САМО В ПИК! Д-р Цветан Райчинов разкри защо хората трябва да се имунизират с наличния вид ваксина: Само така можем да преборим вируса до края на годината

Час Пик ГЛАВНА

САМО В ПИК! Д-р Цветан Райчинов разкри защо хората трябва да се имунизират с наличния вид ваксина: Само така можем да преборим вируса до края на годината

53458
на 25.02.2021
САМО В ПИК! Д-р Цветан Райчинов разкри защо хората трябва да се имунизират с наличния вид ваксина: Само така можем да преборим вируса до края на годината
Автор:   Илиян Радков

Ваксинационната кампания в България ще навлезе в същинската си фаза. Личните лекари вече ще включат в процеса.

препоръчано

Българите продължават да гледат с недоверие към ваксините, но през последните дни масово се втурнаха да се имунизират.

За коментар на случващото се потърсихме д-р Цветан Райчинов. Ето какво мнение изрази пред ПИК бившият шеф на Българския лекарски съюз:

-Д-р Райчинов, в страната вече трябва да стартира ваксинацията и при личните лекари. С каква информация разполагате по въпроса?

- Има уведомление. Днес в Русе ще има областен щаб. Ще се доуточняват нещата точно в какъв ред ще се случват. Иначе в целия град се извършва ваксинация на желаещите. Дори и в събота и в неделя, поне в болничните центрове. При джипитата ще започне отсега.

- При вас извършва ли се имунизация?

- При нас има ваксинационен кабинет. Минаха доста хора през него, но досега бяха организирани групи, т.е тези, които са по различните програми.  Списъците ни се подаваха от РЗИ.

- Появяват ли се проблеми по отношение на организацията на целия процес?

- Не бих казал, че има кой знае какви проблеми. Основните са свързани с доставките на ваксините. Сега вече тръгнаха Слава богу и мисля, че ще са достатъчно. Все още не уреден и въпросът със заплащането. Поне засега няма сключен анекс, за да се заплаща тази дейност. Предполагам, че и това ще стане.

- Визирате само сумата от 10 лева за апликация или още и за допълнителната потребителска такса, за която се появиха информации, че има желание от страна на родните лични лекари?

- Става въпрос само за предвидената сума от 10 лева на апликация. Би трябвало да сключи анекс със Здравната каса.

- Възможно ли е евентуалното забавяне на подписването на въпросния анекс  да „накара“ джипитата да не се включат толкова сериозно във ваксинационната кампания, докато тази подробност не се уреди?

- Засега нямам такива впечатления. Работят си. Всъщност и в пункта, който е при нас в ДКЦ-то, работят джипита.

- Създава ли се някаква допълнителна организация като зелени коридори и т.н?

- Зелени коридори има в болничните пунктове, които ги разкриха през уикенда.

- Към момента има ли повече яснота как ще се процедира при личните лекари?

- Те имат изготвени списъци. Предполагам, че ще се минава по тях. Още не ми е съвсем ясно каква точно ще е организацията. Ако има достатъчно ваксини, най-вероятно ще се пусне масово.

- Какви са наблюденията ви с оглед на списъците, които се изготвяха – има ли желание за ваксинация сред хората или не?

- Досега не сме имали останали ваксини, които да не ги употребим.

- Срещат ли се хора, които да изразят предпочитания към конкретна ваксина?

- Да. Те искат да изчакат, докато пристигнат другите.Примерна, да не на „АстраЗенека“,  да е на „Пфайзер“ или „Модерна“.

- На какво го отдавате?

- На вас медиите, защото най-вече там излизат различни информации и публикации коя е по-ефикасна, коя по-малко и т.н. Хората се влияят. В момента всяка защита е добре дошла. Това, което се вижда във Великобритания, където масовите ваксинации са с „АстраЗенека“ и „Пфайзер“, поне засега отчитат твърде сериозен спад в ръста на заболяванията.  

- Разпитват ли ви пациентите коя ваксина е най-подходяща за тях и вие как може да им отговорите?

-  Питат джипитата си или лекаря, който е на ваксинационния кабинет, т.е тези, с които  си контактуват поначало. Отговорът е, че вече има достатъчно информация за ваксините. Има листовки, има ги и на сайта на министерството. Всеки може да се запознае, но е право на избор на пациента. В момента обаче избор означава или ползваш наличната, или изчакваш доставка на тази, която желаеш.

- Какво е личното ви мнение по този въпрос – как е по-добре да се постъпи?

