Вход
София
Времето в София 8 o C

САМО В ПИК! Доц. д-р Георги Йорданов: Положението в болниците е ужасяващо, в БСП не сме за Мангъров и за самолечение

САМО В ПИК! Доц. д-р Георги Йорданов: Положението в болниците е ужасяващо, в БСП не сме за Мангъров и за самолечение

на 17.11.2020
99065
0
САМО В ПИК! Доц. д-р Георги Йорданов: Положението в болниците е ужасяващо, в БСП не сме за Мангъров и за самолечение
Автор: Симо Русев
17.11.2020
0
99065

Доц. д-р Георги Йорданов е медик с три специалности и множество специализации в Германия и САЩ. Свързан е с тежненията на тракийските бежанци от Беломорието. Депутат е от БСП в 44-то Народно събрание и зам.-председател на здравната комисия. Пред ПИК той обясни какъв е смисълът лекари от парламентарната група на социалистите да се хвърлят в горещи точки на COVID-заразата, вместо да са в пленарната зала, има ли червени пристрастия към тезите в лагера на Мангъров, защо Корнелия Нинова и хората и не приемат бюджета на ГЕРБ въпреки изразения му ляв характер и има ли място за Република Северна Македония в ЕС при сега водената от Скопие политика.

- Доц. Йорданов, какъв е смисълът Корнелия Нинова да командирова ваши колеги лекари от парламентарната група на БСП в горещи точки на COVID-заразата?

- Трима са лекарите от парламентарната група на БСП, двама са в болницата в Свищов, един - в Шумен. По-тежко е положението в Шумен, където болните с COVID-19 са доста повече. Колегите са включени в графика на отделенията. Ще бъдат там, докато има нужда и им позволяват възможностите.

- Това обаче не е ли популизам, вместо тези депутати да се регистрират и да осигуряват кворум за работата на Народното събрание, да са форма да медицинско опълчение?

- Тази теза може да я защитава само човек, който не знае какво става сега в българските болници. И в момента излизам от една болница. Няма хора, които да лекуват. В болницата в Свищов няма лекари, няма сестри. Кинезитерапевти лекуват болните с COVID. Ако някой мисли, че трябва да приемаме откровено лобистки закони в момента, които касаят строителството по Черноморието, това е така. В момента обаче най-важното е хората да получат медицинска помощ и да оцелеят. Всичко друго е на втори план. Естествено, ние ще направим всичко възможно да участваме при приемането на най-важния закон. Това са бюджетите на държавата и на Националната здравноосигурителна каса. Там ще дадем своята експертиза, но в момента положението в българските болници е ужасяващо. Ще дам пример с предложението от петък – при заболял от COVID лечението в болница да не е задължително. Това е тема, по която разсъждаваме активно, защото тя ще доведе до самолечение на българските граждани, които са заболели от коронавируса. Тези, които няма да бъдат приемани в болници заради отказ и нямат условия да бъдат социално-битово изолирани, просто не е ясно как ще се осъществява тяхната изолация.

- Ако твърдите, че това не е пиар за предстоящите избори, в БСП има ли медицински пристрастия към тезите на доц. Мангъров, още повече че в редиците ви има немалко заразени и преболедували, дори лидерът ви Корнелия Нинова?

- Нямаме пристрастия нито към тезите на НОЩ, нито към т.нар. мангъровисти. Цялото общество е разделено на две. Едните, които мислят, че това е една банална инфекция. Другите пък считат, че е изключително тежка. За съжаление, не можем да вземем категорично становище, защото ги няма данните от квалифицираната медицинска статистика. Тези данни, които получаваме за позитивирани и болни с COVID, никой не казва кои са втори или трети даже тестове, защото знаем, че много от тези, които са отчетени като позитивни, са всъщност позитивирани при предишно изследване. Определено в медицинската общност има спорове по тази тема. Ние не искаме да бъдем съдници, но същевременно липсват данните от аутопсиите, които са най-точните данни за причината на смъртта на болните. Нека оставим това на медиците с научни титли, които да разсъждават      , да анализират, да предписват. Това, което можем да направим ние, е да сложим една ръка, където считаме, че можем да го направим. Няма да се откажем от тезата, че положението в българските болници е ужасяващо и ние пропуснахме един спокоен период през лятото, в който можеше да се подготвят здравните заведения. Сега виждаме, че започват да излизат идеи, сега да направим болници само за COVID, сага да направим отделения за COVID. Това можеше да бъде свършено в един по-спокоен период. И за съжаление, получаваме вече първите сигнали за недоволство от страна на медиците за работата в условията, в които те са подложени. За отношението на държавата към тях. И е явно, че трябва да се работи в тази насока.

- Вие споменахте бюджета и че ще участвате с експертно мнение, защо не приемате като цяло рамката на ГЕРБ, която има ляв характер?

- Защото този бюджет отново въвежда начина за непрозрачно харчене на парите. Ето пример: В момента се отделят 40 милиона лева за строителство на стадиони в Пловдив, а няма пари за възстановяването на бившата белодробна болница, дарена от Кудоглу точно за тази цел. Говорим за магистрали, говорим за покупка на военни кораби, а в бюжета, в по-голямата му част, разчетите са като че ли не сме в голямо бедствие, каквото е. Нашите притеснения са две. Едното е за медицинската част на нещата, но не по-малко притеснително е икономическото състояние и условията, при които живеят българските граждани. Една голяма част от тях тръгват към сериозна стагнация. И мисля, че няма да е далеч времето, в което трябва да се вземат мерки в това отношение. Затова ние не сме доволни от начина, по който се разпределят парите в бюджета.

- Вие сте много дълбоко свързан с Тракийските дружества и с борбите на българите в Македония. Възможно ли е влизането на Република Северна Македония в клуба на Европа с тази политика на Скопие?

- На този етап това не е възможно, защото в момента върви една антибългарска истеризация в Македония, а ние не можем да се отречем от общото си минало, колкото и бъдещето си всеки да решава сам. Това, което става в момента в Македония, не говори добре за нашите добросъстедски отношения въпреки това, което сме направили. Ние считаме, че от македонска страна не се изпълнява договорът, който беше подписан през 2017 година. Така че нашите братя македонци трябва да си направят сериозна равносметка за тяхното отношение към България. Ние също правим изводите си. Само с история не може да стане.         

Корнелия Нинова се похвали с отрицателен тест за коронавирус

Корнелия Нинова се похвали с отрицателен тест за коронавирус

Председателят на БСП - Корнелия Нинова, е дала...

на 17.11.2020

 

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 22722
архив

Питат Радио Ереван: - Как може да се преживее кризата? - С помощта на правилно подбрани антидепресанти. - По-точно? - Пари, имоти, злато, диаманти.

x
САМО В ПИК TV: Изплува тайната и невъзможна любов на Мариан Вълев-Куката (ВИДЕО)
x
11-те правила за връзка тип „просто секс"
x