Вход
София
Времето в София 23 o C

САМО В ПИК: Държавата и "Дънди" делят печалбите от новия рудник 1:3! Заради екологичен рекет изпускаме приходите от преработка - ще се намеси ли Борисов

САМО В ПИК: Държавата и "Дънди" делят печалбите от новия рудник 1:3! Заради екологичен рекет изпускаме приходите от преработка - ще се намеси ли Борисов

на 23.08.2019
108283
34
САМО В ПИК: Държавата и "Дънди" делят печалбите от новия рудник 1:3! Заради екологичен рекет изпускаме приходите от преработка - ще се намеси ли Борисов
Автор: ПИК
23.08.2019
34
108283

Премиерът Борисов днес откри уникалното съоръжение за златодобив по открит метод в рудника Ада Тепе, Крумовград. Гигантската инвестиция от над четвърт милиард лева е на канадската компания Дънди Прешъс и е резултат от близо 20-годишни проучвания и подготовка.

Рудодобивът и златодобивът са традиционно чувствителна тема за българите, поради многот лъжи и заблуди, които през годините се изговориха по темата. Проверка на ПИК установи, обаче, че откритата от Борисов инвестиция ще е много печеливша за държавата.

Концесионният договор за рудника Ада Тепе предвижда концесионни възнаграждения, които са близки до тези в Челопеч като размер. Правим, обаче, уточнение, че формулите са различни, тъй като и законите са били променяни неколкокранто, но по наши изчисления крайната концесионна такса като съотношение към приходите и печалбата ще е почти същата.

ПИК публикуваме разходите на рудник Челопеч през 2017 година към държавата и държавните структури:

Общо всичките плащания по данък печалба, концесионна такса, социални осигуровки и дължимото на различни агенции е 27 000 000 лева. Печалбата на рудника след изплатените данъци е точно 85 000 000 лева при приходи около 400 000 000 лева.

Тоест, без да вложи нито лев инвестиция, държавата си дели с инвеститора печалбата в съотношение 1:3 като това не включва получените заплати на работниците (2100 лева средна при 95% местни работници) и програмата по рекултивация на терените, която се очаква да струва близо 50 милиона лева. На откриването в Крумовград присъства и икономистът Владимир Каролев, който в свой коментар отбеляза високото ниво на роботизация на сектора и факта, че Дънди наемат толкова много местни хора е забележителен. Според него, директорът на компанията Илия  Гърков може да задвижи дори гъсеницата за пробиване на тунели в Челопеч през мобилния си телефон. Но компанията разбира чувствителността на местните хора към рудодобива и затова наема работници, дори за някои дейности, които могат да бъдат автоматизирани.

Подобно съотношение 1:3 за поделяне на печалбата между държавата и инвеститора се очаква да се формира и за рудника Ада Тепе като само концесионната такса без останалите данъци е прогнозирана да бъде в размер около 60 000 000 лева. В зависимост от цената на златото и медта, вероятно държавата ще спечели директни приходи (данъци, концесионна такса, и др.) от рудник Ада Тепе между 150 000 000 и 250 000 000 лева.

Важно е да се отбележи, че Дънди Прешъс са канадска компания, търгувана на канадската фондова борса и управителният съвет сам настоява всички приходи да се декларират в България, къдеот корпоративният данък е 10%, а данък дивидент – 5%. Канадската данъчна система е изключително сложна като общата данъчна ставка е 38% за корпоративния данък и 25% за данък дивидент, но след различни отстъпки и приспадания, корпоративният данък пада до около 15%. Все пак, това са значително по-високи нива от ставките в България и затова Дънди отчитат реалните си печалби у нас с внушителния марж около 25%.

Естеството на рудния бизнес диктува и големите печалби при открити запаси и залежи, тъй като компаниите влагат огромни средства в проучванията на потенциални находища, които обаче не връщат никакъв резултат. Така, например, по информация на ПИК Дънди от години са инвестирали десетки милиони левове в поне още 10 места в България, Македония и Сърбия, но без резултат засега. Тези инвестиции, които не се виждат в отчетите на българската компания, са за сметка на канадския холдинг и съответно трябва да бъдат върнати през печалбите, когато се открие едно перспективно за работа находище. Подобна е и ситуацията с дългогодишните процедури по набавяне на разрешителни режими, които в казуса на Ада Тепе са отнели две десетилетия. Поради тази причина, след започване на експлоатацията тя обикновено е интензивна и с висок марж.

За съжаление, откриването на високотехнологичната инвестиция в Ада Тепе не е и без своите типично български проблеми.

Агенция ПИК напомняме, че Дънди Прешъс още преди 15 години са изявили желание за изграждане на преработвателен металургичен завод на територията на България. Имайки предвид, че основните и бъдещите перспективни рудници на канадците са концентрирани на Балканите, те са изявили желание за затваряне на цикъла на територията на България. По този начин, златният концентрат след добива и преработката на българската златна руда би могъл разработен до краен продукт на територията на България и Европейския Съюз.

