Вход
София
Времето в София 15 o C

САМО В ПИК! Депутатът Георги Марков с гореща прогноза за евроизборите: Орбан ще е №1, България трябва да копира неговия модел срещу мигрантите и за раждаемостта

САМО В ПИК! Депутатът Георги Марков с гореща прогноза за евроизборите: Орбан ще е №1, България трябва да копира неговия модел срещу мигрантите и за раждаемостта

на 13.02.2019
67150
26
САМО В ПИК! Депутатът Георги Марков с гореща прогноза за евроизборите: Орбан ще е №1, България трябва да копира неговия модел срещу мигрантите и за раждаемостта

Унгарският премиер Виктор Орбан направи много силна реч по време на годишния отчет пред нацията. В нея той очерта бъдещето на Унгария, което минава единствено през повишаване на раждаемостта и укрепване на семейството. Само ден след речта, на официално посещение в страната отиде българският вицепремиер Марияна Николова, която беше посрещната много топло и радушно от унгарските си домакини. И двете събития не получиха широк отзвук в България.

Протести в Будапеща по време на речта на Виктор Орбан за състоянието на нацията

Протести в Будапеща по време на речта на Виктор Орбан за състоянието на нацията

Няколко демонстрации се очакват в центъра на Будапеща,...

на 10.02.2019

Превърна ли се Виктор Орбан в политик №1 в Европа, а страната му незаобиколим фактор в европейската и световна политика, особено след посещението на Майк Помпео в Будапеща и може ли България да почерпи от унгарския опит за справяне с шокиращата демографска криза, агенция ПИК потърси за експертен коментар бившия конституционен съдия и настоящ депутат от ГЕРБ Георги Марков, който има отлични наблюдения върху случващото се в Унгария.

С него разговаря Ивайло Атанасов:

Г-н Марков, в световните и наши медии бе широко коментиран "новият“ екшън-план за повишаване раждаемостта и укрепване на семейството в Унгария, който Виктор Орбан направи по време на годишния отчет пред нацията. Вие проследихте 50-минутното му слово. Какъв е коментарът Ви?

- На евроизборите през май Виктор Орбан ще бъде лидерът с най-голяма изборна победа. Той вече води с 45% на унгарските социалисти. След като направи страната си в една от най-сигурните, спирайки миграцията на ножа и ислямизацията на Унгария, Орбан ще я направи и най-социална. Да припомним, че още 2012 г. намали цената на тока, водата, газа и прочие с 25%; даде шестгодишен платен отпуск за майките при раждане; децата в детските градини се хранят безплатно по четири пъти на ден; многодетните семейства получават данъчни облекчения; тези, които се сдобият с трето дете и са до 40 г. осигурени получават подарък  от 33 000 евро от държавата.

С новите седем точки, които влизат в сила от 1 юли, семействата в Унгария, които отглеждат деца ще имат нови Орбан-придобивки. Така например млада съпруга има право на безлихвен заем от държавата от 33 000 евро. Ако се сдобие с едно дете, държавата поема една трета от изплащането му. Ако се сдобие с две – две трети, а при трето държавата изплаща целия кредит. На практика семейство с трето дете ще получи безвъзмездно 66 000 евро от правителството, с които спокойно може да си купи жилище от 100 кв. м. в Будапеща. Новото е, че майките на четири деца няма да плащат данък доживотно. Многодетните семейства ще могат да си закупят седемместен лек автомобил, за което държавата отпуска помощ от 8000 евро. Многодетните семейства ще получават и държавна помощ при закупуването на ново и ремонтиране на съществуващо жилище. За осем години има увеличение на браковете в Унгария с 46%! 

ДЕМОГРАФИЯ: Орбан обяви семейни облекчения

ДЕМОГРАФИЯ: Орбан обяви семейни облекчения

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви днес редица нови...

на 11.02.2019

Ама май Виктор Орбан вкарва страната в небивал комунизъм?

- Не, вкарва я в християн-демокрацията, за която е типично социалното пазарно стопанство, отношението между традиционния брак само между мъж и жена. Джендър-идеологията е забранена да се изучава в Унгария със закон. Прочее, през март във Вашингтон ще има голям американо-унгарски форум за семейството по инициатива на Републиканската партия. 2019 г. е обявена за година на унгарското семейство. Очакват се още придобивки. Затова и Унгария е привлекателна и за девет години има ЕДИН МИЛИОН И ТРИДЕСЕТ ХИЛЯДИ нови граждани от етническите унгарци, основно от Трансилвания, Войводина и Словакия. Между тях е именитата унгарка от Нови Сад – тенисистката Моника Селеш. 

Опозицията в Унгария обвинява Орбан, че е се е вманиачил в спорта, не строи болници, а стадиони и, че е въвел робски труд чрез промяна в трудовото законодателство и увеличаване часовете за извънреден труд.

- Нито един работник не протестира срещу измененията в трудовото законодателство, защото увеличаването на часовете извънреден труд е само по желание на работника. Не протестираха работници, а лентяи и хора през трудови книжки. Опозицията е права обаче, че Орбан е маниак в изграждането на спортни обекти. Затова страната продължава да е на осмо място по златни медали за всички времена на Летни Олимпийски игри. За ПИК съобщавам, че през ноември ще бъде открит новият стадион "Ференц Пушкаш“ с 68 000 зрители на мястото на легендарния "Нейп стадион“, на който през 86-а година пяха легендите "Куин“. Догодина на него ще се играят четири мача от Европейското по футбол. Започва строителството на нов, само лекоатлетически стадион, на който ще е Световното първенство на открито по лека атлетика през 2023 г. Орбан изгради 32 на брой стадиони за 800 млн. евро, които са и за здравето на хората. Ледените закрити пързалки са вече в 24 града. Унгария е посиняла от басейни, а за Будапеща можем да кажем, че е спа центърът на Европа и разполага с най-модерния плувен комплекс на Стария континент, в който през 2017 г. се проведе Световното по плуване.

