САМО В ПИК: Георги Търновалийски: Лична битка на Нинова с Деница Златева и Весела Лечева е забраната да са в кабинета на Радев

ЧАС ПИК

САМО В ПИК: Георги Търновалийски: Лична битка на Нинова с Деница Златева и Весела Лечева е забраната да са в кабинета на Радев

268366
на 10.05.2021
САМО В ПИК: Георги Търновалийски: Лична битка на Нинова с Деница Златева и Весела Лечева е забраната да са в кабинета на Радев
Автор:   Симо Русев

Георги Търновалийски, който е с репутацията на социалист от опозицията на Корнелия Нинова в Националния съвет, близък до Георги Гергов, бивш зам.-финансов министър от кабинета „Орешарски“ и бивш депутат в 44-ото Народно събрание, коментира пред ПИК актуалната политическа перспектива пред Столетницата. Лична битка на Корнелия Нинова е табуто Деница Златева и Весела Лечава да не са експерти в служебния кабинет на Румен Радев, смята социалистът, според когото въпреки заявката за първа политическа позиция, БСП отдавна е изгубила идейната си идентичност, това обаче не предполага ИБ и НС да поискат оставката на лидерката, защото този филм вече е гледан.

препоръчано

- Г-н Търновалийски, вече сме в следваща фаза от развитието на политическата ситуация. Ще участва ли БСП в експертния служебен кабинет на президента Румен Радев, има ли санкция по темата от ръководните органи на партията, могат ли хората, които биха участвали, да го направят самостоятелно, или са наложени табута?

- Имаме решение на Националния съвет, че участие в служебен кабинет е възможно само след санкция на висшия партиен орган.

- От какво е продиктувано това, не се ли ограничава така командно свободният избор, правото на хора експерти да работят за държавата?

- Казвам какви са фактите. Ако трябва да го коментирам, да, така е, точно така е. Не виждам защо трябва да ограничаваме възможността хора, които е нужно да участват и да се доказват в управлението, да ги спираме. Но това е предложение и решение на председателката Корнелия Нинова и на нейния ръководен орган. Това е утвърдено от Националния съвет, който се е превърнал в гумен печат за оперативното ръководство. Каквото реши това ръководство – гласува се. За мен не е правилно. Това е служебен кабинет. Още повече служебен кабинет, който ще се назначава от президента, който ние сме избрали и е нашият президент. Затова не би трябвало да има такива ограничения. Особено пък още преди да тръгне да се прави такъв кабинет. Насочено е към определени личности в партията, обществено се знае.

- Да, споменаха се имената на Деница Златева, на Весела Лечева.

- Тези са имената. Това е проблемът. Това е поредната лична битка, която нашата председателка води с определени хора, доказани в партията. Аз не виждам какво лошо има в това Деница да бъде част от управлението на служебен кабинет на президента, пак казвам, който ние сме избирали, както и Весела Лечева. Но това е наложено в Националния съвет и е гласувано. Какво може да направи някой, ако се съгласи да влезе такова управление, е друг разговор.

- Какъв ще е принципът на редене на листите – дали същите хора, които видяхме на миналите вече избори, или нови лица по нови критерии?

- Това е отново процедура, за да има подреждане на листи. Градските, общинските, областните структури трябва да направят това, което беше и предния път – наново да се подреждат листи, да се предлагат хора. Има си правила. Предполагам, че няма да видим нови лица. Не виждам как за 3-4 месеца ще се променят нещата. Но това като процедура трябва до 22 май да мине – да се проведат конференциите, за да може да влезем в кампания. Така и Националният съвет ще може да реши кои ще са водачи на листите и кои ще бъдат местата за коалиционни партньори и граждански квоти. От 8 до 11 май има неприсъствено заседание на НС. Така ще се вземе решението – със същите правила, по същия начин. Макар че не знам за толкова кратко време как ще се проведат всички тези конференции.

- За кое място ще се бори БСП с оглед на незавидната си сега трета позиция при пропагандната теза за лидерство. Дали това е реалистично?

- Няма как една сериозна политическа сила като БСП да се бори за друго освен за победа на изборите. Няма какво друго да кажат от ръководството. А предвид резултатите – аз не виждам как ще бъде постигнато. Тук по-интересно е друго. Ние заявяваме всеки път, че участваме на избори за победа и не само не побеждаваме, не само не сме втори, ами изпаднахме и до трета политическа сила. В крайна сметка отговорност за този резултат няма. Затова хората не ни приемат сериозно. А и затова имаме такива резултати.

- Има ли избистрена идея, различна от досегашното поведение, по отношение на евентуално следизборно, а защо не и преди изборите, коалиционно партниране?

- Най-големият проблем на БСП е, че точно идейно отдавна сме изпаднали и сме забравили, че партията има идеи. А по отношение на коалиционната политика – тя в последните 2-3 години е пълна катастрофа. Същото показа ръководството на партията и в това Народно събрание. Не остана парламентарна сила, с която да не влезем в конфликт. Така че аз не виждам с кого БСП може да прави следизборни коалиции. Не виждам. Това е най-големият проблем.

Всички управления през следващите години сигурно ще бъдат коалиционни. И когато ти нямаш коалиционна култура и политика, ще оставаш винаги партията, с която никой не иска да работи и да припознава партньорски. Изпаднали на третото място, хайде – членовете ще си подкрепят БСП, но много се съмнявам, че симпатизанти или периферия, която сме привличали през годините, ще върви след партия, която е загубила по този начин изборите и е изпаднала на трето място. Но затова никой не мисли. Ние отново говорим как ще печелим избори и после никой няма да носи отговорност. Хората всички тези неща ги разчитат. И сигналите, и резултатите, които даваме, са това.

- Анализите показаха, че резултатът на Слави Трифонов е следствие от търсенето на лява алтернатива, каквато електоратът не вижда в БСП. Ако действително не успеете да си приберете и консолидирате този предимно ляв вот, дали наистина няма да дочакаме сериозна санкция от страна на ръководството за кръжеца „Нинова“?

- Аз многократно повтарям, че Националният съвет е гумен печат на председателката. Каква санкция?

- Няма ли да се излезе все пак от тази патова ситуация, този порочен кръг да бъде разкъсан?

- Не, защото уставът така е направен. Защото партията от масова и идейна се превърна в еднолична. Тази председателка няма как да бъде сменена, ако тя не си подаде оставката. А това с оставката ние вече веднъж го играхме. Видяхме какво се случи. След погрома на изборите на 4 април председателката категорично заяви, че няма да подава оставка, а ще подава ИБ. Защото била много нужна на партията. Ако здравите сили и разумът не надделеят при нас, няма как хората да ни припознават и да вървят след нас, ако ние сме изгубили идейната си основа, ако сме изгубили умението да правим политика и коалиции. Няма как да реализираме политиките си, ако не сме в управлението. След 4 години твърда опозиция с този резултат - явно някой не си е научил урока. Аз не го виждам това да се случва в БСП.      

Сподели:
Бомба x
ПРЕДИ ПЛАЖА: Ето я формулата за бързо премахване на мазнините по корема ПРЕДИ ПЛАЖА: Ето я формулата за бързо премахване на мазнините по корема
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Столичен бохем посегна към богаството на Фатик - ето кой се кани да отведе до олтара наследницата на митичния крими бос САМО В ПИК TV: Столичен бохем посегна към богаството на Фатик - ето кой се кани да отведе до олтара наследницата на митичния крими бос
ново
Днес: 158
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това