Вход
София
Времето в София -7 o C

САМО В ПИК: Димитър Ангелов-Дучето с ексклузивен коментар - ще има ли (р)еволюции на "Армията" и "Герена"

САМО В ПИК: Димитър Ангелов-Дучето с ексклузивен коментар - ще има ли (р)еволюции на "Армията" и "Герена"

на 16.06.2019
153442
7
САМО В ПИК: Димитър Ангелов-Дучето с ексклузивен коментар - ще има ли (р)еволюции на "Армията" и "Герена"
16.06.2019
7
153442

Димитър Ангелов-Дучето, който дълги години беше лидер на агитката на ЦСКА, говори ексклузивно пред ПИК за случващото се в българския футбол. Дучето сподели, че е изгледал от трибуните последните 2 мача на националите ни, съответно в Прага с Чехия и в София с Косово. Родните състезатели инкасираха поражения във визираните срещи, което доведе до сериозно напрежение около отбора, а и като цяло породи дискусии за развитието на спорта в България. Ето какво коментира известният футболен привърженик пред медията ни.

- Г-н Ангелов, няма ли да е по-добре за развитието на футбола в страната ни, ако се въведе правило за задължителни 90 минути в мачовете на играчи до 21 години в различните дивизии на спорта у нас, вашето мнение? Минимум 1 задължително в Първа лига, двама във Втора, трима в Трета - подобно решение...

- Чисто административно, всяка година се прилага правилник, правят се всякакви чудесии, включително нови лиги, нововъведения, които не работят. Спортът трябва да стане държавна политика, в глобален аспект. Бъдещето на държавата, това е младата генерация. А тя трябва да бъде здрава. Това означава едно единствено нещо - масов спорт. По училища, квартално ниво и общинско ниво, регионални центрове. Изключително приятно впечатление остави онова изречение, което каза премиерът, когато беше посрещнат от представители на Ботев и Локомотив Пловдив. Мисля, че бате Петьо Зехтински и Христо Бонев, толкова уважавани личности. Какво заяви премиерът пред тях и обществеността: "Пари за професионален футбол и за стадиони - не. Приоритет - детско-юношеските спортове. Футбол и т.н.". Ти питаш: "Двама за 45 минути, един за цял мач...".

- Така...

- Не, приятелю. Кой ще сложиш да играе, при положение, че ти нямаш нищо?

- На "Армията" да кажем 19-годишният Турицов направи силни изяви в края на сезона, а доскоро въобще не беше сред известните в България футболисти...

- Те повечето не могат да я спират, какво остава да я подават (визира настоящите родни млади играчи). Изпитват затруднения да спрат топката... Трябва да създадем основа, на база, на която да търсим и високи резултати.

- Ролята на институциите в развитието на спорта ни?

- Министерството на спорта трябва да дава пари само на този, който изкарва състезатели. А именно получаваш медали, изкарваш спортисти за национални гарнитури, взимаш пари. Те са сигурно стотици федерации и всяка чопли средства от бюджета. А какво дава? Гледам там едни девойки, за бадминтон ли ставаше въпрос, за какво ли беше... Отказали да играят за България. Еми, тези момичета ти дават резултат и е естествено, че ще получават финансови средства. Онези, които нямат постижения, просто... Виж, трябва да се дава единствено, където има полза от това нещо. Говоря за държавна пара, защото тя не е нищо друго освен републиканския бюджет. Той пък не е нищо друго освен парите на българския народ. И няма друго - освен да се управляват разумно.

- Как гледате на идеята да се създаде едно мащабно училищно първенство по футбол. Като се ангажират за тази цел треньори, които да работят само и единствено за каузата на училищния спорт и да се направят съответно - нужните игрища?

- Нека са учители по физическо възпитание и култура, навремето не сме имали треньори в училищата. Просто спортувахме, но имахме - зали, плувни басейни, игрища. Сега футболът стана скъп спорт. Ти трябва да си плащаш, за да отидеш да играеш топка в квартала си. Хайде извинявай, много, много... Масов спорт на училищно ниво и както се казва и общината да контролира. Хубаво, пазим зелените площи, правим детски площадки, хайде да насочим сили и към игрищата. Аз говоря примерно за при мен в кв.Младост 4. Направиха се две игрища там, в момента и двете са запуснати. Младост беше 100-ина хиляди души, а сега е 270 000 души. Колко спортни площадки има в Младост, колко деца има, къде спортуват те? Слава на Бога, че има един футболен клуб "Младост", който е с 400-500 спортуващи деца. На Олимпиадата в Сеул 1988-а мисля, че беше, България спечели общо повече медали от Белгия, Франция, Люксембург и Холандия. Това са едни от първите икономики на Европа. В спорта ни не трябва да се направи нищо друго, освен да се припомни добре забравеното старо.

