САМО В ПИК! Говори "Първа линия": Молекулярен биолог разкри какво представлява "PCR тестът" и кои са най-надеждните изследвания за COVID-19. Вижте как се разкрива ДНК-то на коронавируса

Здраве

САМО В ПИК! Говори "Първа линия": Молекулярен биолог разкри какво представлява "PCR тестът" и кои са най-надеждните изследвания за COVID-19. Вижте как се разкрива ДНК-то на коронавируса

216613
на 11.04.2020
САМО В ПИК! Говори Първа линия: Молекулярен биолог разкри какво представлява PCR тестът и кои са най-надеждните изследвания за COVID-19. Вижте как се разкрива ДНК-то на коронавируса
Автор:   ПИК

Близо месец темата "Коронавирус" е в епицентъра на медийния, политически и обществен интерес. Предприетите от правителството и Националния оперативен щаб мерки поставиха страната ни сред държавите с най-умерено разпространение на опасната зараза и най-ниска смъртност. COVID темата е коментирана ежедневно от лекари, биолози, вирусолози, инфекционисти, математици..., всякакви експерти. Ние поглеждаме ситуацията от друг ъгъл - този на лаборантите - хората от "първа линия", от чието заключение зависи по-нататъшната съдба на стотици хора. 

препоръчано

ПИК разговаря с Георги Големанов - асистент и преподавател по биохимия в катедра "Химия и биохимия" към Фармацевтичния факултет на Медицинския университет в Плевен. Той е част от екипа на най-новата лаборатория за коронавирус, създадена с инвестиция на Медицинския университет и която е на пряко подчинение на Министерството на здравеопазването и Оперативния щаб. Тя е базрана в Плевен и ще обслужва Централна Северна България.

- Господин Големанов, вие сте от хората, които не просто са на "първа линия", а дори преди нея. Защото вие сте тези, които давате категоричното мнение за резултата от даден тест за коронавирус, след което последва хоспитализация, диагностика, лечение на пациента. Какво е усещането да сте на "първа линия"?

- За мен усещането не е с нищо по-различно от това, което сам работил рутинно досега. Защото аз възприемам това като част от моята работа - като молекулярен биолог. Това е моята професия, моето работно ежедневие.
Лабораторията, в която работим под ръководството на проф. Мария Средкова, покрива Централна Северна България, всички клиники, РЗИ-та. Инвестицията е на Медицинския университет, който предоставя лабораторията за нуждите на Оперативния щаб, както и на дарители. Лабораторията ще е на пряко подчинение на Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб.

свързани новини

- При вас пристигат проби само от РЗИ-та и болници или и от частни лица?

- Не, проби на частни лица не се правят на този етап. Ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Славчо Томов обясни, че ако пациент иска да му бъде направена проба по негово лично желание, той първо трябва да се обърне към личния си лекар, той да прецени дали има или няма симптомите за COVID-19, да бъде пренасочен към болнично заведение и от там да бъдат взети проби. При нас идват куриери два пъти през деня от всички градове на този регион и от Плевен. Те се предават от 8 до 9 и от 13 до 14 ч. като резултатът се дава в рамките на 24 часа.

- Какво е отношението ви към тези бързи тестове, за които много се говори, но и за които доста се спори - дали са ефективни или не?

- За нас с колегите тези бързи тестове са по-скоро неефективни, те се базират на съвсем друг тип изследвания - въз основа на придобит имунен отговор или антитела. Но тези имуноглобулини могат да бъдат завишени вследствие на преболедуване на друг тип вирусно заболяване.

- И ако пациентът е преболедувал или в момента има някакво вирусно заболяване, то пробата ще отчете завишени антитела?

- Да, затова най-точният метод е PCR (Пи Си Ар) детекцията.

- И тъй като сте не само добър молекулярен биолог, но и любим преподавател на своите български и англоезични студенти, обяснете ни съвсем разбираемо (защото поне на мен досега не ми стана ясно) - какво представлява PCR изследването и каква е неговата специфика?

- Това е стандартна процедура, която трябва да се спазва абсолютно и безпрекословно по протокола. Не трябва да се допускат никакви отклонения. Самият PCR, който ние правим или по-конкретно - PCR в реално време, се базира на целта, която трябва да бъде постигната. Апаратът, с който се работи, се нарича термоциклер (той погрешно се нарича PCR, а PCR е самата реакция). Първо пробите се изолират. Това, което идва от пациента, е гърлен, носов, ларингеален секрет, взет с тампон, който тампон е поставен във физиологичен разтвор. Ако пациентът е заразен, в устната му кухина, в носа, в гърления секрет ще има вирусни единици на ковида, на коронавируса.

Когато човек е заразен, вирусът влиза в клетката на донора и "лъже" с рецепторите клетката, тя отваря мембраната си, той влиза в нея и там "изсипва" своето RNА и го инкалира в клетъчното, като по този начин клетката започва да произвежда не собствени белтъци, а белтъци на вируса. След което вирусът, "роден отново", напуска клетката и вече може да бъде експресиран от човека с лигавица, кихане, кашляне и да бъде предаден на друг човек.