Но Орбан, като истински демократ, си взе бележка от твърденията на опозицията и започва изграждането на четири нови многофункционални и обемни болници в столицата и реновиране на други 12 в страната на обща стойност 2,5 млрд. евро.

А откъде намира пари за такива инвестиции?

- От Орбан-икономиката. 110 млрд. евро износ за миналата година, а само на летището "Ференц Лист“ в Будапеща са кацнали 20 млн. туристи. Миналият четвъртък г-жа Меркел бе в Братислава на среща с Вишеградските премиери и ги поздрави: "Стокообменът на Германия с тези страни с общо население 65 млн. души, е с 50% по-голям от този с Франция“.

Но как ще си обясните непрекъснатите протести срещу унгарското правителство при положение, че инфлацията е най-ниска от 43 г. насам, безработицата е едва 3,5%, а икономическият растеж – над 4%?

- Лидерите на опозицията са видимо не на себе си. Те са в шок, защото загубиха три пъти последователно с по две трети парламентарните избори. Очевидно усещат, че с доброто си управление Орбан ще е на власт поне до 2030 г. и затова се опитват да направят "Майдан“. Последният опит за "Майдан“ беше в неделя, когато от цялата страна в Будапеща излязоха едва 1000 души на протест и понеже бяха много малко, препречиха един от красивите мостове в града. Но Орбан не ги бие, той не е като Макрон. Бие ги само на избори. В Будапеща има една неолиберална общност, която мрази Орбан още от времето, когато той влезе в политиката през 1988 г. Тя не може да прости неговия патриотизъм, опитваше се да го изкара антисемит, но след като Нетаняху дойде в Будапеща и го подкрепи, почнаха да го наричат диктатор.

-  Държавният секретар на САЩ Майк Помпео беше в понеделник на посещение в Будапеща и отправи забележка, че китайското и руско икономическо влияние в Централна Европа и Унгария е много силно. Какво отговори Орбан?

-  Да, наистина Китай инвестира във влака-стрела Будапеща-Белград, а Русия ще изгради трети и четвърти блок на АЕЦ "Пакш". Не знам какво е отговорил Виктор, но чух какво му отговори унгарският външен министър Петер Сиярто. Той каза, че не приема подобни бележки, тъй като Унгария действа съобразно своя национален интерес и не приема двойните стандарти. Той даде за пример Макрон, който беше на икономическия форум в Санкт Петербург, а по-късно подписа 50 търговски споразумения с Русия. Иначе Сиярто каза, че Унгария продължава да е лоялен член на НАТО и затова ще закупи нови ракети от САЩ.

Речта на Виктор Орбан съвпадна с официалното посещение в Унгария на вицепремиера Марияна Николова. Какъв бе отзвукът в Будапеща?

- Наистина г-жа Николова е кацнала в Будапеща часове след знаменитата реч на Орбан пред станалата на крака зала, пълна с одухотворени млади хора. Нашият вицепремиер дойде на точното място и в точното време. Аз ѝ симпатизирам, защото в първата си изява заяви, че децата в България са нашето злато. Като българин останах много доволен, че бе посрещната без преувеличения изключително топло от над една дузина висши унгарски политици, в това число и вицепремиерът и неин колега Жолт Шемйен.

Първи канал на унгарската телевизия отрази срещата ѝ с външния министър Петер Сиярто – моторът на външната политика на Вишеградската четворка. Но аз най-много се зарадвах от срещата ѝ с новата звезда на унгарската политика и заместник шеф на партията на Виктор Орбан ФИДЕС, която отговаря за децата и семейството. Една млада, много образована и многодетна дама Каталин Новак.

Цялата топлота на посрещането се дължи на приятелските отношения на Виктор с Бойко. Аз имах шанса да присъствам на награждаването на нашия премиер на 30 ноември 2016 г. с Големия кръст на Унгария. Без съмнение, унгарците са много доволни от позицията на българското правителство, в това число и на нашите "Обединени патриоти“, което защити Унгария срещу евроинквизицията в Страсбург. Нито един от управляващите евродепутати не гласува срещу Унгария. Неслучайно те изразиха и голяма признателност в Тампере на г-н Цветанов за отношението на ГЕРБ към оставането на партия ФИДЕС в ЕНП.

Така че очаквам всичко, което е чула г-жа Николова за унгарските успехи в областта на семейството и раждаемостта, да бъде споделено в нашия министерски съвет и доколкото финансовите ни възможности позволяват да копираме унгарския опит. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 31970
архив

Иванчо среща Данчо и веднага го пита:
- Ти писа ли на дядо Коледа?
- Да!
Иванчо още по-настоятелно го пита:
- А какво си пожела?
Данчо троснато отговаря:
- Да не ти донесе подарък на теб!

няма нови новини
Днес: 286
hot
най-четени новини в момента
сега
3253
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Медици чакат Румен Радев на летището след скандала в Естония - тестват за коронавирус президента и делегацията му и ги поставят под карантина (НА ЖИВО)
x
Пет признака, че сте преболедували коронавирус, без да сте разбрали
x