САМО В ПИК! Д-р Цветан Райчинов: Пълният локдаун и полицейският час не водят до по-различен резултат, важно е болниците да издържат

Акценти

САМО В ПИК! Д-р Цветан Райчинов: Пълният локдаун и полицейският час не водят до по-различен резултат, важно е болниците да издържат

30627
на 24.03.2021
САМО В ПИК! Д-р Цветан Райчинов: Пълният локдаун и полицейският час не водят до по-различен резултат, важно е болниците да издържат
Автор:   Илиян Радков

Пореден частичен локдаун се въвежда у нас. Той ще продължи 10 дни. В страната ни вече се вихри третата вълна на пандемията.

препоръчано

Същевременно с това и ваксинация зацикли и заради временното спиране на имунизацията с препарата на „АстраЗенека“

За коментар на случващото се потърсихме д-р Цветан Райчинов. Ето какво мнение изрази пред ПИК бившият шеф на Българския лекарски съюз:

-Д-р Райчинов, министърът на здравеопазването обяви новите мерки, които влязоха в сила от понеделник. Какво смятате вие по отношение на предприетия локдаун, който все пак не е пълен, както в някои други страни?

- Честно казано, все ми се струва, че се избърза с отварянето поначало. Може би по-скоро трябваше да се отвори към средата на март, а не в началото на месеца. Но вече е късно да се мисли за това. Смятам, че беше неизбежно да се стигне до затваряне при тази ситуация. Според мен това беше грешка, защото беше ясно, че ще има вълна. Поради тази причина питам защо трябваше да се отваря изобщо.

-Според  вас  тези мерки достатъчно строги ли са или можеше да бъдат още по-строги?

- Трудно ми е да кажа. Вече съм казвал, че това, което наблюдаваме по другите страни в Европа – пълният локдаун и полицейският час и т.н като че ли не води до по-различен резултат от случващото се у нас. По-скоро проблемът е за здравната система да издържи на натоварването, да поеме всички случаи и т.н.

- А ще издържи ли тя с оглед на цифрите и случващото се?

- Няма да е лесно. Трябва да издържи. Няма вариант да не издържи. Просто е абсурд да си мислим, че нещо друго може да се случи. Със сигурност обаче няма да е лесно.

-Затварянето е за 10 дни. Този период  достатъчен ли е и ще спомогне ли като цяло?

- Със сигурност ще спомогне. Ще намалеят малко случаите. Макар че, честно казано, аз не знам това забавяне на развитие на вируса дали пък няма да му даде възможност да мутира и даде вариант.

- Какво точно имате в предвид?

- Когато се забавя с локдаун или затваряне практически се забавя, но не се спира разпространението на вируса. Това забавяне неминуемо му дава възможност да мутира, да се приспособява и да води до тежки последствия на по-късен етап.

- Искате да кажете, че след 10 дни, когато отново се „отворим“, може да станем свидетели на пореден пик…

- Мисля си, че колкото по-голям е пикът…Вярно е , че звучи много отвратително, но колкото повече хора се заразят, толкова по-скоро ще отпадне възможността на вируса да заразява нови, просто няма да има кого. Това ми е мисълта, но не знам кое вярното. Нито съм специалист, нито имам право да говоря.

- Този път сме свидетели на една по-различна мярка – сега ресторантите в хотелите няма да се използват, а храненето на гостите ще се осъществява по стаите. Как я приемате?

- Това първо е, за да не се сърдят останалите заведения за хранене, защото наистина няма логика в ресторанта на хотела да може, а в другите ресторанти да не може. Предполагам, че скоро се въвежда заради тази причина. Да се успокоят и те и да видят, че се затваря всичко.

- Според вас предстоящият частичен локдаун ще бъде ли удължен, защото 10 дни като че ли е кратко време?

- Не вярвам, че след 10 дни ще се отворят, защото периодът наистина е много кратък, за да бъде ефективен. Мисля, че ще се удължи. Най-добрият случай е поне две седмици.

- Но се задават и парламентарни избори …

- Това вече е работа на политиците. Те са тези, които трябва да преценят. Като че ли най-логично е да се отложат изборите. Аз не виждам какво толкова страшно може да се случи, ако се отложат с 15-20 дни, месец. Какво толкова ще се промени в държавата? Не съм много наясно, но при тази ситуация рискът изборите да се окажат с много малко участие е твърде вероятен.

- Искате да кажете, че хората ще се наплашат …

- Не  е от полза за каквато и да е власт да бъде избрана с малко гласове и да е спорна легитимността й.

- Към момента за 3 смъртни случая се появиха съмнения, че е възможно да имат връзка с ваксинацията с препарата на "АстраЗенека“. Какво е вашето мнение?

- Има много неща, които не се съобщават. Например, има доста хора, които са се разболели след първа доза, независимо от коя ваксина.

- Визирате, че са се разболели от COVID-19?

- Да. Точно така. Случва се след ваксинация, което определено показва, че  една доза не е достатъчна. Необходимо е да се направят и двете, за да може да се разчита на резултат.

- Хората явно сега са наплашени да ваксинират, особено с „АстраЗенека“. Европейската агенция по лекарствата вече се произнесе. Доколкото сте запознат с ваксините, има ли място за опасения?

- Нужно е наистина да се направи едно задълбочено проучване, което да включва всички медицински и научни методики. Не само аз, а надали има някой, който може да каже дали трябва да се продължи имунизация с този препарат или не.  Несериозно е . Не е почтено да се говори без сериозно проучване.

- В тази връзка – няма достатъчно ваксини, поне имунизацията се поднови, но имаме и частичен локдаун, а случаите на заразени растат – по този начин не се ли стига до още по-сериозно забавяне на постигането на желания колективен имунитет?

- Естествено, че се забавя. Това беше най-важното, макар че според мен продължава най-фундаменталното да е да се намери ефективно лекарство, не толкова ваксини. Не смятам, че те ще бъдат решение на проблема. За мен много по-важно е ефективно лекарство, което гарантира излекуване на заразените. При положение обаче, че го няма най-важно е да продължи ваксинацията, и то в ускорени темпове. Не знам доколко е политика, доколко е бизнес, икономика и т.н.  всичко, свързано с ваксините. Но всичко това трябваше да отиде на заден план. Можеше да се отворят и нови производствени мощности и за фирмите да не е важно само колко ще спечелят, а наистина да помогнат. Те няма да загубят своите печалби, поне не съм чул фармацевтичният бизнес да търпи някакви сериозни загуби. Според мен по-скоро става въпрос за бизнес интереси, което не беше направено по най-добрия начин.

- Тази тема е доста сериозна …

- Мисля, че е ясно. Видя се и се показа, че количествата отиват там, където се плащат реалните цени, които са по-високи. Повечето ваксини минаха през такива страни, които не са като нас през ЕС и договори на преференциални цени. Другият вариант е да има повече ваксини, за да има добра конкуренция и съответно добра цена и достатъчно количества.

Сподели:
Бомба x
5 начина да управляваме емоциите си 5 начина да управляваме емоциите си
ПИК TV x
БУРЯ УДАРИ ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ: Градушка и силен вятър брулят в района на Гео Милев и Лозенец (ВИДЕО) БУРЯ УДАРИ ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ: Градушка и силен вятър брулят в района на "Гео Милев" и "Лозенец" (ВИДЕО)
ново
Днес: 14
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това