Типично по български, псевдо-зелени организации нападат канадската компания и след редица съдебни дела и натиск, тя се отказва да изгради завода на българска територия и закупува такъв в Намибия. Същите технологии, обаче, конкурентни рудодобивни компании използват в Румъния, където изглежда заплахите за природата изобщо не са толкова сериозни и никой не е пострадал досега? Още по-голям абсурд е и че точно тези организации са застъпници на фотоволтаичната и вятърна енергия, чиито генератори и батерии не могат да бъдат създадени без ценните и редки метали!

От ПИК призоваваме правителството да обърне внимание на рудодобивния и златодобивния сектор в България, тъй като е национален срам рудникът Ада Тепе да е единственият новораработен рудник за последните 40 години. Българското законодателство за проучвателни дейности и отдаване на парцели за концесии е доста остаряло и има нужда от осъвременяване. Темата беше подробно разработена от екипа на Business Quarterly през ноември 2018 г. и тезите бяха добре възприети от тогавашния вицепремиер Валери Симеонов. Многократно за подобряване на законодателната рамка и изясняване на проблема с популистките местни референдуми за подземни богатства, които са държавна, а не общинска собственост са призовавали водещи еколози, експерти и анализатори като Боян Рашев, Владимир Каролев, Георги Харизанов, Никола Филипов, Димитър Вучев, и други.

Тъй като залежите на ценни метали в по-голямата част на Европа са разработвани от хилядолетия, много от западноевропейските страни са с напълно изчерпани находища. Това дава исторически шанс на държавите от югоизточната и северна периферия, а именно Балканите и Скандинавия, да се превърнат в днешните европейски лидери на тази индутрия.

ПИК обръщаме внимание и на факта, че започналата трансформация на транспорта от двигатели с вътрешно гориво към електромобилност ще изисква огромни количества редки и ценни метали. Ето защо, рудодобивният сектор ще бъде не просто с потенциал да носи милиарди левове печалби, но и да има стратегическо значение за националната и регионална икономическа сигурност.