Споменаваш Турицов, други момчета, не казвам нищо лошо за тях. Тази генерация просто не е научена. Нямат психика, горят, нямат и необходимите технически умения. Не говоря за волевите. Тези момчета трябва да бъдат научени на спорт, на феърплей. Че на терена побеждава - по-добрият, че няма уговорени мачове, че се подвизават най-подготвените състезатели. И когато има една естествена конкуренция, истинска - безспорно ще се откроят таланти. Разбира се нужни са и подготвени треньори, които да не се интересуват от странични фактори.

Навремето имаше по 10 хиляди деца, които бяха под постоянно наблюдение в Левски и ЦСКА. И най-важното нещо - хората си обичаха работата. А сега може да се гледа на децата и като на една такса - 50, 60 или 100 лева. Именно поради това, поздравления за изказването на г-н премиера - "пари само за детско-юношески футбол". Нека да има едни сериозни щатове, нека да работят избрани с конкурс треньори. И нека всичко да бъде от републиканския бюджет, а да не минава през разни частни измислени клубове. Нека да минава през Министерство на образованието, през Министерство на спорта. Нека децата да тръгнат да спортуват за удоволствие, за здрав дух и здраво тяло, а пък вече най-добрите естествено, че може да станат класни професионални състезатели.

Дано просто думите на премиера не останат едно добро пожелание, а станат едно наистина добро завършено дело. Силни поколения в спорта могат да бъдат създадени само ако има база и методисти, които да работят с подрастващите. Моите уважения към модерните треньори, но аз имам доверие на хора като Аспарух Никодимов, Димитър Пенев... Показали, че могат. С цялото ми уважение към по-новите наставници, с много малки изключения Петьо Хубчев... другото го няма.

С огромно съжаление констатирам, че в моя клуб на "Армията" по отношение на школата просто могат само да завиждат на онова, което дойде преди броени дни в Левски като шеф на школата и като главен методист. Но дай Боже, доброто за Левски е добро и за ЦСКА. Доброто за комшията е добро и за мен. Но както се казва, трябва да си нормален човек, за да го разбереш това нещо. База, база, кадърни треньори, които да се учат от старите. А не да си мислят, че светът почва с тях.

Селекционерът на Косово след успеха над България: Решаващ бе манталитета

Селекционерът на Косово след успеха над България: Решаващ бе манталитета

Наставникът на Косово Бернар Шаланд поздрави своя тим...

на 11.06.2019

А феърплеят минава и през това, за което говори селекционерът на Косово - манталитет. Той се придобива, тогава когато твоят учител-треньор е нормален, кадърен, читав човек. Придобива се в истинска битка, не този ми е виновен или пък онзи. От Черно море взеха 8 точки на Лудогорец, ти не може да си вземеш 3 на "Армията"... и ще ревем от варненци. Не мога да проумея 90-ата минута червен картон - един, червен картон - втори и цялата драма приключва с както се казва мъжка ласка от двете страни? Искаме Купа, а от Ботев ни показват как трябва да се правят юноши, моите уважения на вратата им беше чужденец и онова високото момче в атака, който вкара гол в Пловдив и той беше иностранец, всички други бяха българи.

- Топ отборите в Първа лига вече може да се каже, че имат практиката да натурализират чужденци...

- Българското гражданство, родното име е нещо свещено. С лека ръка да даваш на знайни и незнайни субекти, които нямат един милиграм българска кръв  - какви заслуги има този или онзи, че да получава паспорт по заслуги? Прадядо му ли е бил на Шипка? Не мога да го разбера това нещо...

Нека да идват чужденци, нека да взимат сериозни пари, но да не са повече от двама-трима в клуб и от тях да може да се научи нещо, да бъдат от полза за целия български футбол. Но да даваш български паспорт на някакъв играч, който не искам да го коментирам и да давам определение... Паспорт се получава за заслуги и по кръв.

- В България почти всички водещи отбори зависят от един или най-много двама бизнесмени. Същевременно гигант като Реал Мадрид има огромен брой сосиос - близо 100 хиляди. Като ако съпоставим пропорционално населението в родината ни и Испания - това означава ЦСКА и Левски да са с по над 10 000 акционери, ако изберат подобна идеология. Това възможно ли е според вас да се случи?

