Вход
София
Времето в София 20 o C

САМО В ПИК! Дни преди Конгреса - Любо Пенев с остър коментар! Футболната бомба голяма - Ел Голеадор...

САМО В ПИК! Дни преди Конгреса - Любо Пенев с остър коментар! Футболната бомба голяма - Ел Голеадор...

на 03.02.2018
92739
18
САМО В ПИК! Дни преди Конгреса - Любо Пенев с остър коментар! Футболната бомба голяма - Ел Голеадор...

Остават броени дни до Изборния конгрес на БФС. В ексклузивно интервю пред ПИК - Любослав Пенев, казва изключително остри думи относно сегашното ръководство на централата и заявява какви промени предвижда в родния футбол. Конгресът ще се състои на 16 февруари. Освен Пенев, аспирации към лидерския пост на организацията предявяват още Борислав Михайлов (настоящ президент на БФС) и Ивайло Дражев. Ето какво сподели "Ел Голеадор" пред медията ни.

- Г-н Пенев, ако станете президент на Българския футболен съюз, очакванията са в Изпълкома да не фигурират шефове на футболни клубове, самият вие дадохте заявка за това. Отстоявате ли твърдо въпросната ваша позиция и може ли именно в нея да се крие причина за подкрепата, която вече декларираха част от водещите клубове в елита към конкурента ви Борислав Михайлов?

- Разбира се, че ще спазя позицията си, защото съм убеден, че това е много важно условие, за да започне правилното развитие на футбола в България. Администрацията и управлението на футбола у нас се нуждаят от коренна модернизация. Ще се въведе конкурсното начало за всички позиции. Ще бъде внедрена цялостна програма за административна реформа. Новият изпълнителен комитет ще бъде съставен само от доказани професионалисти. Аз ще съм гарант за пълна прозрачност. За развитието на футбола трябва да се работи със сърце, душа и умения, а не с вечен отговор – не може. Ще разчитам много на хората в Изпълкома. Те ще са тези, които ще носят цялата тежест и отговорност за всички дейности, когато става въпрос за управление на любимата игра. Именно заради това ще са експерти в областите, които ще ръководят, като например: спортно-техническата част при национaлните гарнитури, инфраструктурата, финансовите и правните норми, маркетинга, работата с министерствата и общините, професионалния, детско-юношесткия и аматьорския футбол, международни отношения и др.  Сега какво е? Едни големи имена в българския бизнес поради огромните си ангажименти се събират от време на време, без ясни стратегии и цели. Тяхното присъствие е по-скоро имиджово, отколкото ползотворно. Голяма част от идеите си ги решават по телефона и то най-вече някой техен клубен казус. Разбира се, тяхното значение за професионалния футбол е огромно и въобще няма да го пренебрегна. Ще има със сигурност техен представител в изпълкома, който ще защитава всяка тяхна позиция. Не трябва да се допуска грандовете на България да изпадат в тежки ситуации. Затриват се клубове с традиции. Това редно ли е? Защо се позволява програмата на мачовете да не е съобразена с възможността на привържениците да присъстват на стадиона, например? Ето така се нарушават правилата за бизнес модел. Защото в БФС се гледа на някой личен интерес с предимство, отколкото на феновете. А само преди няколко дни Чеферин каза: най-важни са играчите и привържениците. Има и други неща, разбира се. Ако се работи професионално в БФС, днес щяхме да имаме минимум 10 силни клуба. Сега обаче, не е така. Ето защо ще работя много упорито за подобряване на ситуацията в клубния ни футбол. Има много какво да се желае. Детско-юношеските школи трябва да функционират много добре. От там да излизат добри български футболисти. За да развиваме силен националния отбор ни трябват силни професионални клубове. Бъдете сигурни, че от цялата реорганизация на футбола всеки един собственик на клуб ще е много доволен.  

- Заявихте, че родният футбол е на дъното, националният ни тим няма участие на финали на голям форум от 2004 година. През въпросният период се осъществиха редица треньорски смени (включително и вие бяхте селекционер на тима), но висшето ръководство на БФС се запазва в сходен вид. Ако станете президент на централата в какви срокове ще си поставите за цел класиране за Световно или Европейско първенство? И готов ли ще сте вие да подадете оставка при неуспехи?

