САМО В ПИК! Георги Търновалийски: Корнелия Нинова се храни от конфликти и противопоставяне. Това е самоубийствено преди избори. Гергов ще сезира контролната комисия за изключването си

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК! Георги Търновалийски: Корнелия Нинова се храни от конфликти и противопоставяне. Това е самоубийствено преди избори. Гергов ще сезира контролната комисия за изключването си

77186
на 27.01.2021
САМО В ПИК! Георги Търновалийски: Корнелия Нинова се храни от конфликти и противопоставяне. Това е самоубийствено преди избори. Гергов ще сезира контролната комисия за изключването си
Автор:   Симо Русев

Георги Търновалийски, който е с репутацията на социалист от твърдата опозиция на Корнелия Нинова в Националния съвет, близък до изключения Георги Гергов, бивш зам.-финансов министър от кабинета „Орешарски“ и настоящ депутат в 44-ото Народно събрание, коментира пред ПИК извращенията, на които председателят Корнелия Нинова подлага формация със 130-годишна история, както и идеологическата перверзия да се съешава с доскорошни опоненти като Атанас Атанасов и Христо Иванов от ДеБъ.

препоръчано

- Здравейте г-н Търновалийски, надявам се, че още не сте изключен от БСП заради инакомислие.

- Не виждам защо трябва да бъда изключван. Не съм още.

- Това, колкото и да е в кръга на шегата, е много сериозен въпрос, защото лидерът ви Корнелия Нинова като че ли прекрачи граници, които никой председател на социалистическата партия не си е позволявал да прави така грубо, безпардонно и манипулирайки устава. В този смисъл пловдивската организация и лично Георги Гергов възнамерявате ли да търсите правата си по съдебен ред?

- Този въпрос трябва да се адресира по-скоро към председателя. Предполагам, че да. Най-малкото ще обжалват това решение пред нашата контролна комисия. Има срок, в който това решение може да бъде обжалвано.

- Какъв е срокът?

- Едномесечен срок от решението. Така че предполагам, че в този срок Гергов ще се възползва и ще обжалва. Това е негово право. Ние също смятаме, че това е абсолютно погазване на устава и на демократичните принципи в БСП. Нарушени са правата на неговата партийна организация, тъй като право да го изключи и да разглежда партийното му положение има само първичната партийна организация, в която той членува. Така е по устав. Де факто той не е член на Националния съвет от 18 декември. Вече неговата партийна организация за тези отнети права от висшестоящия орган, какъвто е Националният съвет, би трябвало и може да обжалва. Заявиха, че ще реагират. Как ще стане, не мога да коментирам, аз не членувам в неговата партийна организация. При всички положения обаче има тежко потъпкване на Устава и това никак не е добре в този момент.

- Какво се случва всъщност в БСП, не е ли най-меко казано странно, че има разнобой точно в хода на предизборна кампания, защо е това тежко разминаване между „Позитано“ 20 и организации по места като Видин, Разград, Търговище. Праща ли действително Нинова там шпиц команди, които да налагат авторитаризма и?

- Няма разумно обяснение на тези действия. Вярно, това е личност, председателят Корнелия Нинова, която се храни от конфликти и противопоставяне, но в крайна сметка това се прави в услуга на нашия политически опонент. Защото създаването на такова напрежение в една политическа организация в предизборна ситуация, в каквато реално сме, е самоубийствено за всяка една организация. Това създава вътрешно напрежение. Какви сигнали даваме пред хората?!

- Лявата по характер и генезис Мая Манолова няма ли да вбие клин в лявото пространство, черпейки кръв от членовете и симпатизантите на БСП?

- Доколкото следя изявите на Мая Манолова, не като политически проект, защото тя не е такъв, а като организация, тя се опитва да стои по в центъра, да не кажа да привлича и десни избиратели. Предвид на това, което се случва в БСП в цялата страна, защото така е още в Перник, Варна, Враца, Монтана и на други по-малки места, разколебава хората и то не толкова партийните членове, защото те не са толкова много. Тук опасността е за нашите симпатизанти, които години наред са гласували и подкрепяли БСП. С тези действия на централата не смятам, че ще запазим симпатизантите, които сме имали дотук. И не знам дали те ще се прелеят при Мая Манолова, или ще отидат при Слави Трифонов, или при друга организация, но ще изгубим много голяма част от привържениците си. Защото освен чистката, която се прави вътре в партията по най-грубия начин, чрез потъпкване на устава, отделно има и други действия, които дават сигнали. Пример е разчистването на самото „Позитано“ от неудобните хора в администрацията. Нинова като председател на БСП казва, че сме с грижа за хората, за тяхното бъдеще и това е нашата политика, а в същото време като работодател освобождава служители, без да се съобразява, че те са защитени от закона като майки с деца, трудоустроени, синдикални лидери, общински съветници. Това какво казва на хората, как този човек ще управлява държавата. Това го виждат и го казват политически анализатори, не само близки до БСП. Това е еднолично управление. БСП никога не е била и не е създавана като партия с еднолично ръководство.

