САМО В ПИК! Димитър Главчев: Уважавам хобито на Радев, но да плати за дроновете от джоба си

Интервю

САМО В ПИК! Димитър Главчев: Уважавам хобито на Радев, но да плати за дроновете от джоба си

153671
на 04.12.2020
САМО В ПИК! Димитър Главчев: Уважавам хобито на Радев, но да плати за дроновете от джоба си
Автор:   Симо Русев

Бившият председател на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Димитър Главчев коментира пред ПИК програмата на президента Румен Радев за възстановяване и устойчивост – дали тя е алтернатива на вече анонсираното от вицепремиера Томислав Дончев, ходатайства ли Радев за проекти на близки до него експерти и опит ли е това за влизане в режим на диалог с кабинета, или е поредно антагонистично противопоставяне.

препоръчано

- Господин Главчев, програмата на президента Румен Радев за възстановяване и устойчивост какво представлява, алтернатива ли е тя на това, което вече беше анонсирано от вицепремиера Томислав Дончев?

- Запознат съм от това, което вчера чух по медиите. Прави ми впечатление, че там има предвидени пари за дронове. Всеки си има някакви хобита и слабости, но не ми се струва, че всички данъкоплатци трябва да ги финансираме тези хобита.

- Права ли е политологът проф. Румяна Коларова, като казва, че с програмата си Радев всъщност ходатайства за няколко близки до него – четирима или шестима, експерти?

- Не съм запознат в детайли, но тази конструкция очевидно е странна. Нека се упражняват в консултативните съвети на Радев, но да се плаща от бюджета на президентството. Наистина ми е непонятно какво точно иска и откъде ще идва финансирането. Ако финансирането е от бюджета на президентството, няма никакъв проблем. Затова казвам, че всеки може да има хобита, стига да са си за негова сметка. Неслучайно се фокусирам върху дроновете. Партия или НПО може да си направи Радев. През цялото време той се опитва да е алтернатива на министър-председателя. А това е странно за човек, който е избран на друга държавна длъжност.

- Прекален оптимизъм ли е да се смята, че този анонс на Радев е някакъв опит за влизане в режим на диалог с кабинета, или това е поредно антагонистично говорене срещу правителството?

- Мисля, че е по-скоро второто, тъй като много опити бяха направени от другата страна, от страна на правителството и лично от министър-председателя, за единение в тази невиждана, безпрецедентна криза. Такива опити бяха направени и от Народното събрание включително. Искахме институциите да работят поне в някакъв синхрон, защото това е замисълът на държавата. И нека отбележа, че президентската институция не е власт. Но така или иначе институциите трябва да работят заедно в името на това да се постига доброто на тези, които са ги пратили там, на обществото, на българските граждани. Обаче виждаме точно обратното – непрекъснато противопоставяне от страна на президента, което е контрапродуктивно. Затова ми позволете да съм скептик, че сме свидетели на опит за диалог. Той не се прави така през медиите.

- Понеже вие говорите за кризата, това, което демонстрира лидерът на опозицията Корнелия Нинова с навличането на скафандър и влизането да санитарства в COVID-отделение, нелеп опит за пиар ли е, вместо да е отговорно на мястото си в парламента?

- Тази криза е невиждана за поколения българи. Поне тези, които сме живи. Това, което ни се случва, наистина може да се сравни само с война без конвенционални оръжия. Така че работата на народните представители е в парламента. А ако имат желание за други изяви, нека използват свободното си време. От нашата група още в началото на пандемията трима-четирима колеги бяхме доброволци в Червения кръст и продължаваме да сме такива. Но това не ни пречи да присъстваме на заседанията. Не пренебрегваме задълженията си в пленарната зала и в парламентарните комисии. Така всеки има възможност да покаже съпричастност, без да е нужно да се парадира с това. Естествено за всеки човек е да е съпричастен и солидарен с тези, които са в беда. Всеки преценява по какъв начин да го извърши и доколко да го афишира.        

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Девите да не правят необмислени неща, Близнаците да не взимат крайни решения
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО) САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО)
ново
Днес: 42
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това