- Моето мнение е, че на момента е най-добре човек да се ваксинира наистина с това, което е налично, без да отлага, защото си е защита – по-висока или по-малка, все пак е защита. В най-лошия случай поне няма да се изкара тежко заболяването

- Влошава ли се ситуацията с разпространението на коронавируса у нас в момента, според вас?

- Мисля, че в момента е в едно средно положение. Нито много се увеличават случаите, нито много намаляват. Някакво плато е, което трябва да видим как ще бъде преодоляно.  Най-вече двете неща- преболедували и ваксинирани. Това е пътят, няма друг.

- Според вас какво трябва да се случи с действащите мерки - да се разхлабят ли още или не?

- Смятам, че още поне 10-15 дни, не би  трябвало  чак толкова да се разхлабят, може би някои, но не всички.

- А по темата за отварянето на ресторантите …

- Това, което е установено категорично – маските, дезинфекция, дистанция в никакъв случай не трябва да отпадат. А онова, което ще се разхлабва, да е със съответните изисквания и условия. В ресторантите и заведенията трябва да има съвсем ясни и строги изисквания за отварянето им. Как да работят, с каква продължителност, дистанция между хората вътре и т.н.

- Личните лекари очакваха конкретни указания за ваксинирането от здравното министерство. Разполагате ли с информация дали са получени?

- Мисля, че би трябвало всичко да са получили. За тези неща общо взето се действа бързо. Все пак обаче нямам информация по този въпрос.

- Кога очаквате да достигнем така желания колективен имунитет с оглед и на темповете на ваксионационната кампания в България?

- Ясно е казано, че трябва да се достигне 70%. Сега темповете доста се ускориха. Ако продължи по този начин и са налице редовни доставки  на ваксините, може да се случи и доста бързичко.

- Защо много все още се страхуват от ваксините, включително и ваши колеги?

- Най вече, защото все още не е събрана достатъчно информация за самите ваксини – как действат, кога, защо и т.н.

- Как си обяснявате  факта, че сънародниците ни уж не искаха да се ваксинират, а в последните дни, поне в София, Пловдив и други градове, се извиха опашки от желаещи?

- Всъщност хората искат и масово. По-скоро организираните контингенти, които бяха в началото имаха колебания. Когато вече повече хора се имунизират, не само у нас, а и в другите страни Великобритания и т.н и виждат, че нищо не се случва от това, което се пише примерно във Фейсбук. Тъкмо обратното, намаляват случаите и наистина започва да се постига някакво ниво на резистентност  към вируса. Всичко това допринася хората да се убедят, че риска от заразяване е неколкократно по-голям и  по-страшен, отколкото ваксината с нейните неизвестни.

- Срещат ли се и хора, които да изразяват предпочитание към руската ваксина „Спутник V“ и не трябва ли да закупим и другите препарати, както постъпиха някои други държави?

- Би трябвало да закупим всякакви достъпни ваксини. Лошото е, че през ЕС вече са платени, а не само закупени определени видове ваксини. А сега да се отделят нови средства за други е малко трудно. Никой не е очаквал, че ще има такова забавяне от страна на производителите. Мисля, че е поради тази причина, а не че някой го прави тенденциозно не иска да купува руски, китайски и т.н. Просто пак медиите допринасят за най-различни тълкувания, но без да ги обвинявам.  

- Вие ваксинирахте ли се и как се чувствате?

- Да. Ваксинирах се първи в Русе. Да видят хората, че не е страшно. Нямах никакви странични реакции нито след първата, нито след втората доза от ваксината на „Пфайзер“, с която се имунизирах. Лека болка на мястото на ваксинацията.

- Срещнахте ли се лице в лице с COVID-19?

- Не съм преболедувал и не съм се заразявал.

- Кога се надявате пандемията да отшуми или поне да се завърнем към нормалния си живот, поне в известна степен?

- Трудна работа. Никой не може да го предвиди. Трябва да е незнам колко надарен от Господ да вижда бъдещето и да знае нещата. Не смятам, че в момента има човек, който да се ангажира с по-категорична прогноза. Надявам да е до към края на годината, ако достатъчно ваксини и хората наистина се имунизират. Дано дотогава поне случаите да станат единични.

 

Сподели:
Бомба x
Срещнали ли сте сродната си душа в секса – тези знаци ще ви покажат Срещнали ли сте сродната си душа в секса – тези знаци ще ви покажат
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Пламен Николов представя кабинета на ИТН официално - остава министърът по ромските въпроси. Тошко Йорданов: Петър Илиев ще осъди всеки, който го нарече плагиат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: Пламен Николов представя кабинета на ИТН официално - остава министърът по ромските въпроси. Тошко Йорданов: Петър Илиев ще осъди всеки, който го нарече плагиат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 294
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това