Вход
София
Времето в София 16 o C

САМО В ПИК! Депутатът от БСП Георги Търновалийски: Нинова да осъзнае - да разгониш лидерите в партията и да се саморазправяш с тях, не е реформа

САМО В ПИК! Депутатът от БСП Георги Търновалийски: Нинова да осъзнае - да разгониш лидерите в партията и да се саморазправяш с тях, не е реформа

на 18.06.2019
96225
29
САМО В ПИК! Депутатът от БСП Георги Търновалийски: Нинова да осъзнае - да разгониш лидерите в партията и да се саморазправяш с тях, не е реформа
Автор: Симо Русев
18.06.2019
29
96225

Георги Търновалийски, който е с репутацията на социалист от опозицията на Корнелия Нинова в Националния съвет, близък до Георги Гергов, бивш зам.-финансов министър от кабинета „Орешарски“ и настоящ депутат в 44-ото Народно събрание, коментира пред ПИК защо няма да се търсят процедурни възможности за оспорване решенията на последния БСП конгрес.

Търновалийски е категоричен обаче, че Нинова трябва да разбере, че елиминирането на авторитети не е реформа. Иначе на партията, която и без това има проблеми, й предстоят още загуби.

 - Г-н Търновалийски, минавате за социалист от тези, които са определяни като вътрешна опозиция на Корнелия Нинова, какво се случи на последния ви партиен конгрес?

- Направихме конгреса, за да констатираме оставката на лидера Корнелия Нинова, но се оказа, че всъщност оставка няма. За мен реално конгрес нямаше.

- Обявяването на оставка и констатирането след това, че оставка няма, може би дори в нарушение устава на партията, не е ли форма на политическа шизофрения?

- Не бих искал да давам определени характеристики, най-малко на председателя на партията, но ясно е за всички, че конгресът беше свикан, за да констатира оставката на председателя, която беше подадена пред Националния съвет, какъвто е и редът. Записано е в нашия устав, че конгресът трябва да констатира оставката. На самия конгрес разбрахме, че г-жа Нинова няма да си подаде оставката пред конгреса, което въобще не е в синхрон с процедурата, записана точно в устава. Но в крайна сметка за нас, като партия, е важно да вървим напред, защото ни предстоят важни местни избори. Най-малкото не можем да влизаме в съдебни спорове.

- Тоест вие, вътрешната опозиция, имате опция за съдебно обжалване на решенията от конгреса, но няма да се възползвате?

- Да, смятам, че има такава опция, защото за мен е нарушен уставът, който изисква констатиране на оставката. Такава оставка беше факт. Няма значение, че формално писмено тя не е подадена. Тя беше подадена пред органа, който управлява партията. Това е Националният съвет. Там има и стенограми. Но не му е сега времето, не трябва да се влиза в такива подробности. Не беше време да се подава оставка, защото като лидер и председател на партията знаеш, че ти предстои, на партията предстои, тежък избор. Тук трябва много ясно да се каже, доколкото има вътрешна опозиция, борба и противопоставяне, че то не е за лидерската позиция. То е за партията.

- Вярна ли е тезата, която все повече се налага сред обществото, че партията е болна и е нездрава може би и заради това, че е водена от болно амбициозен човек?

- Аз не мога да кажа, че партията е болна. Най-малко това бих казал. Партията има проблеми. Да, проблемите в партията не са само от последните две години. Те са натрупани през годините. Затова дойде Нинова като председател, за да промени партията към по-добро. И това, че по някакъв начин сме спечелили едни президентски избори, а вече два важни избора – парламентарни и европейски, които социолозите, а и всички очакваха БСП да спечели, губим, вече е проблем. Не мога да кажа, че партията е болна. Партията е жива, работи. Структурите работят. Виждате активността и на конгреса, и по места.

Има обаче неща, които трябва да бъдат решени. И наистина трябва да се прекрати това противопоставяне. За никого не е тайна, че председателката Нинова направи всичко възможно да раздели партията, да се противопостави на абсолютно всички, които са авторитети в тази партия. Това не е добре за никоя организация. Но в крайна сметка една организация я правят хората в нея. Ако ти по такъв безцеремонен начин се разправиш с една голяма част от лидерите в партията, нищо добро не я чака тази партия. 

- Казвате, че Нинова разделя партията и то във важен момент, когато предстоят местните избори, това не залага ли априорно поредна загуба и бетониране на ГЕРБ във властта?

- Да. Това са проблеми. Ние тези проблеми трябва да решаваме. Ние по места ще си свършим работата, но това напрежение, което създава ръководството на партията, то се отразява. Защото и по места хората се разделят. Пример е Пловдив, където в горещата фаза на кампанията беше направен опит за обезглавяване на партийната организация, да бъде сменен нейният председател. Това беше напълно излишно.

- Оптимист ли сте действително за това, което предстои пред БСП?

- Имаме нужда от това. Затова, колкото по-малко се противопоставяме и го вадим навън, пред обществото, толкова по-добре за партията. Ние трябва вътре сами да си решим проблемите. Но ние можем да ги решим само тогава, когато г-жа Нинова разбере, че има такъв проблем, да го осъзнае и промени начина, по който води партията. Защото да разгониш хората, които са лидери в тази партия, да се саморазправяш с тях, не означава, че правиш реформа.       

Сподели:
свързани новини
СКАНДАЛ В ПИК: Яне Янев съди Корнелия Нинова за лъжа, съдийката я прикрива! (ДОКУМЕНТ) СКАНДАЛ В ПИК: Яне Янев съди Корнелия Нинова за лъжа, съдийката я прикрива! (ДОКУМЕНТ)
Председателят на "Ред, законност и справедливост" Яне...
на 18.06.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 29899
архив

- Извинете ме, каква е паролата за Wi-Fi интернета? - Що за въпрос? Това е погребение! - "Погребение" с малки или с големи букви?

 

няма нови новини
Днес: 86
hot
най-четени новини в момента
сега
3147
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК! Премиерът Борисов за оставката на зам.-министър Живков: Няма милост за никого, ние в ГЕРБ сме го показали. Списъци не коментирам, аз строя. Цветанов вероятно ще си направи собствен проект (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Ето какво се случва в тялото ви, когато отслабвате
x