Вход
София
Времето в София 7 o C

САМО В ПИК! Георги Марков с уникални спомени за комунистическа София: Мая Манолова е най-ярката социалистка на прехода

САМО В ПИК! Георги Марков с уникални спомени за комунистическа София: Мая Манолова е най-ярката социалистка на прехода

на 28.09.2019
157921
57
САМО В ПИК! Георги Марков с уникални спомени за комунистическа София: Мая Манолова е най-ярката социалистка на прехода
28.09.2019
57
157921

Мая Манолова е звездата на социалистическа България. Най-ярката социалистка и интернационалистка на 30-годишния преход. Красивата Елена Поптодорова, която е много интелигентна, рано-рано разбра, че социалистическата идея в Европа умира и се отдаде на дипломация (справка: френските социалисти 5%, германските социалисти под 15%, полските социалисти извън Сейма, унгарските – под 10%, а италианските бяха напуснати дори от Ренци). Клара Маринова също умна жена и очевидно на същия акъл, се върна в журналистиката. Корнелия е половин социалистка и половин орбанистка. Тя не ще да чуе за гей браковете, джендър идеологията, Истанбулската конвенция, мигрантите и комитета „Гревио“ (за което я поздравявам). Така на другарите им остана само една-едничка Мая.

Въпреки тази червена характеристика, Бойко я сложи за сложи за омбудсман за пълен мандат. Тя предсрочно напусна мандата, защото институциите не били в ред, само дето ако стане кмет, институциите ще са същите. Мая отрича Бойко да я е направил омбудсман – парламентът я бил избрал. Значи Бойко е още по-голям демократ, защото рухва лъжата, че Народното събрание е нотариат, който само подпечатва заповедите на Борисов. Няма как Народното събрание да е готино и плуралистично, когато избира Мая и други червени звезди по върховете на държавата, а да е нотариат в останалите случаи.

Демокрацията дойде в името на свободния избор. Няма лошо г-жа Мая Манолова да се яви за кандидат-кмет. Лошото е, че смятат софийските софиянци за главанаци и мислят, че ще повярваме, че тя е независим кандидат.

Социалистите със своето острие, искат нов модел на София – социалистически. Затова нека си спомним какъв модел ни предложи социалистическа София 47 години:

1. Изселваха масово софиянци по политически причини (само един пример. Покойният ми приятел Стефан Савов, председател на 36-ото Народно събрание, пратен на лагер затова, че баща му е бил министър в последния царски кабинет).

2. Национализираха, а след това и отчуждаваха къщите на софиянци от центъра на София, поради уж важна обществена нужда и ги обезщетяваха с панели в покрайнините на града. Земята им в центъра на София при отчуждаването се оценяваше по 10 ст. квадратния метър (по-евтино от мокета).

3. Социалистическите народни съвети не бяха органи на местно самоуправление, а структури на партията-държава БКП.

4. Повечето районни народни съвети носеха ярки комунистически имена: Сталински, Ленински, Димитровски, Коларовски, Кирковски, Благоевски и т.н.

5. Имаше дори период, когато булевард „Витоша“ я бяха кръстили булевард „Сталин“. Да не говорим за Цариградско шосе, което години наред си беше булевард „Ленин“.

6. През 1975 принудително изкупиха магазините на софиянци с постановление на министерския съвет №60 и то на безценица. С мой закон ги върнах през декември 1991 г. на гражданите – Държавен вестник бр. 105/1991 г.

7. През 1975 г. спряха частната практика на лекарите и човек не можеше да си избере лекар.

8. Издигнаха на пъпа на града мавзолея на Георги Димитров и трапосаха вътре мумията му.

9. Марширувахме задължително на 9 септември и на 7 ноември – Октомврийската революция.

10. Забранено бе официалното празнуване на Коледа и Великден. Нямаше дядо Коледа, а дядо Мраз.

11. На Великден около „Александър Невски“ имаше червени въжета, които не позволяваха да се ходи на църковната служба.

12. Ленинските съботници бяха всеки месец.

13. Във всички учреждения и предприятия на столицата имахме партийни организации и другарите на закрити партийни събрания взимаха тайни решения , после представени като такива на колектива.

14. Посрещахме Хрушчов, Брежнев и прочие, чакайки ги с часове до припадък, с шапки от вестник, защото нямаше и шапки.

15. Изтрепвахме се на опашки за банани (само за Нова година), за агнешко (само за 1 май). Имаше бой за козунаци по Великден.

16. Оградиха София с най-грозните панели в соцлагера, които можеха да си съперничат само с румънските и албанските. Скоро ще дойде време да се събарят.

17. Направиха т.нар. Наредба за ограничаване на софийското жителство, но другарите си докараха в София техните селски и градски.

18. През 70-те години направиха закон за собствеността на гражданите. Ограничиха софиянци да имат до 120 кв. жилище и 60 кв. вила. Второто да го прехвърлят на децата, а ако нямат деца да се развеждат, за да го запазят.

19. В края на 80-те бяхме в перманентен режим на тока. Всеки два часа той изгасваше. София бе като светулка. Как се гледаха малките деца тогава ние си знаем.

20. Опушиха София и ни отровиха с безумието „Кремиковци“ .

21. Магазините от грозни по-грозни и от полупразни – по-празни. Като ходехме в Ниш, НИ СЕ ВИЖДАШЕ ЗАПАД (не ни пускаха на Запад да пътуваме), А БУДАПЕЩА НИ СЕ ВИЖДАШЕ РАЯТ.

22. Преименуваха отбора на народа Левски, първо на Динамо, после на Левски-Спартак, а накрая – във Витоша. Не пощадиха дори и създадения от тях ЦСКА, който стана Средец.

23. Създадоха другарски съдилища, чрез които другарите съдеха недругарите.

24. Лепнаха една голяма петолъчка на Партийния дом, като символ на вечната дружба със Съветския съюз, която фигурираше като конституционен принцип.

25. В Лукановата зима в края на 1990 г., оставиха софиянци без мляко за децата, без хляб и захар, без лекарства, дори без памук и аспирин, без бензин. Такава национална катастрофа България не познаваше в своята история.

Това беше вашият модел, другарки и другари половин век – 47 години, до 13 октомври 1991 г., когато СДС спечели кметските избори на първи тур. Заради тази ваша социалистическа София не ви допускаме на власт вече 30 г., защото ние излязохме на 14 декември 1989 г., за да свалим чл. 1 от Живковата конституция.

Какъв нов модел ще правите бе, другарки и другари? Този социалистическия ли – ще закриете метрото, което ГЕРБ направи, а вие не направихте; ще оскубите розите в перфектния розариум в Борисовата градина, който ГЕРБ направи, а вие не направихте; ще съборите зала „Арена Армеец“, която ГЕРБ направи, а вие не направихте; ще съборите 100-те детски градини, които Фандъкова направи, а вие не направихте; ще пуснете отново движението по булевард „Витоша“ и ще го кръстите „Сталин“ или „Брежнев“. Реституцията ли ще отмените, панели ли пак ще строите?

Другарки и другари не посягайте на София, имаме си кмет!

*Георги Марков е бивш депутат от Великото Народно събрание, бивш конституционен съдия и настоящ народен представител от ГЕРБ. Коментара записа Ивайло Атанасов

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19062
архив

– А сега за какво ще пием - за здравето или за късмета? – Нека пием за късмета, щото ей го на - прасето си беше здраво, но нещо нямаше късмет....

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Близнаците са повлияни от емоцията, лъжи за лесни успехи подвеждат Козирозите
x