САМО В ПИК: Грозни екшъни в МВР! 3-ма отказват да наследят главния секретар Ивайло Иванов. Дуото Радев - Пламен Узунов чисти 220 офицери. Заговорът на "пловдивската банда"

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК: Грозни екшъни в МВР! 3-ма отказват да наследят главния секретар Ивайло Иванов. Дуото Радев - Пламен Узунов чисти 220 офицери. Заговорът на "пловдивската банда"

365913
на 17.05.2021
САМО В ПИК: Грозни екшъни в МВР! 3-ма отказват да наследят главния секретар Ивайло Иванов. Дуото Радев - Пламен Узунов чисти 220 офицери. Заговорът на пловдивската банда
Автор:   ПИК

Трима ключови професионални ръководители от системата на МВР са отказали на вицепремиера и вътрешен министър Бойко Рашков да поемат поста на уволнения главен секретар Ивйло Иванов.

препоръчано

Това съобщиха пред ПИК източници от силовото ведомство.

На 14 май, петък вечер, президентът Румен Радев и служебният му кабинет в рамките на няколко часа обезглавиха професионалното ръководство на МВР, без да имат компетентен и подготвен кандидат, който да бъде предложен за главен секретар. Мотивите за уволнението на Иванов бяха публикувани едва 2 дни по-късно.

На 14 май, в петък сутринта, в кабинета на Бойко Рашков на ул. "6 септември" 29 е привикан зам.-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Тодор Гребенаров. Той покрива едно от основните изисквания за високите постове в служебното правителство - да е възпитаник на висше военно училище.

Гребенаров е завършил такова във Велико Търново. Близък е до президента Радев  още от времето, когато се катери по служебната стълба в пловдивската полиция, а бъдещият президент се подвизава на ръководна позиция в авиобазата "Граф Игнатиево" до Пловдив.

По времето на кабинета "Орешарски" през август 2013 г. Гребенаров е назначен за шеф на ОДМВР-Пловдив, а три месеца по-късно - и за шеф на Главна дирекция "Национална полиция". На директорското му кресло в Пловдив пък сяда бъдещият клиент на българската прокуратура Пламен Узунов, бивш служебен министър на МВР в първия кабинет на Румен Радев и все още президентски секретар.

Всички тези кадрови рокади в пловдивската дирекция и в националната полиция през 2013 г. се подготвят и пишат на бюрото на шефа на дирекция „Човешки ресурси“ в МВР Енчо Мирчев, възпитаник на търновското военно училище и на военната академия.

Сега същият е зам.-министър на Бойко Рашков заедно с още едно лице от близкия приятелски кръг на Радев, Узунов и Гребенаров - Емил Ганчев, баща на журналистката Надя Ганчева, криминален репортер в Нова телевизия, която в момента е в отпуск по майчинство. 

През 2013 – 2014 г. като кадровик №1 в МВР Енчо Мирчев работи в тясно сътрудничество с Георги Великов, по-известен като агент „Кирязов“ от Трето управление (военното контраразузнаване) на Държавна сигурност, който по това време е началник на кабинета на вътрешния министър Цветлин Йовчев. Сега Великов е съветник на служебния премиер Стефан Янев и водещ архитект на кадровите чистки в МВР заедно с останалите фигури в Пловдивската банда на Румен Радев.

Целта на тази група, оглавявана от главния кадровик в сянка Пламен Узунов, е да затвори и последната, но най-важна професионална позиция в МВР – тази на главния секретар. 

Първата стъпка е уволнението на Ивайло Иванов, което е в главите на Радев и секретаря му Узунов още от септември миналата година. Тогава в заседателната зала на „Дондуков“ 2 Иванов не се поддаде на президентския натиск и защити на 100% всичките си колеги от полицията, които предотвратиха кървави погроми на 2 септември.

Втората стъпка на Пловдивската банда е да излъчи свой човек за най-висшата професионална позиция в МВР и изборът логично пада върху Тодор Гребенаров. Поръчката, която трябва да изпълни новият главен секретар, е тотално обезглавяване на главните полицейски дирекции на МВР – ГДНП, ГДБОП, Жандармерия и Гранична полиция, до ниво началници на отдели, и уволнение на директорите и техните заместници в областните дирекции и в районните управления в цялата страна.

Списъкът, подготвен за изпълнение от новия главен секретар, включвал над 220 ръководни позиции в цялата страна.

И тук плановете на Пловдивската банда удрят на камък, защото въпреки продължителните увещания в кабинета на Рашков, Гребенаров категорично отказва да се превърне в палач на МВР.

„Тошко все пак е разумен човек и достоен офицер, няма как да тръгне срещу хората, с които през последните 8 години е работил като директор и зам.-директор в Националната полиция“, коментират негови колеги. 

Сондажите за нов главен секретар продължили и в следващите часове на 14 май. Според нашите източници още двама професионалисти, издигнали се в МВР по времето на кабинета „Орешарски“, са отказали да заемат поста на главния секретар.

Така се е стигнало до временното решение да се следва буквата на Закона за МВР, според която функциите на главния секретар се изпълняват от неговия заместник – в случая това е главен комисар Стоян Темелакиев. А кадровите чистки са оставени за Рашков и политическия му кабинет, в който централната роля е отредена на бившия кадровик Енчо Мирчев.

Но вероятността да се стигне до масови уволнения, без да има подготвени професионалисти, които да имат желание да заемат вакантните места, е много голяма. А рискът МВР да бъде блокирано в навечерието на предсрочните избори, е огромен.

Сподели:
Бомба x
ПРЕДИ ПЛАЖА: Ето я формулата за бързо премахване на мазнините по корема ПРЕДИ ПЛАЖА: Ето я формулата за бързо премахване на мазнините по корема
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Столичен бохем посегна към богаството на Фатик - ето кой се кани да отведе до олтара наследницата на митичния крими бос САМО В ПИК TV: Столичен бохем посегна към богаството на Фатик - ето кой се кани да отведе до олтара наследницата на митичния крими бос
ново
Днес: 158
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това