- При това положение с кого ще е БСП на изборите, а и след тях. Ако БСП загуби, това означава ли политическият край на Нинова?

- Мен политическото бъдеще на Корнелия Нинова никак не ме вълнува. Вълнува ме бъдещето на БСП като 130-годишна партия, като партия стожер в защита правата на хората, на трудещите се, на социалната справедливост – всички тези демократични принципи, които са заложени още със създаването на партията. Те са потъпкани също много жестоко. Така че нашата, моята грижа, на хората, които са около мен, на пловдивската организация, е за бъдещето на БСП, а не на Корнелия Нинова.

- Точно защото говорим за принципи, за идеологията на тази партия, не се ли стигна до политическа перверзия в заиграването на БСП с възможността да колаборира с антагонисти като Атанас Атанасов, Христо Иванов, ДеБъ, не е ли прекалено извратено?

- Аз се предпазвам да използвам такива крайни определения, но това е истината. Такива са фактите. Те се виждат от много хора. Проблемът е, че нашите членове и една голяма част от симпатизантите ни са възрастни хора. За тях, винаги така е било, председателят е неоспорим и те стоят зад него и ръководството. Голямата грешка беше, когато беше променен уставът на партията и позволихме председателят да се избира уж по най-демократичния начин. Всъщност това превърна партията в еднолична, защото в момента председателят е пряко избран от членовете уж – не искам да коментирам как и по какъв начин се случи това, но сега Националният съвет е гумен печат на председателя. А в същото време, когато критикуваме управлението на държавата, казваме, че Народното събрание е гумен печат. По същия начин Националния съвет тя го е превърнала в гумен печат. Всяко едно нейно решение се одобрява. Абсолютно подчинено е и Изпълнителното бюро. Затова решенията са абсолютно еднолични. Ние вече нямаме политически привърженици сред партиите в ляво. Там са някакви незнайни политически движения, с които тя се опитва да направи нещо. Това обаче не е достатъчно. Те са формации, които нямат никакво представителство или имат минимален успех. Това няма как да налее гласове на БСП така, че да печелим избори. Даже в Колалиция за България вече ги няма земеделците, които носеха гласове.

- Спас Панчев си тръгна много отдавна.

- Те направо бяха изгонени. Комунистите на Сашо Паунов сега са в коалицията, но той също беше наритан и изгонен от парламентарната група. Няма го гръбнакът, който носи гласове. Разговорът е дълъг и не е около личността на Нинова. Става дума за бъдещето на БСП, защото тя изгубва своите идеологически основи. Използваше се мантрата, че се разчистват тези, които искат управление с ГЕРБ. Още през 2016 година Нинова има изказване, в което заявява, че ако спечелим изборите, бихме мислили за коалиция с ГЕРБ.

- А изгони Гергов, защото той като заместник по коалиционната политика в ИБ искаше да се направи нещо подобно и то още в началото на мандата.

- Това не го е искал Гергов. Да, той е бил на тази позиция, но на тази позиция са били още доста от членовете на ИБ тогава. Ако се извади стенограмата, ще се види, че дори хора като Стефан Данаилов са били на такова мнение – че трябва да се направи силна коалиция, която да гарантира стабилност в държавата. Такава е била идеята. След това намерението беше използвано много умело от Нинова, за да казва, че единственият, който е бил за коалиция с ГЕРБ, е бил Гергов. Това не е вярно. Това е обсъждана тема, една възможност, която ГЕРБ са предложили като политическа сила, спечелила изборите. Това е разисквано на Изпълнително бюро. Всеки си е дал мнението. Не е било одобрено. Гергов се сатанизира, но на парламентарни избори пловдивската организация дава винаги добри резултати – Пловдив-град и Пловдив-област дават около 10 процента от гласовете за БСП в страната. Затова сега сме свидетели на репресия над пловдивската градска организация. Разчистването е на сметки с Гергов като личност. И тук Нинова може да изключи Гергов от БСП, но от биографията си няма как да го изключи. Това са въпроси, на които тя трябва да отговаря.         

Сподели:
Бомба x
Ето ги шестте секс пози, които не кефят мъжете Ето ги шестте секс пози, които не кефят мъжете
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 4
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това