство на ГЕРБ в министерския съвет, мнозинство на ГЕРБ в Народното събрание. Само дето няма да може да сезира Конституционния съд, както го прави като обмудсман.

Ще повярва ли някой, че Мая Манолова е наистина независим кандидат?

- БСП страда от тежко политическо заболяване – да приема желаното за реално и после да се опитва да го внуши на обществото. Спомни си като скочиха цените на горивата и тук-таме някакви момчетии с БМВ-та преградиха пътища, на тях им се привидя революционна ситуация. Започнаха да говорят, че хората са на улицата. А на улицата бяха само някои хора. Хората бяха на улицата на 7 юни 1990 г. И когато Бойко свали цените на бензина, защото няма как Бойко да ги вдига, пък, пазарът да ги сваля, т.нар. протести приключиха, а финалът в София бе комичен.

След това решиха да намерят национална кауза за напускане на парламента и измислиха машинното гласуване. Тук дори и Йоло Денев не дойде да ги подкрепи. А телевизията показа как гласуваха всички европейски лидери и не видяхме нито един от тях да се завира в машина. След това решиха, че Елена Йончева е лице, което може да им донесе широка обществена подкрепа извън БСП, но тя беше тотално надиграна от момичетата на ГЕРБ Мария и Ева, които в пъти бяха по-симпатични, изучени и обучени и в много пъти повече възпитани.

В резултат на тези комедии от грешки, БСП загуби вота. Сега пък искат да ни внушат, че Манолова може да е независим кандидат и, че не е бесеперка. Ама я попитай Иванчо от улицата: „Абе Иванчо, я кажи името на една бесепарка?“, и той ще ти каже: „Мая“. Г-жа Манолова е ярка бесепарка. Тя е класика в жанра, което разбира се не ми е пречило да я поздравя за добри омбудсмански решения. Защо БСП не издигне за кандидат-кмет шефа на градската си организация? Той често говори за грешките на управлението в София. Очевидно е най-подготвен по темата. Нека го изберат да ги оправи тия работи.

Вярвате ли, че издигната от инициативен комитет, тя ще се възприеме като независим кандидат и ще развее, както пишат някои сайтове, ветрилото, дори и за традиционните десни партии и ще търсят за инициативния комитет човек като Стефан Данаилов?

- Г-н Данаилов е голяма работа. Разказвал съм му как бягах от училище, за да гледам в кино „Влайкова“ филма „Морето“, който тогава още беше черно-бял. Но трябва да припомня, че той водеше листата на БСП, в това число в 24-и избирателен район, в който са знаковите общини „Средец“, „Оборище“, „Слатина“ – това беше само преди две години. Аз бях в листата на ГЕРБ от гражданската квота и победихме с 10% разлика. И Ален Делон, който освен велик артист, е и много десен да сложат за шеф на инициативния комитет, няма как Мая Манолова да не си остане червеното острие на БСП. От социологическа агенция „Булевард Витоша“ още преди месеци научих, че вече й викат Мая Костинбродска.

Ветрилото ще се разтвори може би и тя ще вземе по-добър електорален резултат от 8%, колкото взе кандидатът на БСП на последните местни избори. Но то ще се разтвори и много силно надясно, защото има много десни избиратели, които иначе не биха гласували за ГЕРБ, но сега ще гласуват, припомняйки си Костинброд. Това бе най-гнусната политическа проява на целия преход и целеше служебна победа над ГЕРБ. Всъщност, аз тогава станах от ГЕРБ. Спомням си в понеделник, че пир Ани Цолова и Виктор Николаев казах, че е нарушена Конституцията и свещеното право в предизборния ден гражданите спокойно да формират политическата си воля. Още тогава Бойко ми звънна и ми каза да отида при Фидосова и да направим искане до Конституционния съд за касиране на изборите. Така ГЕРБ от обвиняем стана обвинител. Само може да се съжалява, че българският Конституционен съд, за разлика от австрийския наскоро, не касира тези избори макар, че допусна делото за разглеждане, но всъщност костинбродците бяха наказани от българските избиратели.

Очевидно е, че БСП иска да изиграе с Манолова, номера с президента Радев при издигането му за кандидат за президент.

- Случаят е съвсем различен, тъй като г-н Радев беше деполитизиран ex lege със закон още 1990 г., който и аз гласувах като велик депутат. Законопроектът беше предложен от президента Желев. Тогава президентската институция имаше законодателна инициатива и с него деполитизираха армията и полицията, като закрихме и партийните организации по месторабота. Г-жа Манолова до съвсем скоро си беше острието на БСП.

А какво ще кажете за градската десница, която щяла да подкрепи евентуално на втори тур Мая Манолова? 

- През  целия преход в България не е имало десница, тип да речем, партията на Качински в Полша. Още с основаването си, СДС беше коалиция от многообразни партии, повечето от които леви – социалдемократи, Никола-петковисти, зелени, еколози, клубове за гласност и преустройство. Всъщност, бащата на СДС – първият демократично избран президент, който ме назначи и за конституционен съдия – покойният  Желю Желев, си остана до гроб либерал. Първият ни премиер Филип Димитров, беше зам.-председател на зелените, а Иван Костов, който беше безпартиен, във Великото Народно събрание, се записа в парламентарната група на зелената партия. СДС се считаше за дясно, защото побеждаваше БСП. Сега ГЕРБ се счита за дясно, защото също побеждава БСП. Ако трябва през 1990 г. да ти дам пример за истински дясно мислещ човек, това беше Стефан Савов. Ако той днес беше жив, със сигурност щеше да гласува за Фандъкова.