- Да, на дъното на дъното сме вече. Ще ви дам за пример Италианската федерация. Първо не класиране и всички с оставки. Не напразно наричам сегашното ръководство "наглите". Не само, че не си дават оставките след 7 провала, а пак се кандидатират. Това е голям срам. Имайте предвид, че всеки изминат ден под тяхно ръководство е фатален за българския футбол. Що се отнася до класиране, мисля, че въпреки много тежката ситуация в националния отбор, можем да се справим и ще направим всичко възможно да се класираме още за Евро 2020. Бъдете сигурни, че при много по-малко от 7 провала ще си дам оставката. Тук става въпрос за България. Тук става въпрос за националния ни отбор.

- Много от мачовете в Първа лига се провеждат в часови диапазон, който не е сред най-удобните за голяма част от феновете. Предвиждате ли промяна в това отношение?

- Със сигурност провеждането на футболните двубои ще е съобразено с много обстоятелства, но най-вече с привържениците. Тази игра е за тях. Искам всички да го разберат. Всяка футболна среща трябва да е празник. Всички знаем, че в момента срещите се планират единствено и само в интерес на един човек. Това няма да е така. Никакъв шанс. Това ръководство на БФС са аругантни към феновете. Демонстрират власт и се опитват да ги унижават. Това е недопустимо. Всеки продукт се оценява от тези, които го харесват. Тук се наблюдава точно обратното. Като че ли целта им е  да изгонят всички привърженици от стадионите. Именно заради това сме с празни стадиони. Това е една основателна причина веднага да се махнат от футбола. Те не могат да го управляват. И както по-горе казах, това е предпоставка големите клубове да губят средства, защото се нарушава бизнес модела на футбола.

- Родните грандове масово се насочват към подписване с чуждестранни играчи. Издаване на български паспорт на чужденци, привличане на футболисти от страни членки на Европейския съюз. Обмисляте ли въвеждане на дадени рестрикции в това отношение? Възможно ли е подобни да бъдат осъществени, без да се влиза в сблъсък с регламентите на УЕФА?

- При нас всичко ще е по регламентите на УЕФА. Когато казах, че ще има ограничения имах предвид чужденци извън Европейския съюз. Аз отдавна съм приел, че всички сме граждани на ЕС.  Като начало в стратегията ни е да се картотекират по 4-5 футболисти от школите на клубовете. За съжаление сега ДЮШ-овете не изкарват подготвени кадри. Факторите са много. Но най-вече не подходяща методика. Ще се погрижим за всяка възрастова група да има най-правилния метод за подготовка. Ники Илиев като вицепрезидент ще има тежката задача да развива и масовостта при децата, внедряване на обща стратегия с Министерството на образованието за играене на футбол в часовете по физическо възпитание. Да има междуучилищни турнири, областни и републикански първенства. Така клубовете с ДЮШ-ове да си избират децата с най-добрите качества и да ги развиват по най-добрата методика. За тях ще се организират мащабни кампоси, дори с международни участия. От тук скаутите на големите клубове ще откриват най-добрите деца. Ще се полагат сериозни усилия треньорите да са много добре подготвени. Те са много, много важни. Всичко ще е по най-добрите програми. Последните проучвания сочат, че най-добрите треньорски програми са Испанската и Бразилската. При тях децата най-бързо развиват своите умения. Обученията ще са чрез уебинари, така че да не са скъпи. И така ще започнем да захранване клубовете с програми, с които  да подготвят талантливи деца. Ще се измъкнем от играта на родителите с възможности и ще си я върнем на талантливите. Незнам каква стратегия са измислили ММС и БФС за развитието на ДЮФ, но тя явно не работи. Жалко, че са изхарчени на държавата за 2 години над 2 200 000 лв. Доколкото разбрах за тези средства са организирани по 2 едномесечни турнира в 2 хотела, чийто собственици са членове на Изпълкома. Същите после казват, че не са взимали пари от футбола. Въобще чудна родна картинка. А после, защо грандовете купуват само чужденци? Ами защото стратегията на БФС не работи и парите, които харчат на държавата, са пари на вятъра.

- В тази връзка, бихте ли предложил за въвеждане - правило за задължително участие на роден талант да кажем до 21-годишна възраст в срещите от Първа лига? Но с точка, че при смяна на въпросния играч - негова контузия или треньорско решение, е задължително на полето да се появи друг футболист до 21-годишна възраст?

