САМО В ПИК! Джипи №1 Любомир Киров: Стаден имунитет ще има при 4 милиона българи с COVID-19. Мерките не са драстични, но не се спазват

Интервю

САМО В ПИК! Джипи №1 Любомир Киров: Стаден имунитет ще има при 4 милиона българи с COVID-19. Мерките не са драстични, но не се спазват

112183
на 29.10.2020
САМО В ПИК! Джипи №1 Любомир Киров: Стаден имунитет ще има при 4 милиона българи с COVID-19. Мерките не са драстични, но не се спазват
Автор:   Симо Русев

Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. д-р Любомир Киров коментира пред ПИК намираме ли се в пореден връх на заболеваемостта от COVID-19 с близо 3000 случая дневно и двуцифрено число на починалите. Джипи №1 анализира какво катализира процеса, мутира ли вирусът, има ли нова симтоматика, ще издържи ли системата и имат ли вече лекарите ясен протокол, по който да различават „китаеца“ от сезонните грипове. Киров изрази и личната си позиция по темата с карантинирането, заради което по случая „Радев“ гръмна шефът на РЗИ д-р Данчо Пенчев.

препоръчано

- Доц. Киров, ситуацията с ескалиращият COVID-19 тревожна ли е, или е вече откровено драматична при близо 3000 заразени на ден и двуцифрено число на починалите?

- Не мога да кажа за починалите. Там нямам преки наблюдения. Могат да кажат колегите, които работят там.

- Защо е тази повишена заболеваемост след кроткото, тихо и сравнително спокойно лято – валежите и застудяването, занижената дисциплина, неносенето на маски и събиранията в закрити помещения ли?

- Безспорно факт е, че немалко хора, виждат се, като излезеш да се разходиш, неспазват елементарните мерки. Говоря за носенето на маски. Дебатите за маските, първо, бяха излишни, както и не е редно хората да бъдат учени на медицина. Това се опитват да го правят много хора, които дават изявления.

- Това вероятно разколебава и авторитетите?

- Всичко това води до объркване на хората. На тях просто трябваше да им се каже: „Да, полезно е да се носят маски.“ Ама да се казва коя колко пази, това е излишно. Очевидно е, че мерките не се спазват, а у нас те не са драстични и притесняващи. Самият аз виждам, че на закрити места не се носят маски. Това е въздушно-капкова инфекция и тя се предава много бързо и лесно. Друг фактор, който улеснява разпространението и, е, че този вирус за първи път се разпространява сред хората. Този тип. Има и други коронавируси. COVID-19 попада в едно девствено и податливо население. То не е имало преди това среща с този вирус.

Това също спомага за бързото разпространение. Ако бяхме имали предишни срещи с този вирус, това създава все пак някакъв или имунитет, или да голяма степен неподатливост към неговото влияние. Освен това тези срещи модифицират и самия вирус. Да, има ескалация, защото, ако през лятото хората са много по-разпръснати – видно беше, че София се беше изпразнила, сега има повече близки контакти. А за да се предава този вирус, трябва близък контакт. Сега вече всички са на работа, всички се прибраха. Тази гъстота на населението, особено в определени места, е също фактор, който води до увеличение на разпространението на заразените. Не болни, защото не всички имат симптоми. Чисто климатичните условия също спомагат. На фона на това няма никаква защита.

- Не натрупахме ли все пак някакъв имунитет – от лятото с витамина Д от слънчевото греене, от преболедувалите?

- Имунитетът също не е траен – около четири месеца. На втория започва да спада. Навлизаме в теорията за стадния имунитет. Тя не е отсега. Съществува почти 100 години. За да се постигне такъв имунитет, това зависи от най-различни фактори. Той може да бъде постигнат по два начина. Едното е чрез преболедуване, а вторият е чрез поставяне на ваксина. В съвременните общества, там където има ваксина, това е основният метод. Да, но за да постигнеш такъв имунитет, трябва да има определен процент от населението, който да има придобит по единия или по другия начин имунитет.

Това означава поне 60-65 процента от хората да са изградили защита, за да кажем, че има защита или групов имунитет. При броя на преболедувалите в момента у нас, като приемем, че има 40-50 процента хора, които са напълно безсимптомни, те самите не знаят, че са били инфектирани, дори и тях да сложим към това число, пак не можем да стигнем нужната цифра от поне 4 милиона души, за да можем да кажем, че имаме групов имунитет.

- Ако сме свидетели на втора вълна, има ли изразена вече нова симптоматика – американски учени твърдят например, че чревните неразположения са знак за COVID-19 с по-очертана тенденция към леталност?

- Аз като термин не приемам да се говори за втора вълна. Това създава погрешното усещане. Не е вълна, това е развитие на един процес, различните му фази. Те логично следват своя ход. Това не е вълна. Вълна е нещо изненадващо. Ние говорим за неща, които са предвидими в тази ситуация. За мен много смело звучат формулировки като „ще контролираме инфекцията“. Ние можем да опитаме да забавим разпространението, но няма как да спрем или ограничим инфекцията при условие, че нямаме никаква възможност за въздействие, като изключим предпазните средства.

- Мутира ли вирусът и вярна ли е теорията, че той става по-щадящ към гостоприемниците си, за да оцелява?

- Да, логиката е такава. Това обаче е нашата логика, защото вирусът няма своя логика. Той няма мозък, за да разсъждава. Това са адаптационни механизми, които водят към самосъхранение по някакъв начин. Затова се очаква поведението му да е такова, че да не убива. Има обаче и вируси, за които знаем, че не са се променили по този начин в хода на историята. Те си убиват приемника и въобще не им пука. Според изследванията на колеги експерти промените са в посока, която дава някаква надежда. Т.е. става по-силно заразен, но не толкова смъртоносен.

- Ще издържи ли системата и ясен ли е вече протоколът, имахте идеи как да се разграничава ковид инфекцията от сезонните грипове, имат ли личните лекари алгоритъм, по който да действат?

- Най-простичко и ясно е, когато се направи тестът. Всичко друго, ако трябва да стъпим на клиничната картина, не може да бъде на 100 процента сигурно. Поне ранните симптоми не могат да бъдат категорични. Но ако се види рентгенова снимка, там с голяма сигурност можем да кажем, че става дума за това. Но въпросът е да не се стига дотам. Иначе като по-характерен признак се налага загубата на обоняние и евентуално на вкус. Но загубата на обоняние може да бъде предизвикана и от други фактори. Няма нито един от симптомите, които се спрягат, да се среща при всички 100 от пациентите. Най-често се проявява температурата, но нея човек може да я вдигне по много причини. В този смисъл тестът е решаващ. Очаквам скоро да влязат бързите антигенни тестове, които са в голяма степен достоверни. Те са и в пъти по-евтини от PCR.

- Как стои въпросът с карантинирането и стана ли шефът на РЗИ д-р Данчо Пенчев жертва на политически заигравки с изолирането на президента и премиера?

- Да ви кажа откровено, когато видя изявление от една или друга политическа страна и начина, по който се правят, превключвам това, което слушам. Казвам го като гражданин, не това е начинът да общуват едни институции. Не това е езикът, на който трябва да се говори. Не знам това ли е бил мотивът за оставката на д-р Пенчев. Той може най-добре да обясни. Проблеми има и е най-добре всички да се замислят как да се решат проблемите. Моята политика е моята работа.              

 

Сподели:
Бомба x
Зодиите, които са готови на всичко, за да постигнат целта си Зодиите, които са готови на всичко, за да постигнат целта си
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 97
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това