Вход
София
Времето в София 20 o C

САМО В ПИК! Д-р Цветана Джурова: Кошмарът от пазарите може да избухне до две седмици! Има спад в колективния имунитет за други болести заради противниците на ваксините

САМО В ПИК! Д-р Цветана Джурова: Кошмарът от пазарите може да избухне до две седмици! Има спад в колективния имунитет за други болести заради противниците на ваксините

на 15.04.2020
121178
0
САМО В ПИК! Д-р Цветана Джурова: Кошмарът от пазарите може да избухне до две седмици! Има спад в колективния имунитет за други болести заради противниците на ваксините
Автор: Симо Русев
15.04.2020
0
121178

Д-р Цветана Джурова е педиатър, бивш директор на Фонда за лечение на деца в чужбина. Пред ПИК тя коментира колко добър сигнал е изписването на първото бебе, преболедувало COVID-19 у нас, ще избухне ли пандемията след вакханалията по пазарите, ролята на популационното покритие с БЦЖ ваксина и върлуващата все още паралелно епидемия от морбили.

 - Д-р Джурова, имаме добрата новина - изписано след излекуване от COVID-19 e първото българско бебе, поразено от вируса. Какъв сигнал е това?

- Аз, разбира се, съм чела за този случай в Добрич, но от жълтите павета не бих могла да коментирам аргументирано и компетентно. Идея нямам каква е била клиниката. Не съм коментирала и с колеги. Най-общо е известно, че забляването е протекло трахео-бронхитно. Но новината безспорно е хубава, нека да е така.

- Може ли да се правят изводи за развитието на кризата у нас с оглед на актуалната информация на Националния оперативен щаб - сравнително ниска заболеваемост и смъртност около обявяваната от Световната здравна организация?

- Едва ли е много сериозно да се коментира по този начин, защото очакванията никога не могат да бъдат приближени до реалността. Те са очаквания, но това все пак е инфекция, която се пренася по въздушно-капков път, и вероятността да се заразят много хора е факт. А колко ще се заразят - зависи от много неща.

Първо, от мерки, от индивидуалност на всеки организъм, също от вирулентност на щама. Тези механизми се препокриват и са взаимно зависими, така че не може да се коментира конкретно. Едва ли някой е имал очаквания колко точно или приблизително колко ще са заразените в България. Все пак COVID-19 е нещо съвсем ново като заболяване в световен мащаб.

- Чухме много гласове от ваши колеги, че разходките и вакханалията, която видяхме по пазарите, ще доведе в един по-късен момент - след седмица-две, до отключване на нов ръст в заболеваемостта. Реално такава ли ще е картината?

- Принципно, след като има известен инкубационен период, а всяко инфекциозно заболяване има такъв. Тук се говори средно за от седмица до 14 дни, логично е да се очаква, ако не са били предприети мерките за съхранение, както индивидуални, така и обществени. Затова може да се очаква подобен пик.     

- Действително повтаря ли COVID-19? 

- Това е нещо, което върлува в световен мащаб само от няколко месеца. За отговора на такъв въпрос трябва да има доказателства, трябва да се осланяме на сериозни научни публикации. Безотговорно би било проста така да се каже.

- Можете ли от практиката си да кажете дали станалите популярни медикаменти от класа на хлорахините, а и популационното покритие с БЦЖ ваксина, са фактори за по-безболезненото справяне с инфекцията?

- Що се касае до медикаментозното повлияване, лично аз нямам преки наблюдения. За ваксината БЦЖ - да, говори се, че се създава по-добър неспецифичен имунен отговор. Дали това ще се свърже с коронавируса, също трябва да бъде обект на наблюдение, на много сериозно проучване с голям брой пациенти, за да се направят статистически значими изводи.

- Д-р Любомир Киров, който е председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, твърди, че в момента паралелно на COVID-19 в страната се вихри не по-малко опасната епидемия от морбили, а тя засяга най-вече децата. При това положение кой е по-сериозният проблем?

- Принципно, децата трябва да ги пазим от всичко. Какво да правим с морбилито? То е казано в световен мащаб. Това е заболяване, за което има прекрасна ваксина с добър имунен отговор, с добри показатели. И това, че от известно време в България, а и в много други страни, има т.нар. антиваксърски движения и се получава спад в колективния имунитет, естествено, че трябва да сме подготвени. И да, има заболяване, има. Не мога да кажа колко точно са случаите, не боравя с такава статистическа информация. И случаите не са само на деца. Има и възрастни, които или не са били имунизирани, или по някакъв начин имунитетът им е изчерпан.

- Какво да правим, да си стоим вкъщи ли е най-добрият вариант?

- Доказано е, че социалната изолация води до снижаване на заболеваемостта, когато се касае за предаване по въздушно-капков път.      

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 31532
архив

Семейство гледа телевизия. На вратата се звъни. Съпругата отваря и вижда непознат мъж.
- Извинете, госпожо, ще направите ли дарение за новостроящия се басейн в центъра на града?
Жената се обръща към съпруга си:
- Скъпи, би ли налял на човека две кофи вода…

няма нови новини
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
сега
1856
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Апелативният спецсъд пусна Лилана под домашен арест! Дружката на Божков се хвали, че плащала по 3500 лв. на подчинените си, върнала млади българи на работа у нас (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Тези женски недостатъци подлудяват мъжете
x