- Това беше добра идея, но за съжаление се опорочи. Има предпоставка, която принуждава ръководствата на клубовете да предприемат подобни действия. Мислите ли, че ако има силни юноши, клубовете няма да ги използват. Те със сигурност искат да започнат да произвеждат добри футболисти и добър футбол, да имат силни трансфери, да имат пълни стадиони, да имат висок телевизионен рейтинг, да се продават артикули и футболният им бизнес да бъде рентабилен.

- Вие сте легенда на ЦСКА и любимец на феновете на "червените". Ако стане Любослав Пенев президент на БФС, ще гарантира ли, че ще спазва еднакъв аршин към всички родни клубове?

- Бъдете сигурен. Още повече ЦСКА е институция и няма нужда от подкрепа. Просто не трябва да им се пречи. Ще има точно разписани правила, еднакви за всички. Клубовете ще усещат защита и спокойствие. В мое лице всички клубове ще бъдат защитавани на всички нива еднакво, обгрижвани еднакво и контролирани еднакво. Всичко ще се решава на терена.

* Мнението на Любослав Пенев относно драмата с "армейците" през 2008-а година, когато ЦСКА не получи право за участие в евротурнирите, коментарът на Ел Голеадор за наказанието - "мач при затворени врати", още тежки упреци на Любо към сегашното ръководство на БФС и прочие интересни тези, очаквайте утре в ПИК, във втората част на интервюто с г-н Любослав Пенев.