Социалистите обаче не спират да я атакуват заради ремонта на улица „Граф Игнатиев“.

- Вярно е, да. Вярно е, че можеше и да е по-хубаво, но е и вярно, че е по-хубав от този, който БСП остави. 45 години имаха възможност да направят каквото пожелаят. Имаше пълно срастване на партията с държавата – и на национално, и на местно ниво.

А не са ли десни партиите на Христо Иванов, ген. Атанасов и Меглена Кунева?

- Иво, моля те - недей да обиждаш Христо Иванов! Той ще се засегне жестоко, ако му кажеш, че е десен. Човекът си е направил прокурорска партия. Беше срещу Цацаров, сега е срещу Гешев, ще бъде и срещу следващия, докато не получи свой прокурор. Само няма как да стане. Партията ДСБ е агент на БСП и гласуваха заедно със социалистите вот на недоверие на Борисов. За партията на г-жа Кунева най-добре се е произнесъл Иван Костов който най-добре я познава, защото тя ме беше служител и който е сравни с птица, която снася яйца в гнездото на БСП.

Добре, ама няма ли никакви проблеми в София, които трябва да се решат?

- Разбира се, че има проблеми в София, както и във всяка столица из Европа. Та нима в Рим да няма проблеми? Новата кметица от „Пет звезди“ Вирджиния Раджи, която беше избрана с 68% се хвана за главата, като видя остарялата инфраструктура на града и изпразнената хазна. Така взе решение да откаже домакинството на Олимпийските игри, за което Рим се беше настроил. Да не би да няма проблеми в Париж, където потрошиха центъра на града и запалиха любимия ресторант на легендата Ален Делон?

Не е нормално в София, при тези минерални извори, да нямаме минерална баня и спа минерални центрове, а  4,5 млн. чуждестранни туристи да се плацикат само в баните на Будапеща. Има и проблеми с незаконното строителство, но не виждам защо ГЕРБ да не може да ги направи.

Снощи гледах в „Дуна Арена“ в Будапеща нашето 16-годишно момче Йосиф Миладинов, което само за 6 стотни не можа да вземе медал, но се класира четвърти в света. Имаме страхотни таланти в плуването и затова ми се иска в София, където живее вече 1/3 от населението, да има подобен плувен комплекс, та да можем да гледаме такива състезания, а да служи и за масово плуване.

А не беше ли грешка на Борисов  назначаването на Манолова, която си създаде имидж като омбудсман и да се върне сега срещу ГЕРБ на местни избори?

- Беше страшно голяма грешка, защото от над 1 млн. избиратели, Борисов можеше да си намери омбудсман. Има някои, които след това спряха да гласуват и не могат да простят това негово действие и ми викаха: Г-н Марков, как е възможно вашият приятел да я сложи тази госпожа омбудсман?

А вие какво им отговаряте?

- И аз им викам: Ами госпожо, демокрация е, какво да правим? Бойко си е демократ.

А те как ви отговарят?

- Божеееее…

Сега е чудесен повод ГЕРБ да осъзнае – вече имат и етична комисия, че не е етично да се награждават хора от БСП, които направиха такива големи бели на ГЕРБ, отнемайки им чрез Костинбродската афера гласове. Аз се чудя на тази комисия, защото с мой законопроект, през  1990 г. беше закрит другарският съд, да помисли дали е редно един Цветанов да бъде отстранен от ГЕРБ затова, че имал асансьор в апартамента, който все пак  може да се зазида, а за омбудсман да бъде назначен човек, който е олицетворение на аферата в Костинброд, която никога не може да бъде замазана. Не ми е работа да се бъркам в кадровите решения на ГЕРБ, защото не съм неин член, но Бойко ме е сложил от гражданската квота и затова ще си кажа гражданското мнение.

Но вие сте хвалили Мая Манолова като омбудсман.

Да, и публично, и лично. Покойният ми приятел Гиньо Ганев беше много достолепен, но много възрастен, г-н Пенчев  - добър юрист, но флегматичен, а г-жа Манолова съживи институцията. Това обаче няма нищо общо с политическия избор на кмет на София, който на всичкото отгоре, е емблематичен.

Навремето вие настоявахте много, че Фандъкова трябва да е кандидата на ГЕРБ за президентските избори. С една дума – с кое най-много ви е впечатлила тя през годините?

- Иво, да ти кажа откровено, това е единственият политик в целия преход, който не е издрънкал нито една глупост. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 18155
архив

– Слава Богу, най-после спря да плачеш! Пет дена рев за едно грозно палто!!!
– Не съм спряла – почивам си.

няма нови новини
Днес: 11
hot
най-четени новини в момента
сега
1860
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Последната и забравена годеница на Христо Сираков го оплака редом до жените му. Ето кой ще наследи имотите на бохема... (ВИДЕО)
x
Ето какво се случва, ако чаша вода промие празния ви стомах
x