- Така. Акционер означава да си притежател на акции. Хайде, кажи, кой ще си купи акции на 8-и септември вечерта 1944-а? Няколко часа преди 9-и септември 1944 година. След като след броени часове ще му вземат и фабриката и акциите ще заминат...

- Вече сме 2019-а...

- Хубаво, вземи една фирма, изгнила и не става нищо от нея, как ще накараш човек да си даде парите в нея?

- Не се ли бламират по-големите дори и международни шансове на историческите ни грандове? Да кажем за ЦСКА, към момента може би последните по-паметни мачове на "армейците" в евротурнирите са от 2005-а?

- Аз желая от сърце, господата, които управляват клубния футбол в България да направят следното нещо. Сметката е проста - искаш да вземеш пари, създай продукт. Направи мач, в който 90-ата минута не ще се целуват след червени картони, а ще се избият. Двубой, който да е с 4-5 гола, пък нека победи по-добрият, без значение, че аз съм за "червените", не съм за "зелените".

И следващата среща, когато се вкарат 6-7 гола, няма да дойдат 11 000, въпреки, че услужливите медии ще ги напишат 18 хиляди, но то стадионът е с капацитет за 15 000. Някои колеги ще го напишат това... Но няма значение. И като се вкарват много попадения и се играе мъжки, може да се вдигне с още 5 лева цената на билетите. И тв правата ще ги продаваш далеч по-скъпо. Направи футболът печеливш продукт, напълни си стадиона, продай си абонаментните карти и всеки един ще дойде и ще инвестира при теб и ще си купи и акции.

Но приятелю, с извинение ще използвам тази метафора: "Ти да искаш да продаваш тор, а да ти я платят като злато". Виж Дортмунд  - бяха фалирали, а сега отборът каква икономика има. Хората казаха: "Тук на този стадион се играе само и единствено истински футбол, само и единствено атакуващ футбол, може да водим с 3:0, но ще се борим да вкараме четвърти гол".

- От какво има нужда родният клубен футбол...

- Здрава основа, знания и потенциал. Да се направи добър продукт и хората сами ще дойдат. И наистина трябва да се разберат да играят футбол. Всички, които имат пари и са собственици на клубове във Втора и Първа лига, а именно в професионалния футбол. 2001-а ли беше, 2002 година, 2003-а ли беше, когато един умен мъж, защото засегнахме и темата кога ЦСКА за последно е имал големи успехи - при умния мъж. Който нашите умници го пратиха на "Герена". Имахме успехи точно при умния мъж, говоря за Васил Крумов Божков. Събра ги в "Рила" и им каза - дайте да играем футбол. Не да плащаме на съдии, да говорим с Футболния съюз, с този, онзи. Дайте да направим продукт и да направим пари. Да не се месим в работата на съдиите, да не им звъним.

- Според вас подобна среща на ниво собственици на клубове възможна ли е в момента?

- Аз се моля тези хора да се съберат още един път. И да решат да играят топка, футбол извинявам се, а не тото. Не се ли разберат въпросните футболни собственици, няма да се получат нещата в глобален план. И не дойдат ли отново хора в клубовете, доказани, които разбират нещата, защото треньор или учител не се става за един ден. Специалисти като Паро, Димитър Пенев, и за всички отбори става въпрос, умни наставници, те могат да помогнат много на по-младите треньори. Както се казва всичко се прави с любов и със знания. Но това ми е мнението - те големите трябва да се разберат сами. Пак повтарям, това, което каза Борисов, това досега български държавник не го е изричал. Всеки отива там, пазари се, дай пари на Локо, на Нефтохимик... В един момент един човек нито е Локо, нито е Нафтата, нито е ЦСКА, нито е Левски. Дават се пари на държавен принцип - за децата на България. И най-вече контрол.

Сподели:
свързани новини
Ето какво отреди Фортуна за старта на новия шампионат Ето какво отреди Фортуна за старта на новия шампионат
Днес бе изтеглен жребият за новото първенство в Първа...
на 12.06.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19018
архив

Фирма провежда конкурс за свободна позиция. Постъпили са цяла купчина автобиографии. Уморен и отегчен служител от отдел ТРЗ хваща половината автобиографии и без дори да ги погледне, ги хвърля в коша: - На нас каръци не ни трябват!

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
ПОДВИГ: Турците мъчили много свети Христо, но той не предал българската вяра
x