Сподели:
свързани новини
Любо Пенев с мощен шамар по БФС! Любо Пенев с мощен шамар по БФС!
Българският футбол е ръждясал и е на дъното на блатото....
на 21.01.2018
ФУТБОЛНА БОМБА! Колосален удар по Боби Михайлов ФУТБОЛНА БОМБА! Колосален удар по Боби Михайлов
Любослав Пенев категорично печели анкетата кой да е...
на 24.01.2018
Напиши коментар »
(18)
1
Чичовото ще духа супата. Пълен неграмотник е.
2
https://m.youtube.com/watch?v=jo_OzqKtWkI
3
прилича на оня виц,питал тошо,Бог,кога у нас шъ победи,комунизъма,а Бог,заплакал.Та и с нашенския футбол тъй,НЕМА УПРАВЯНЕ.Секи иска кокала,не че милее,за футбола.
4
БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ, БИ ТРЯБВАЛО САМ ДА СЕ ОТКАЖЕ И ПОВЕЧЕ ДА НЕ СЕ СЪСТЕЗАВА ЗА ТОЗИ ПОСТ. Защото за обикновеното българско население - и мъжко, и женско - футболът е завладяащ и вълнуваш, и интересуващ ги масов спорт! Та за това ОБИКНОВЕНО българско население - Борислав Михайлов е неуспял шеф. Фактите: ПЪЛЕН ПРОВАЛ И ОТПАДАНЕ НАБЪЛГАРИЯ ОТ ВСИЧКИ СВЕТОВНИ И ЕВРОПЕЙСКИ ПЪРВЕНСТВА! ПРАЗНИ стадиони - какво да гледаме - едва тичащи млади момчета, без мисъл, без майсторлък! Но с протекции... И така нататък, и така нататък - огромна ПОСРЕДСТВЕНОСТ. Невероятна посредственост. И в този НАЙ-ОБИЧАН от обикновените българи - спорт! Така, че УВАЖАЕМИ Г-Н МИХАЙЛОВ ДВА-ТРИ МАНДАТА СТИГАТ. Защото и обикновените хора (а предполагаме, че и вие) - НЕ ВИЖДАТ българските футболисти нито по БЪЛГАРСКИТЕ, нито по СВЕТОВНИТЕ стадиони!!!
5
Може да е всякакъв , но е Абсолютно прав.
6
Е.БАН РОШКО LZ1RGD--- Росен Георгиев Димитров ЕГН 7309296664...Напиван и Е.бан от руски тираджии преди 7 години в Холандия(екип двама) ... София квЛозенец улКричим№3 вхВ ет4 ап32 .. тел...0877 58 38 45....0889 67 66 78 ..http://roshkovip.snimka.bg/
7
Говори се, че след празника вчера ГEЙберастите си ПИЯТ КАФЕТО ПРАВИ. ПРОСТО НЯМА ДА МОГАТ ДА СЕДНАТ ЦЯЛА СЕДМИЦА. Абе то празник ли беше, чудо ли беше, ама нали им е за последно във властта, не могат да се наиграят. ХАХАХАХАХАХАХАХА.
8
Не ти ли стига БЛИЦ ,та и в ПИК ръсиш простотиите си? Който и сайт да се отвори само едни и същи просташки коментари от теб. Изобщо не ме интересува личност ти живот и простотиите ти
9
Където е играл ,винаги е бил капитан на отбора/нека да му се доверим ,както го направиха другите,вкл. и много чужденци/.
10
Където е играл ,винаги е бил капитан на отбора/нека да му се доверим ,както го направиха другите,вкл. и много чужденци/.
11
Време е, някой да хвърли камък в жабясалото, застояло блато,за да се раздвижат алигаторите, пълнили си гушите много години. Б.М.изпраща касиерите си по структурите в държавата и по този начин иска да си подсигури и бетонира мястото в БФС.Трудно му е да мисли,че ще се раздели с охолния си разюздан живот,но времето е дошло и той трябва да свиква.Според мен,Любо Пенев ще отвори "прозорците" широко,за да излезе мръсния,миришещ на гнило въздух от всички помещения на територията на ФС.
12
Другарю Пенев,защо НЕДОРАЗУМЕНИЕТО "ФК ТИРЕ" ,НЕ може да е ЦСКА????
13
Другарю, колега - naco - на въпроса, който Ви вълнува (какво значи ФК ТИРЕ публиката не знае) - но на въпроса Ви - Другаря Пенев - ще може ви отговори, когато стане шеф на БФС. Така става ли?
14
Крайно време е в БФС да се въведе мандатност.Два мандата и чупката.Ако за това време не си успял да постигнеш нещо добро,то никога няма да успееш.Да идва следващия.Като си изпее и той песента, нова смяна.Тогава все някой ще свърши нужното за българския футбол.
15
Боклукът Стоичков и боклукът чичов-Пенев бяха в атрактивна реклама на бухалкаджиите на ВИС, приказваха си около кабрио-Мерцедес, доволно-доволно, като същински управляващи територията България. Тогава, когато хората ставаха в четири часа сутринта за да се редят на опашки за мляко. Когато по телевизора учеха майките как да хранят децата си без мляко и без хумана при режим на тока и водата. Когато пред „Света неделя” разни благотворителни дружества разливаха безплатна супа...Както по същото време, КОМУНИСТЪТ Бойко Борисов от SiC раздаваше платени бухалки и ритници по дюкяни и пазарища. И процъфтяваше. И той, и фирмата му...Същият Генерал Бойко Борисов, три пъти Министър-председател на територията България...
16
vazduh pod nalegane
17
ДА ЖИВЕЯТ МУТРИТЕ,БЪЛХАРИЯ И БОКО ТИКВАТА......УРААААА!
18
Разбираме,че НЕ е ЯСНО ,какво се крие зад НЕДОРАЗУМЕНИЕТО "ФК ТИРЕ"? ОТГОВОРА на този въпрос скъпи КОЛЕГА,ще намерите в ОТГОВОРИТЕ на ВЪПРОСИТЕ: КОЙ отбор бе ФАЛИРАН на 09.09.2016г,от другарите Борисов,Кралев,Михайлов и "бизнесмена" Ганчев? и КЪДЕ по същото това време ИЗЧЕЗНА отбора на "Литекс"? Уважаеми КОЛЕГА,от това по-ясно,смятаме ,че не може да се каже!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-одобряваният от вас партиен лидер?
архив

Първата женa астронавт от космосa:
- Хюстън, имaме проблем!
- Хюстън слушa.. кaкъв е проблемa?
- Нищо, все едно!
- Повтaрям...Хюстън слушa..кaжете кaкъв е проблемa?
- Нищо!
- Кaжи де?
- Ти си знaеш!

няма нови новини
Днес: 62
hot
най-четени новини в момента
сега
2098
четат ПИК
сега
четат тази новина
ДРАМА В ПИК TV! Деси Фотосесията се бори за живота на болната си баба! Плеймейтката плаши лекари със съд - вижте защо в "Жълтите новини"
x
СВЕТЪЛ ПРАЗНИК! Почитаме паметта на един прославен светия
x