САМО В ПИК! Гърми международен скандал! Турчин, издирван с червена бюлетина за убийство, иска да се спаси от екстрадиране с манипулирани медицински експертизи (СНИМКИ)

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК! Гърми международен скандал! Турчин, издирван с червена бюлетина за убийство, иска да се спаси от екстрадиране с манипулирани медицински експертизи (СНИМКИ)

86562
на 25.11.2022
САМО В ПИК! Гърми международен скандал! Турчин, издирван с червена бюлетина за убийство, иска да се спаси от екстрадиране с манипулирани медицински експертизи (СНИМКИ)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Окръжният съд в Хасково днес трябва да гледа делото на 63-годишния Мустафа Левент Гьокташ, който след 20-годишно издирване, бе задържан преди три месеца у нас. Гьокташ е в списъка с червени бюлетини на Интерпол за предумишленото убийство на турския интелектуалец и университетски преподавател Неджип Хаблемитоглу, извършено на 18 декември 2002 г. в Чанкая. 

препоръчано

Дълги години убийството оставаше неразкрито въпреки подозренията, че е организирано от членове на групировката ФЕТО на проповедника Фетхуллах Гюлен, която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г. Неджип Хаблемитоглу бе един от първите интелектуалци в Турция, който говори за опасността от действията на организацията на Гюлен като мрежа, която под прикритието на религията цели завземане на властови позиции в държавата, както и за разширяването на мрежата на Гюлен в чужбина, главно в Германия. Смята се, че задържаният у нас бивш военен е бил организатор на покушението срещу Хаблемитоглу преди 20-години.

Скандалното в случая е, че след задържането му у нас, за да избегне предаването си на турските власти, здравословното състояние на Мустафа Левент Гьокташ рязко се влоши. Първо – Гьокташ „изненадващо“ припадна в съда в началото на ноември месец, когато съдът разглеждаше искането за екстрадицията му. Второ – адвокатите на Гьокташ поискаха и съдиите в Хасково разрешиха, обвиненият в убийство да бъде пуснат от ареста и да остане в дома си до окончателното произнасяне за принудителното му изпращането в Турция. Трето – очевидно, за да избегне предаването му на турското правосъдие, Гьокташ вече е с диагноза – инфаркт и дори е настанен в болницата в Хасково. 

По всичко изглежда Левент Гьокташ и днес ще направи опит да избегне екстрадирането си в Турция като в съда представи още медицинска документация, която трябва да докаже „влошеното“ здравословно състояние на обвиняемия за убийство. По стара българска традиция – мнозина иначе здрави мъже, рязко се разболяват, когато бъдат изправени пред съда, стига да могат да заплатят пет цифрена сума за нужното медицинско заключение. В случая обаче схемите в родното правосъдие, с осезаем мирис на корупция, може да доведе до международен скандал, тъй като за властите в съседна Турция подобни порочни практики са добре известни. 

Още по-скандално би било, докато тромавата българска Темида решава за екстрадирането на разследвания като организатор на поръчково убийство, Левент Гьокташ може необезпокояван да напусне хасковската болница и да избяга от страната. И цяло чудо е, че все още не го е направил. И това няма да е нито първият, нито последният случаи, при който решения на българския съд дават възможност за укриване от правосъдието на издирвани в чужбина извършители на престъпления. 

Няма съмнение, че адвокатите на бившия турски военен ще продължат да искат от българския съд да не го предава на турската държава с дежурния либерален мотив за липсата на гаранции на принципа за неговата невинност до доказването й, както и за опасения за нарушаване на човешките му права. 

Подобни казуси всъщност са най-големият шамар за родното правосъдие, защото те показват, че само у нас издирван за убийство може да е в перфектно здравословно състояние, но, за да се спаси от тежка осъдителна присъда, скоростно се сдобива с тежка медицинска диагноза. Или пък някой съдия с ляво-либерални политически пристрастия, мотивиран с обещания за кариерно израстване от заинтересовани кръгове, може силно да се загрижи за правата дори на обвинен за убийство, извършено преди цели 20 години, при това с политически мотиви. После защо се изненадваме, че никой не вярва на българския съд?!

Издирван като организатор на убийство 63-годишен бивш полковник от турската армия, рязко влоши здравословното си състояние след като бе задържан и започна дело за екстрадирането му в Турция

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Военен прокурор проговори докъде стигна разследването на катастрофата с Кирил Петков край Аксаково: Лидерът на Промяната и Найо Тицин са разпитани, очакват се резултатите от комплексна експертиза (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! Военен прокурор проговори докъде стигна разследването на катастрофата с Кирил Петков край Аксаково: Лидерът на "Промяната" и Найо Тицин са разпитани, очакват се резултатите от комплексна експертиза (ВИДЕО)
ново
Днес: 5
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК