САМО В ПИК! Д-р Цветан Райчинов разкри как да се предпазим от коронавирус на Великден

НАЙ-ВАЖНОТО

САМО В ПИК! Д-р Цветан Райчинов разкри как да се предпазим от коронавирус на Великден

71744
на 01.05.2021
САМО В ПИК! Д-р Цветан Райчинов разкри как да се предпазим от коронавирус на Великден
Автор:   Илиян Радков

През последните дни в България се наблюдава затихване на пандемията по отношение на новозаразените с коронавирус. У нас вече пристигна и първата по-голяма пратка с ваксини на „Пфайзер“. През следващите седмици предстои да получим още сериозни количества от същия препарат, както и тези на останалите фармацевтичните компании.

препоръчано

ПИК потърси д-р Цветан Райчинов за коментар на развитието на пандемията в страната ни. Ето какво заяви бившият шеф на БЛС:

-Д-р Райчинов, справихме ли се с третата вълна на пандемията или сме в ситуация на затишие пред буря?

- Засега като че ли отзвучава. Не знам ние ли се справихме, или има твърде много хора, които са преболедували, а са налице и все повече ваксинирани. Може би това е от по-голямо значение.

Никой не може да каже какво предстои при този вирус. Мен ме притеснява това пълно разхлабване на мерките. Особено спортните мероприятия, стадионите. Видяхме, че там е абсурд да се спазват, каквито и да било мерки.  Забелязваме, че няма как да се случи. Просто е невъзможно.  А предстои да се отворят и нощните заведения. Това са нещата, които ме притесняват.

Дано да е затихнала наистина, за да не гръмнем пак.

-Визирате, че това разхлабване е възможно да доведе до нов пик?

- На стадиона видях струпването на прекалено много хора, плътно един до друг и никакви предпазни средства. Твърде притеснително е .

-Защо според вас на тези места се забелязва подобна картина и какво още може да се направи?

- Не, че няма ограничения. Просто никой не ги спазва. Проблемът не е в самите марки. Смятам, че всеки човек е запознат с тях.

- Само по стадионите ли не се спазват мерките или като цяло?

- Разбира се, и по другите места. Например, за големите вериги супермаркети е ясно, че хората няма къде другаде да пазаруват. Там също има струпване на хора, но като че ли не са предава заразата толкова по тези места. Там много рядко съм виждал човек без маска. В магазините все пак и персоналът следи за спазването на мерките и правилата. Отстоянията също по-лесно се спазват. Докато на стадиона емоциите са водещото. Хората са близо един до друг, викат, крещят. Това са нормални емоции, но за спокойни времена, а не за епидемични.

-Притеснението ви изглежда основателно …

- Не е изключено да се стигне до ново гръмване и ще бъде крайно неприятно, ако се случи през лятото.

Всичко зависи и то темповете на ваксинация и дали достатъчно хора ще пожелаят да се имунизират.  Аз препоръчвам горещо да го направят.

-Преобладава ли все още колебанието сред обществото по отношение на ваксинацията, макар че вече в страната ни се очаква да пристигат значително по-големи количества от препаратите? 

Надявам се хората да са проумели, че е по-добре да се ваксинират. Всички проведени изследвания показват, че имунизираните са по-предпазени от преболедувалите. Дано да го разберат, защото е за тяхно добро.

-Продължава ли сериозният отлив от желаещи да си поставят препарата на „АстраЗенека“?

- Да. За съжаление не е спрял. Въпросът е дали са малко недостатъчни и данните , които се получават от различните институции, които са и противоречиви. В началото беше само за млади хора, сега само за възрастни… Няма сравнителни данни. Знаем, че във Великобритания с тази ваксина са имунизирани твърде много хора, но не е ясно колко точно са случаите и с каква тежест .

В края на краищата не е само „АстраЗенека“, има и други – „Пфайзер“ и „Модерна“ и други ваксини.

-Предстои да се вземе решение и за прилагането на ваксината на „Джонсън и Джонсън“. Какво е мнението ви за проблемите и при този препарат?