Сподели:
Напиши коментар »
(34)
1
Благодаря.
2
Бойко, мачкай комунягите. Набутвай им го надълбоко в дълбоките шунди и космати гъ**зове
3
Благодарение на великия политик и вожд на българския народ пак и то поредно си дадохме г-а под наем на чужда държава да печели тя а не ние Колко ли е била комисионата Сигурно доста щом лично ББ е отишъл на място да си я вземе уж открива завода
4
отговор на коментар
И какво спечелихме когато комуняците/позитански и драгалевски/си подариха държавата?Някой да е получил нещо от баневци,прокопиевци,герговци ,ниновици и т.н?Кефи ли те,че задникът ти беше подарен на Огнян Донев,той дава ли ти рента Г-З?
5
Що преработката е в Намибия, като е толкова еко? Ептен взехте хората за малоумни....
6
Патриотите казваха,че концесиите ограбвали България и ще ги развалят,сега чета,че били хубаво нещо.Обърках се нещо . . .
7
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
8
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
9
Леле какви експерти-Владимир Каролев,Георги Харизанов.Единия луд,другия крадец.
10
Комуняците водени от Румен Пъпката и Импексовата барсала, кръв серат и газ пикаят от такива новини! БСПдирастите както импиксовите така и от дай България не искат да са добре, те искат народа ни да е зле, защото за тия гнусни червени ану/си могат да гласуват само, бедни, гладни и болни хора. Кой читав ще гласува за Румен Пъпката, Прокобата, Гнома, Рада, Сланинова и бившата крадлива кучка Йо на СС Момата!!
11
Гнусотия гейберастка
12
Грабят ни безумно с помощта на подкупената колониална администрация. Какво Дънди - мънди ! Ние не можем ли да си копаем златото ? И не е само злато в тия руди. Мед, сребро, галий и т.н. - те струват повече от златото...
13
Слави Трифонов --Премиер
14
Борисов вече се е намесил, може да има дял от завода
15
Разберете,дебили,че най-сетне имаме добър и мощен държавен ръководител!Той възроди държавата!Мъдър и упорит той върви напред!Сега,какво ще вземе не е важно!Важно е да вземем и ние-и отпред и отзадека!
16
Браво,Келепире,с Бойко напред докато издържим!Ти го каза-и отпред и отзад!Ура и да живей!
17
Урааа! Ще имаме много злато, особено в гащите.
18
Пълни измишльотини и измислени цифри. Преработката била в Намибия,защото е много близо и “няма” транспортни разходи и не се оскъпява добива. Дрън,дрън,дрън. Истината ще излезе,но тогава ще гледаме лунен пейзаж.Договора е за дивидент от 1% за Мутристан,а не 1/3.
19
Я Баце ви, избелял. Да не е ходил в Греландия
20
Естествено! Ще вземе своето, па ще се провикне: " Айде, хаирпия да е!" Както вече го направи...
21
Доле продажниците от Герп! Доле Боко!
22
отговор на коментар
За съжаление все още има гласуващи за тях.
23
ОТКРИЛ Е,ТОПЛАТА ВОДА.СМЕШНИК.НЕ Е ОТКРИЛ,А Е ПРОДАЛ ПОРЕДНОТО НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО.БОКЛУК.
24
za6to pak tazi kompania. miri6e rabotata.kade e volen da protestira,a zabravih, 4e e na hranilka.goliam kef.do tuka biaha psevdo patreotarite.
25
ДЕКА СИ БЕ ВОЛЕНЧО ДЕКА СИ БЕ МРЪСНИКО ???
27
ЗЕТ МИ ОТ ДАНИЯ МИ ОБЯСНИ ,ЧЕ ДУМАТА КОНЦЕСИЯ СЕ ПРИЛАГА ЕДИНСТВЕНО СПРЯМО БЕДНИ И КОЛОНИАЛНИ ДЪРЖАВИ БОГАТИ НА ПОДЗЕМНИ И НАДЗЕМНИ (ВОДНИ) ЕВТИНИ РЕСУРСИ. .! .! А. НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА ПОДОБНИ СДЕЛКИ СА ИЛИ 50 НА 50 % ....ИЛИ 51% НА НА49% ......! ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СДЕЛКИ СА РОБОВЛАДЕЛСКИ. ! !
28
Накрая Доган прибира парата.
29
А ЗАЩО ДО СЕГА ДЪНДИ ИЗНАСЯШЕ ЦЯЛАТА РУДА С КОРАБИ В НАМИБИЯ И ТАМ ЧЕРНИТЕ РОБИ ОТДЕЛЯХА ЗЛАТОТО И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ЦЕННИ МЕТАЛИ ОТ МЕНДЕЛЕЕВАТА ТАБЛИЦА ,КАТО ЗАПЛАЩАХА 1.07% КОНЦЕСИОННА ТАКСА ,НО САМО ЗА ЗЛАТОТО ! !.....А ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ЦЕННИ МЕТАЛИ ИДВАХА БЕЗПЛАТНО НА ДЪНДИ. ! ! ТАКА СЕ ПОСТЪПВА САМО С КОЛОНИАЛНИ ПРОТЕКТОРАТ И. ! !
30
Дънди прешълс са изгонени от Армения и Таджикистан. За кого ли е изгодна сделката....
31
И в Трън готвеха същата далавера, но хората не разрешиха. Поклон!
32
отговор на коментар
Каква е тази дума "отзадека"Бе неграмотен тъп "писач".И имате смелост да пишете!
33
Кой ще им работи бре Бат Бойко. Ти нищо не знаеш, на 30 години в мините в кр-град на колю му окапаха зъбите и мн. Др заболявания. А здравето не е ли по ценно от парите. За мен е тъй, но за колю, понеже ги познавам парите де. Те турците заминават, или може някой да не.. И работи в рудника. Кли все боклук, оцк и сие. Добре, че децата им са заможни, та майка им се лекува от белодробноооооо
34
Tozi raiyan si ostava na bb. Nqma koy da vi go dade, ako shte zemqta i nebeto da se saberat. Ot selata dano se namerqt da im rabotqt romeo. Tuk vse romeo bat Boyko. Sabirat se komunistite vi ot Gerb, stari klii, no pari nqmat da kupqt y bankq kashti.. Sha poludeqt, a kak da im kaja, ce i v dr. Gradove kartinkata e podobie, nqma. V kv romeo, no vazrast i, a deza prasnati v hwo po sveta. Placevno e, no nqma da revem. Brat mi predi 20 g mi kaza, kato ostareqt, koy Li tyk, eto ostarqha i sled.. Ko pravim,. Kupihme jilishta, a sega ot selata.. Prodava te Li.. Losho stana, a ot van napirat zavrashtane, a rabota kade, s koi deca na ucilishte. Ne stava, mnogo q opleskaha, off f, decata ni ostarqha, sreda tuk net, mamata si.. Bez pred ektivi i vdichki bg sa na moreto mnenie, a e balgariq bez bg, dogan moje bi prav shte izleze, parvo prez bosfora. Neizvestnostta plashi, no koi misli za teb
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого бихте гласували за кмет на София?
Общо гласували: 19527
архив

Срещат се двама пияници:
- Копеле, вчера Пешо умрял пред кръчмата.
- Еййй, верно ли бе, ама на влизане, или на излизане?
- На влизане.
- Горкият!

 

няма нови новини
Днес: 57
hot
най-четени новини в момента
сега
2318
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV! Топмодел роди в Дубай втора рожба на Таки - ето защо подземният бос върна новия претендент за милионите си в България - само в "Жълтите новини"
x
ЗВЕЗДИТЕ ГОВОРЯТ: Не крещете и не работете - днес е ден на миротворството и спокойствието
x