Някои вируси имат способността да останат и да не предизвикат имунен отговор в организма, други веднага стават вирулентни, стават заразни. Ковидът е от втория тип. Когато при нас пристигне проба на пациент, ние трябва да изолираме RNA (РНК) не на пациента, а на RNA на самия вирус. Това минава през една процедура, която се осъществява или ръчно, или чрез специални роботи. Ръчно (зависи от броя на пробите), между 20-30 проби изолирането става за около час и половина. Роботът го прави за по-малко от час. Това е само изолирането, това е първата стъпка. След като имаме изолираното RNА на вируса (то може и да не присъства вътре, ако пациентът не е заразен), тогава се пристъпва към тази процедура, наречена PCR. Прави се един микс, в който микс се поставят различни компоненти плюс пробата на пациента. Добавя се на плаките и вътрешнопозитивна контрола и една негативна в термоциклера се извършват от 40 до 50 цикъла на завъртане.

Процедурата трае около два часа и след това на екрана на лаптопа в реално време се виждат кривите, по които се определя дали пациентът е вирусоносител на COVID-19. Сравняват се с позитивна контрола, която я имаме като за по-голяма точност на процедурата се добавя и проба от позитивен пациент, който е доказано такъв.

- Процедурата ми изглежда доста сложна.

- Така вероятно изглежда отстрани. За нас това е рутинна процедура, която наистина трябва да се следва стъпка по стъпка, при спазване на всички мерки за коректност и сигурност.

- Имате ли вече положителни проби, открити в лабораторията?

- Откакто започнахме работа, вече сме обработили стотина проби, бих казал, че броят на положителните проби е незначително малък за територия като тази, която покриваме.

- Това звучи обнадеждаващо. Все пак на фона на фона на случващото се в световен мащаб, като се погледне кривата на заразените и смъртните случаи, стоим в една "прилична" конфигурация - нито крайно драматична, нито критична.

- Да, така е. Макар че сега на установената при нас жена с положителна проба ще бъдат изпратени и проби на лицата, контактували на "първи ред" с нея. Ние в лабораторията сме четирима души, средната ни възраст е 39 години. Смея да кажа, че сме добър екип, работим с максимална всеотдайност.

- На фона на напрежението, на което сте подложени, липсва ли ви преподавателската работа?

- Колегите ми асистенти са поели моите групи, български и англоезични. Благодаря им за това, че го направиха. Но в тази сложна ситуация вероятно и семестърът ще се удължи, а ние ще работим тук, вероятно докато премине пикът.

- А вие следите ли в световен план как се развиват нещата?

- Разбира се.

- Защото има много и твърде различни мнения за тестовете за коронавирус. Повечето учени и медици не се доверяват напълно на бързите тестове.

- Да, има различни мнения. Но в момента всички фирми, които произвеждат такива тестове - които могат да търсят с PCR до три гена от този вирус са затрупани с поръчки и доставките са много бавни. Сроковете за такива поръчки са доста дълги. Израел, например, са поръчали 300 000 теста от английски фирми.

- А възможно ли епидемиологичната "вълна" - в Китай, Италия, Испания - да се дължи на преобладаващи некоректни тестове, които не са "уловили" навреме коварния коронавирус?

- Не знам доколко адекватни са били тестовете, защото те са започнали да се произвеждат, след като се открива вирусът. Не знам как са били тествани първите пациенти - по сегашните или по други методики. Може наистина да не са давали коректни резултати и това да е размило първоначалната картина. Но PCR детекцията, което правим ние на вирусното RNА, е най-обективен метод.

- Като част от огромния екип, работещ на територията на цялата страна и борещ се срещу разпространението на коронавируса, как оценявате мерките, предприети за справяне с жестоката пандемия?

- Ние работим в добра корелация с Щаба и естествено - подкрепяме всички мерки, които бяха предприети. Те бяха взети не само адекватно, точно и своевременно - благодарение на тях нещата и до днес са под контрол, а кривата на заболеваемостта се движи съвсем плавно. За жалост, в Плевен виждам хора, които не спазват карантината. Във вчерашния ден по улиците беше пълно с хора без маски - събират се, говорят си. Явно контролът тук в Плевен в това отношение е доста занижен. Удължаването на извънредното положение беше реално. Няма да умрем за два месеца от стоене в домовете си. Трябва да сме отговорни - и към себе си, и към хората, с които работим и които обичаме.

Сподели:
Бомба x
Какво да правим, за да постигнем перфектно тяло за лятото Какво да правим, за да постигнем перфектно тяло за лятото
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Звезда от Откраднат живот тайно стана майка за втори път САМО В ПИК TV: Звезда от "Откраднат живот" тайно стана майка за втори път
ново
Днес: 22
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това