- Вече го казах. Трябва да има ясни и категорични данни доколко е риска. Нужна е цялостна информация за противопоказанията и при различните състояния и болести.

Преди да се изяснят тези неща, мисля, че трябва да се опрем на „Пфайзер“ и на „Модерна“, тъй като при тях засега най-малко се съобщава за подобни случаи на сериизни странични ефекти.

-В България вече пристигна най-голямата за момента пратка на „Пфайзер“…

- Това  е хубаво, защото повече хора ще могат да се иминузират. Дано да се по-редовни и в по-големи количества.

-Преориентират се ли се масово хората към тази ваксина?

- Определено. Поне тук при нас. Все повече хора искат да се имунизират с „Пфайзер“. Търсещите ваксинация предпочитат и „Модерна“.

Има хора, които говорят и за руската ваксина. Може би това се дължи и на факта, че за нея не се говори много. Засега поне аз не знам нещо да е известно за тази ваксина и затова ми е странно. Поне към момента не са се чули някакви данни като за „АстраЗенека“ и „Янсен“. А може би и защото там аденовирусът е човешки, а не животински.

-Срещат ли се и хора, които желаят да изчакат евентуалното одобрение на руската ваксина, за да се иминузират с нея?

- Срещат и такива. Разбира се, ако бъде одобрена. Всеки е в правото си да преценява.

-Говорихме за спортните мероприятия и отварянето на заведенията, но се сега предстоят и празници, които едва ли ще минат без събирания поне на семействата и роднините. Това също няма ли да се окаже проблем?

- Надявам се, че на празниците се събират повече хора, които са близки – роднини, приятели, които се познават отдавна и знаят кой , кога и как е боледувал. Някак си повече ще се предпазят. Докато на един стадион отиват най-различни хора. Там никой за никого нищо не знае. Лошото е, че се забелязват хора, които имат симптоми, усещат, че нещо се случва, но го пренебрегват и въпреки това отиват на публични места, където заразяването става най-лесно.

Празниците ме притесняват по-малко. Мисля, че малко избързахме. Може би към средата на лятото трябваше да се случат тези неща.

-Защо според вас никой не мисли, че може да зарази другия?

- Липса на отговорност. Нежелание да се съобразява с другите. Иначе не мога да си го обясня.

- Кога ще успеем да достигнем лелеяният колективен имунитет?

- Прогнозата отдавна е направено- когато достигнем между 60% и 80% имунизирани и преболедували. Ако наистина ваксините идват с темповете, които се съобщават, би трябвало до към средата на юли да се е случило.

- Вие неколкократно казвате, че най-важното е да се намери лекарство срещу коронавируса. Докога обаче може да продължи пандемията при липсата на такъв медикамент?

-  Никой не може да предвиди. Испанският грип е продължил 3 години. Тогава науката не е била на това ниво, което е сега. Но никой наистина не може да предвиди накъде ще тръгне вирусът. И най-знаещият не може да бъде сигурен и да даде точна прогноза.

Просто наистина призовавам хората да се ваксинират. Като че ли на този етап това е единственото ефективно средство.

-Според вас трябва ли да има нов Национален оперативен щаб?

- Това трябва да реши правителството, което и да е то.  Щаб е нужно да има. Това е орган, който обобщава данните ,предписва съответните мерки, дава насоки как да се справим. Затова е необходим. Доколкото знам няма европейска страна без подобен орган. Не смятам, че ние трябва да сме изключение.

Дали ще го има и кой ще го състави, не съм аз човекът, който има представа.

Призовавам хората да се пазят, защото още нищо не е свършило. Няма кой да ги предпази, ако те не предприемат необходимите мерки. И да се ваксинират.

 

 

Сподели:
Бомба x
Любовен хороскоп за май Любовен хороскоп за май
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Лъсна голяма тайна за Емил Костадинов: вицето на БФС с курс към родилното, тази красавица ще го дари с... САМО В ПИК TV! Лъсна голяма тайна за Емил Костадинов: вицето на БФС с курс към родилното, тази красавица ще го дари с...
ново
Днес: 9
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това